Η Κομισιόν προειδοποιεί για πάγωμα κονδυλίων λόγω έρευνας στις κατασκευαστικές

Η Κομισιόν προειδοποιεί για πάγωμα κονδυλίων λόγω έρευνας στις κατασκευαστικές

Έρευνα για καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών. Η Κομισιόν προειδοποιεί με πάγωμα κονδυλίων, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη η οριστική απόφαση. Για διαβεβαιώσεις διευθέτησης με άλλο τρόπο, κάνει λόγο πηγή της κυβέρνησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί πως θα σταματήσει όλες τις πληρωμές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Συνοχής για την Ελλάδα για τα προγράμματα 2014-2020, όπως καταγράφεται σε έγγραφο που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η εφημερίδα New Europe.

Το εσωτερικό έγγραφο που δημοσιεύεται είναι υπογεγραμμένο από τον Walter Deffaa, γενικό διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το έγγραφο κυκλοφόρησε στις 17 Ιουλίου και δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή την επίσκεψη Γιούνκερ. Η Κομισιόν δεν απάντησε στη New Europe σχετικά με το αν Τσίπρας και Γιούνκερ συζήτησαν το θέμα.

Ο Defaa προειδοποιεί πως δεν θα καταβληθούν περαιτέρω κονδύλια αν δεν διευθετηθεί πρώτα η υπόθεση του καρτέλ των κατασκευαστικών.

 

Πηγή του Μαξίμου απάντησε στη New Europe αναφέροντας πως το εν λόγω έγγραφο είναι ένα από τα εκατοντάδες που κυκλοφορούν και ανέφερε πως ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά πως “το θέμα θα διευθετηθεί με άλλο τρόπο” (ηπιότερο).

Λόγος της στάσης πληρωμών είναι η έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις κατασκευαστικές εταιρείες, η οποία εξετάζει πιθανή χειραγώγηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών σε διαγωνισμούς για μεγάλα έργα υποδομής.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική εισήγηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατασκευαστικές εταιρίες συμμετείχαν σε διαφορετικές περιόδους ένταξης, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016).

Πρόκειται για έξι κατασκευαστικές εταιρείες που κάθονται στο εδώλιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής:

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδριάζει σήμερα, 21 Ιουλίου για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 ν. 703/77, ήδη 1 ν. 3959/2011, και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αφορά σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα ΜΕΤΡΟ, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών κα σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που εντοπίσθηκαν στη διάρκεια της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προέβαιναν σε συνεννοήσεις αναφορικά με:

α) τον προσδιορισμό, εκ των προτέρων, του αναδόχου ανά διαγωνισμό,

β) τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων,

γ) την μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε διαγωνισμούς, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων,

δ) την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, μέσω επαφών σε χρόνο πριν από την υποβολή οικονομικών προσφορών, ή/ και

ε) την παραίτηση από τη διεκδίκηση διαγωνισμών με αντάλλαγμα την από κοινού συμμετοχή στην εκτέλεση των έργων.

Η εν λόγω καρτελική σύμπραξη υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων των εμπλεκομένων ανταγωνιστών ή και με τη σύναψη διασφαλιστικών-αποζημιωτικών συμφωνητικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα