“Η έξοδος από την ΕΕ θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα”
Συνέπειες τόσο για τις υπόλοιπες χώρες όσο και για την Ελλάδα όμως, σε πιθανή αποχώρησή της, βλέπει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
- 07 Μαΐου 2012 22:05
Μία έξοδος της Ελλάδας “θα είχε προφανώς τεράστιες συνέπειες όχι μόνο για τις υπόλοιπες χώρες που δανειοδοτούνται από το ευρωπαϊκό ταμείο και τις τράπεζες αλλά και για την ίδια χώρα”.
Αυτό σημείωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Με δεδομένη τη δήλωσή του εκτιμάται πως ο κ. Ρέγκλινγκ επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες. να τρομάξει μέχρις ενός σημείου την Ελλάδα, συγχρόνως όμως να περάσει αντίστοιχο μήνυμα και στην ΕΕ.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενόψει της ψήφισης του δημοσιονομικού συμφώνου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έγινε κατά κάτι πιο σαφής δηλώνοντας πως η αποπομπή ή εθελοντική έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη “θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα”.
Σε συμπλήρωση των όσων είπε, επέμεινε στη σημασία της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενώ πρόσθεσε ότι το “τείχος προστασίας” που έχει ορθώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετό για να ανακόψει την επέκταση της κρίσης.
“Οταν εξετάζουμε τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης γνωρίζουμε ακριβώς το επίπεδο των χρηματοδοτικών τους αναγκών”, είπε αναφερόμενος στα διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 750 δισ. ευρώ.
“Δεν συμμερίζομαι τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις όσων λένε ότι δεν αρκούν τα χρήματα”, πρόσθεσε.
Είναι ζωτικό για το μέλλον της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης να υλοποιήσει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο και το μόνιμο ταμείο διάσωσης εγκαίρως, ώστε να αποτρέψει μια αρνητική επίδραση στις αγορές, δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF.
Τα σχόλια έγιναν σε ομιλία του στην επιτροπή προϋπολογισμού της Γερμανίας, στην κάτω Βουλή, όπου είναι προγραμματισμένο να ψηφίσει για το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ και το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης στις 25 Μαΐου.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο και ο ESM θα είναι καθοριστικά για το μέλλον της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης”, σημείωσε υπογραμμίζοντας τη σημασία έγκρισης και υιοθέτησης του Συμφώνου από όλες τις χώρες της ΕΕ.