Η Ισπανία δεν θέλει να επιστρέψει στα 83 εκατ. τουρίστες του 2019
Μπορεί η Ισπανία να φτάσει λίγο πιο πάνω από το 1/3 των τουριστών της φέτος σε σχέση με το 2019, όμως δεν σκέφτεται τους αριθμούς.
- 23 Νοεμβρίου 2021 06:52
Ο μεγάλος ανταγωνιστής της Ελλάδας στον τουρισμό, η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο, μετά τη Γαλλία, που όμως η πανδημία πλήγωσε βαθιά.
Η Ισπανία το 2019 έσπασε κάθε ρεκόρ αφίξεων ξένων ταξιδιωτών στην ιστορία της, υποδεχόμενη 83,7 εκατομμύρια. Το 2021 και μέχρι το Σεπτέμβριο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Ισπανία υποδέχτηκε 19,7 εκατ. τουρίστες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το σύνολο μόνο των βρετανών που επισκέφτηκαν τη χώρα το 2019. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένει να φτάσει τα 30 εκατ.
Το Σεπτέμβριο η χώρα δέχτηκε 4,7 εκατ. διεθνείς τουρίστες, φτάνοντας στο 53% του 2019, με τις τουριστικές δαπάνες για αυτό το μήνα να φτάνουν τα 5,4 δισ. ευρώ. Το πρώτο ενιάμηνο του έτους, οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν στα 21,9 δισ. ευρώ.
Η ιβηρική χώρα που άνοιξε τα σύνορα της για τους τουρίστες στις 7 Ιουνίου, πλήρωσε το τίμημα των αριθμών, αφού μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες του κόσμου θα μπορούσαν να την επισκεφτούν. Η κυβέρνηση της χώρας ήλπιζε με το άνοιγμα του τουρισμού να δώσει μια ανάσα στα οικονομικά της, αφού ο τουρισμός συμβάλει στο ΑΕΠ της περίπου 12%. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου επέτρεψαν στον Ισπανό υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Reyes Maroto, να δηλώσει ότι αυτά τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν ότι η επανεργοποίηση του διεθνούς τουρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και μήνα με τον μήνα παγιώνεται μια θετική τάση». Μάλιστα τόνισε ότι προοπτικές που υπάρχουν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι αισιόδοξες και αναμένεται να προσθέσουν στη χώρα επιπλέον 10,7 εκατ. διεθνείς αφίξεις.
Οι πιο δημοφιλείς περιοχές
Οι Βαλεαρίδες Νήσοι ήταν ο κύριος προορισμός που επέλεξαν οι διεθνείς τουρίστες τόσο ως προς τον αριθμό των αφίξεων (24% του συνόλου), όσο και ως προς τις τουριστικές δαπάνες (26,8% του συνόλου).
Ακολουθεί η Καταλονία, η οποία συγκέντρωσε το 18,5% των αφίξεων και το 16,8% των δαπανών, και η Ανδαλουσία με 687.383 επισκέπτες.
Όσον αφορά τις εθνικότητες των τουριστών, οι Γερμανοί προηγήθηκαν στον αριθμό των αφίξεων τον Σεπτέμβριο, με περισσότερους από 800.000 τουρίστες, ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς (785.478) και τους Γάλλους (687.480).
Μέχρι και το Σεπτέμβριο, η Γαλλία ήταν η κύρια αγορά, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια τουρίστες και αύξηση 23% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Η Γερμανία, με σχεδόν 3,4 εκατομμύρια και αύξηση 57%, βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Τι αναζητά η Ισπανία από τον τουρισμό το 2022
Ο Ισπανικός τουρισμός δεν θέλει να επιστρέψει μόνο σε αυτό που ήταν το 2019. Αυτή ήταν η δήλωση του διευθυντή του Ισπανικού Οργανισμού Τουρισμού Miguel Sanz, στην έκθεση του Λονδίνου WTM. Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα δεν θέλει απλά να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 και να βασίζεται στο μοντέλο ήλιος – θάλασσα, αλλά θα αναπτύξει και θα προωθήσει τουρισμό σε περιοχές, πόλεις και χωριά της Ισπανίας που είναι λιγότερο γνωστές. «Θέλουμε να προσφέρουμε καλύτερης ποιότητας, πιο βιώσιμα προϊόντα. Θέλουμε ο τουρισμός να είναι μια δύναμη που θα κάνει καλό, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη προορισμών στην ενδοχώρα και θα υποστηρίξει μικρότερες κοινότητες», είπε χαρακτηριστικά ο Sanz.
«H Ισπανία επενδύει 3,4 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία έως έξι χρόνια για να κάνει την χώρα έναν πιο βιώσιμο προορισμό. Οι επενδύσεις αυτές δεν θα αφορούν μόνο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά και στην κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα, με στόχο να διατηρηθεί ο τουρισμός ως «δύναμη για το καλό» και ταυτόχρονα να κερδίζουν χρήματα οι επιχειρήσεις του κλάδου».
Όπως επεσήμανε με έμφαση ο διευθυντής του Οργανισμού, η χώρα θέλει να επιστρέψει στους αριθμούς του 2019 όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, «όμως στο στρατηγικό μας σχέδιο, δεν έχουμε θέσει συγκεκριμένο στόχο για την ανάκτηση των αριθμών των επισκεπτών».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις