Η μεγάλη μάχη για τα κόκκινα δάνεια. Λύση εδώ και τώρα ζητούν οι δανειστές
Ασφυκτικές πιέσεις για να κλείσουν οι εκκρεμότητες της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα ως τα τέλη της εβδομάδας. Στους ώμους Σταθάκη έπεσε το μεγάλο βάρος την Τρίτη. Στο διαπραγματευτικό ρινγκ μπαίνει από σήμερα και ο Τσακαλώτος. Ποια τα ανοιχτά ζητήματα, τι προτείνει η Αθήνα, τι ζητούν οι δανειστές
- 09 Δεκεμβρίου 2015 09:07
Ασφυκτικό περιθώριο μέχρι και την Παρασκευή έχει η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα. Στόχος είναι όσο βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών (βάσει των μέχρι στιγμής σχεδιασμών θα παραμείνουν ως τα τέλη της εβδομάδας) να οριστικοποιηθούν όλα όσα δεν έχουν κλειδώσει, ώστε να ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα και να είναι δυνατή η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ το αργότερο έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Τον νέο διαπραγματευτικό γύρο με τους εκπροσώπους των δανειστών άνοιξαν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης θέτοντας στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τα κόκκινα δάνεια, τον ΑΔΜΗΕ και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Στο διαπραγματευτικό ρινγκ αναμένεται να μπει σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τα συμβούλια Eurogroup (Δευτέρα) και Ecofin (Τρίτη).
Το μπρα ντε φερ που ξεκίνησε χθες με τους επικεφαλής των δανειστών προμηνύεται ιδιαίτερα σκληρό, ενώ οι διαβουλεύσεις αναμένεται να εντατικοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ώρες με στόχο όλα τα ανοιχτά ζητήματα να έχουν κλείσει ως την Παρασκευή.
Κληρώνει το μέλλον του ΑΔΜΗΕ
Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, εξετάζεται η απόσχισή της από τη ΔΕΗ.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει παραχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στο δημόσιο με αντάλλαγμα μετοχές του δημοσίου και την πώληση του 49% σε ιδιώτες.
Κατά τις πληροφορίες, το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι η απαίτηση των τελευταίων να παραχωρηθεί σε ιδιώτες το management του νέου φορέα.
Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια
Η μεγαλύτερη μάχη στη διαπραγμάτευση – εξπρές της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς αναμένεται να δοθεί στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει για τη δανειοδότηση και λειτουργία των εταιρειών που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η Αθήνα συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας που συμμετείχε στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές δήλωνε ότι «το θέμα αυτό δεν μετατίθεται για συζήτηση ούτε στην πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο»,
Κατά τη χθεσινή συνάντηση στο διαπραγματευτικό τραπέζι τέθηκαν και αλλά θέματα, συμπληρωματικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως είναι η αναβάθμιση και η συγκρότηση του Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους καθώς και η δευτερεύουσα νομοθεσία για την εφαρμογή του νομού Κατσέλη.
Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να κορυφωθούν τα επόμενα 24ωρα.