Η επόμενη μέρα μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας
"Ψαλιδίζονται" οι πιθανότητες για έναρξη της συζήτησης για το χρέος στην Ουάσιγκτον. Ραντεβού για όλους στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, με αβέβαιο αποτέλεσμα. Που σκόνταψε η διαπραγμάτευση Κρίνονται όλα το διάστημα 18-22 Απριλίου
- 12 Απριλίου 2016 09:33
“Ψαλιδίζονται” οι πιθανότητες έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην Ουάσιγκτον, μετά την αδυναμία κυβέρνησης και δανειστών να καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία χθες το βράδυ.
Το κουαρτέτο φεύγει σήμερα από την Αθήνα για τις ΗΠΑ, αύριο ακολουθεί ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ την Πέμπτη αναχωρεί και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όλοι δίνουν “ραντεβού” στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στα τέλη της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να μπορεί πλέον κανείς να εγγυηθεί στην ελληνική πλευρά πως μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος. Η παύση των διαπραγματεύσεων ως τη Δευτέρα 18 Απριλίου υποδηλώνει αδυναμία επίτευξης συμφωνίας και παρά τις δηλώσεις περί σημαντικής προόδου σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, η μη επίτευξη συμφωνίας είναι κάτι που δεν θα ικανοποιήσει κανέναν από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον.
Επιθυμία της ελληνικής πλευράς ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως σήμερα, ώστε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να επικυρωνόταν η επίτευξη συμφωνίας. Αυτό δεν κατέστη εφικτό και η ελληνική αποστολή μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον χωρίς συμφωνία και χωρίς “κλεισμένη” αξιολόγηση. Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης – μετά την προσωρινή “μεταφορά” του στην Ουάσιγκτον – αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα, οπότε και θα επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους οι δανειστές. Όμως και πάλι τη Δευτέρα, βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης θα είναι ο χρόνος, αφού δεν θα απομένουν παρά τέσσερα 24ωρα για την επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Μετά τις εξελίξεις αυτές, μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα αναδεικνύεται πλέον η επίτευξη συμφωνίας εντός μόλις 96 ωρών, από τις 18 έως τις 22 Απριλίου. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι συνθήκες για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα επιβαρυνθούν σημαντικά…
Αγεφύρωτο το χάσμα σε δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια
Αθήνα και δανειστές ανακοίνωσαν προσωρινή παύση διαπραγματεύσεων τα ξημερώματα, αφού δεν κατόρθωσαν να καταγράψουν σημαντικά βήματα προόδου – ικανά να αποτελέσουν τη βάση για συμφωνία – στα ακανθώδη ζητήματα της αξιολόγησης. Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, με το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές να μοιάζει αγεφύρωτο.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους να συγκλίνουν στη θέση πως μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ (ή 3% του ΑΕΠ) κρίνονται ικανά για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Διαφορετική είναι ωστόσο η θέση του ΔΝΤ, καθώς συνεχίζει να αμφισβητεί την απόδοση των μέτρων και εκτιμά πως, μέσω αυτών, η Ελλάδα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, όχι υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνει τον κίνδυνο λήψης πρόσθετων μέτρων.
Ως προς το φορολογικό σκέλος οριστική συμφωνία επίσης δεν υπήρξε, αφού παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην έμμεση φορολογία, το ύψος του αφορολόγητου ορίου συνεχίζει να διχάζει τις δύο πλευρές. Η Αθήνα επιμένει πως δεν θα κάνει αποδεκτή τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε επίπεδα κάτω των 9.100 ευρώ, ωστόσο οι δανειστές ασκούν πιέσεις για πολύ μεγαλύτερη μείωσή του και συγκεκριμένα σε επίπεδα λίγο πάνω από τις 8.100 ευρώ.
Μεγάλο όμως παραμένει το χάσμα και σε ό,τι αφορά το έτερο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης και δη τα κόκκινα δάνεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση, με στόχο, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, να υψωθεί δίκτυ προστασίας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η εν λόγω πρόταση φέρεται να προβλέπει την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας από την πώληση των στεγαστικών δανείων στα ξένα funds σταδιακά μετά τον Δεκέμβριο του 2016.
Στο ασφαλιστικό παραμένει η μεγάλη εκκρεμότητα με τις επικουρικές συντάξεις. Εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης έχουν ήδη κλειδώσει, αλλά οι πιέσεις των δανειστών για γενναίο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις «εμποδίζουν» την επίτευξη συμφωνίας.