Η κρίση φέρνει διακοπές στο εξοχικό των φίλων

Η κρίση φέρνει διακοπές στο εξοχικό των φίλων
Στιγμιότυπο από την παραλία του Μαραθιά στο νότιο Πήλιο. Eurokinissi

Με τα οικονομικά να είναι περιορισμένα για τις ελληνικές οικογένειες, πολλοί είναι εκείνοι που θα "ψηφίσουν" εξοχικά φίλων για να περάσουν τις διακοπές τους

Με την οικονομική κρίση να έχει πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά, πολλοί είναι εκείνοι που θα “εγκαταλείψουν” την ιδέα του ξενοδοχείου και των ενοικιαζόμενων δωματίων και θα περάσουν τις διακοπές τους σε σπίτια φίλων.

Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν το φορολογικό έτος 2010, 662.403 φορολογούμενοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες εξοχικής κατοικίας, από τις οποίες μάλιστα οι 133.169 είναι άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Μπορεί τους τελευταίους μήνες σε πολλά από αυτά τα σπίτια να έχει μπει πωλητήριο (εκτιμάται ότι περίπου 25.000 εξοχικά βρίσκονται προς πώληση), ωστόσο οι περισσότεροι ακόμα τα διαφυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού για τα ενδεχομένως πιο δύσκολα καλοκαίρια που έρχονται.

Η Χριστιάννα Χατζημάρκου, 32 ετών, υπάλληλος φαρμακείου, φέτος δεν θα πάει διακοπές και την άδεια που εξασφαλίζει από τη δουλειά της θα την περάσει στο εξοχικό του παππού της στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης.

“Και δεν στενοχωριέμαι καθόλου”, λέει με το πλατύ της χαμόγελο στην “Καθημερινή της Κυριακής”. “Θα θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια που ερχόμουν εδώ και πέρναγα όλο τον Αύγουστο με τον παππού και τη γιαγιά. Το σχέδιο είναι να έρχονται συνεχώς φίλοι από την Αθήνα, να κάνουμε το μπάνιο μας στις κοντινές παραλίες, να απολαμβάνουμε τον κήπο με τα πεύκα, να ξεκουραστούμε”, προσθέτει.

Ανάλογα τα σχέδια για φέτος και της Αννας Ζούμα, που έχοντας χάσει τη δουλειά της πριν από έξι μήνες, δεν έχει περιθώρια για πολλά έξοδα. “Να ’ναι καλά το σπίτι στον Κάλαμο”, σημειώνει. Ευτυχώς, πριν από δύο χρόνια είχε ολοκληρώσει τις επισκευές που χρειαζόταν το σπίτι που πλέον είναι πολύ λειτουργικό.

“Αν και όταν είσαι μπροστά στη θάλασσα, δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Από τώρα ονειρεύομαι τη βεράντα μου”, επισημαίνει.

Ο Γιώργος, τεχνικός υπολογιστών σε μεγάλη εταιρεία, θα πάρει τα παιδιά και θα πάει στο χωριό του, το Μακρύγιαλο Πιερίας.

Με τη γυναίκα του δεν κατάφεραν να συντονιστούν στις άδειες και θα φύγουν ξεχωριστά. Κανένα πρόβλημα. “Αστειεύεσαι, και πάλι καλά να λες. Μια χαρά είναι και το χωριό! Άσε που θα έχω βοήθεια από τους παππούδες μπας και ξεκλέψω κανένα βραδάκι και βγω για ποτό”, λέει στην “Καθημερινή”.

Η Αθηνά, από την άλλη, διευθύντρια προσωπικού σε εταιρεία ρούχων, όπου να ’ναι φεύγει για το Κιβέρι Αργολίδας. “Τόση η ένταση της χρονιάς που πέρασε, κυρίως η ψυχολογική της ανασφάλειας, που ανυπομονώ να ξεκουραστώ. Όσο λιγότερα έξοδα τόσο το καλύτερο”, τονίζει.

Ο 36χρονος Σ.Μ. είναι ακόμα πιο τυχερός. Η καταγωγή του είναι από τη Σύμη, όπου η οικογένειά του διατηρεί ακόμα ένα σπίτι.

“Δεν είναι το καλύτερό μου να κάνω διακοπές με τους γονείς μου, αλλά δεν έχω και πολλές επιλογές. Από την άλλη, σκέψου πόσοι άνθρωποι θα ήθελαν να μπορούν να έρθουν στο νησί για διακοπές. Μην είμαστε και αχάριστοι δηλαδή”, σημειώνει.

Στο πατρικό της Σίφνου θα κάνει διακοπές και η Ροδιά, που ως νέα μαμά δεν θέλει να μπει σε άλλα έξοδα. “Και θα φέρω και τους φίλους μου που δεν έχουν δικές τους “πατρίδες”. Η ισχύς εν τη ενώσει”, τονίζει.

Κάποιοι ωστόσο σκέφτηκαν πιο πονηρά. Η Α.Κ., δημοσιογράφος, έχει ένα μικρό σπίτι στον Μαραθώνα. Για πρώτη χρονιά φέτος αποφάσισε να το νοικιάσει, προκειμένου να εξασφαλίσει μια μικρή ενίσχυση για τον χειμώνα που έρχεται.

“Μπήκα σε ξένα σάιτ και είδα ότι το ενδιαφέρον για σπίτια στην Αττική είναι μεγάλο”, εξηγεί στην “Καθημερινή”.

“Αποφάσισα να καταχωρίσω και το δικό μου σπίτι και πράγματι μετά από λίγες μόνο μέρες είχα τους πρώτους μου ενοικιαστές. Είναι μια οικογένεια Βρετανών οι οποίοι θα έρθουν αρχές Αυγούστου”.

Τα Σαββατοκύριακα που το σπίτι θα είναι ελεύθερο, θα πηγαίνει η ίδια για τα μπάνια της. “Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι το ταπεινό μου εξοχικό θα είχε πέραση στο εξωτερικό”, σημειώνει. “Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό”, λέει η 50χρονη δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα