Η “καρδιά” της οικονομίας χτυπά στη Θεσσαλονίκη – Το προφίλ της 88ης ΔΕΘ

Διαβάζεται σε 6'
Η “καρδιά” της οικονομίας χτυπά στη Θεσσαλονίκη – Το προφίλ της 88ης ΔΕΘ
iStock

Στο επίκεντρο της πολιτικής και οικονομικής της χώρας τίθεται και πάλι η Θεσσαλονίκη, με αφορμή το ετήσιο ραντεβού για τη διοργάνωση της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία ασφαλώς προσελκύει και το διεθνές ενδιαφέρον με τιμώμενη χώρα για φέτος της Γερμανία.

Στο διάστημα 7-15 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχουν πάνω από 1.300 εκθέτες (έμμεσοι και άμεσοι), ενώ οι θεματικές της, AKADEMIA, Ενέργεια-Κυκλική Οικονομία, Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές, Περιφέρειες-Γεύσεις από Ελλάδα, Γαστρονομία-Ξένες και Ελληνικές Λιανικές Πωλήσεις, Έπιπλα-Οικιακός Εξοπλισμός, Δημόσιοι Φορείς-Οργανισμοί και Hobby Festival θα παρουσιάσουν ό,τι πιο πρωτοποριακό και μοντέρνο έχει να επιδείξει η αγορά και η οικονομία.

Οι κρατικές, διεθνείς συμμετοχές μαζί με την Τιμώμενη Χώρα Γερμανία είναι 25, έναντι 18 πέρυσι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται χώρες που συμμετέχουν  για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, η Ιαπωνία, οι Χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, το Εκουαδόρ και το Κόσοβο.

Ειδικότερα η συμμετοχή της Γερμανίας δίνει σαφώς σημαντική αίγλη στη φετινή διοργάνωση με τον  πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσο Τζήκα, να καλοσωρίζει την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού Αντικαγκελάριου στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα των υψηλά ιστάμενων εκπροσώπων της Γερμανίας. Η, δε, Γερμανία, ως Τιμώμενη Χώρα φιλοξενεί στο περίπτερο 13 περίπου 120 επιχειρήσεις που προέρχονται από τους σημαντικότερους κλάδους της χώρας, όπως βιομηχανία, μεταποίηση, υψηλή τεχνολογία, ενέργεια, μεταφορές-logistics, χρηματοπιστωτικός τομέας, φαρμακοβιομηχανία, αγροτική τεχνολογία και τεχνολογία τροφίμων. Μάλιστα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συμμετοχές Τιμώμενης Χώρας στην ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της γερμανικής συμμετοχής η ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και τον Εκθεσιακό Οργανισμό της Λειψίας διοργανώνουν Εκδήλωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων (Β2Β) με εταιρείες από τη Γερμανία. Ήδη έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα περίπου 400 εταιρείες από τους κλάδους: ενέργεια – κυκλική οικονομία – αγροτεχνολογία – γαστρονομία/τουρισμός – διατροφή – τοπικές γεύσεις – φαρμακευτικά και καλλυντικά – εφοδιαστική αλυσίδα -ηλεκτρικά οχήματα και θα πραγματοποιήσουν περισσότερα από 800 ραντεβού.

Πέραν της Γερμανίας στα 32.000 τ.μ εκθεσιακού χώρου θα φιλοξενηθούν ακόμη 16 περίπτερα, ενώ στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος συμμετέχει για 7η φορά, 47 Επιμελητήρια δίνουν το «παρών» με 350 επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ ξεχωριστές συμμετοχές έχουν το Επαγγελματικό

Στα υπόλοιπα θεματικά αφιερώματα ξεχωρίζουν:

UNSPLASH

Το αφιέρωμα της Akademia, που γίνεται φέτος σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και πόλος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Στο περίπτερο 17 συμμετέχουν 74 συνολικά εκθέτες καλύπτοντας 2.240 τμ, ανάμεσα στους οποίους 18 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από Ελλάδα και Κύπρο, 7 φοιτητικές αγωνιστικές ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού, τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου με τους εποπτευόμενους φορείς, εταιρείες τεχνολογίας, Start Ups, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το ENTERPRISE GREECE, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, καθώς και το Υπερταμείο-GROWTHFUND με  συμμετοχή 12 εταιρειών.

Στην 88η ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Akademia  συμμετέχει  και το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, που γιορτάζει τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυσή του με μια μοναδική θεματική έκθεση, η οποία θα δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να εξερευνήσει τα πρωτοποριακά επιστημονικά επιτεύγματά του, αλλά και την επίδρασή τους στην καθημερινότητα μέσα από ένα ταξίδι στις επτά δεκαετίες επιστημονικών ανακαλύψεων και καινοτομιών του οργανισμού. Συντελεστές είναι το CERN, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και βέβαια η ΔΕΘ-HELEXPO.

Δυναμική παρουσία στο περίπτερο 17 με εκδηλώσεις και με τον κύκλο συζητήσεων Growthfund Agora, στις οποίες θα αναλυθούν οι αναπτυξιακές ευκαιρίες της Ελλάδας σε μια σειρά από καίριους τομείς, θα έχουν το Υπερταμείο/Growthfund και οι θυγατρικές του εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΘ-HELEXPO.

το αφιέρωμα της ενέργειας μαζί με τη δόμηση και την ανακύκλωση θα συμμετάσχουν αντιπροσωπευτικές εταιρείες που παρουσιάζουν πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, εξειδικευμένες εφαρμογές και προϊόντα, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη σύγχρονη δόμηση. Το αφιέρωμα αναπτύσσεται σε 3.000 τ.μ. με περισσότερες από 60 συμμετοχές.

To Hobby Festival έρχεται να εμπλουτίσει τα ειδικά αφιερώματα της φετινής ΔΕΘ προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τα χόμπι από επαγγελματίες και οργανισμούς. Αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-HELEXPO με το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα.

Στο Περίπτερο 6 θα πραγματοποιείται καθημερινά γιορτή γευσιγνωσίας από Περιφέρειες. Οι Περιφέρειες μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων και εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ θα «στρώσουν το τραπέζι» στους επισκέπτες. Συμμετέχουν η Κεντρική Μακεδονία, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

iStock

Στο Περίπτερο 1 και στον Υπαίθριο Χώρο 14 θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δράσεις από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συναντήσεις με Ολυμπιονίκες, Ποδόσφαιρο 5Χ5, Καλαθοσφαίριση και Τοξοβολία.

Στο περίπτερο 12 φιλοξενείται το Digital Legacy HELEXPO, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη των δεκαετιών του 1920 και του 1950, μέσα από εικονικές περιηγήσεις, ηλεκτρονικά παιχνίδια και μία έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων.
Επίσης, μια μουσική γιορτή, που φιλοδοξεί να ξεσηκώνει κάθε βράδυ το κοινό της Θεσσαλονίκης, ταξιδεύοντάς το παρέα με μεγάλες επιτυχίες και κορυφαία ονόματα του διεθνούς και εγχώριου μουσικού στερεώματος έρχεται στην 88η ΔΕΘ με τα Music Events Live.

Στο επίπεδο των συνεδρίων το συνέδριο του Economist θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώ κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, το ΡΑΛΛΥ ΔΕΘ, ένας ξεχωριστός και ιστορικός αγώνας, θα υλοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά το 2ο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα