Η μείωση κοστίζει

Ο στόχος της μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς κελσίου μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ δαπανηρή διαδικασία
- 14 Αυγούστου 2009 14:29
Ο στόχος της μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς κελσίου μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ δαπανηρή διαδικασία. Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν στόχο ιδιαίτερα φιλόδοξο με λίγες πιθανότητες επιτυχίας.
“Η μείωση κατά δύο βαθμούς, απλώς κοστίζει πάρα πολύ” δήλωσε στο Reuters ο Δανός στατιστικολόγος Bjorn Lomborg. Οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να υποστηρίξουν τον στόχο της μείωσης της θερμοκρασίας, ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες της υπερθέρμανσης όπως πλημμύρες, ξηρασία και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις τονίζουν ότι το κοστος αυτής της προσπάθειας θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο, αλλά ο Lomborg έχει άλλη άποψη. Ο συγγραφέας του “The Sceptical Enviromentalist”, δήλωσε ότι η σταδιακή μείωση του διοξειδίου του άνθρακα θα ήταν καλύτερη από τις δραστικές περικοπές που αποφάσισαν τα κράτη. Οι περικοπές αυτές κατά τον Lomborg σημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει υπερβολική αύξηση στον φόρο της βενζίνης, ώστε να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία.
Με τον Δανό επιστήμονα συμφωνούν και άλλοι οικονομικοί αναλυτές που θεωρούν ότι οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της μείωσης και πως οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι ανεδαφικοί.
Οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες σχεδιάζουν μειώσεις, το 2020, των αερίων του θερμοκηπίου, μεταξύ 15% και 21% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Γραμματεία του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Βάσει των υφιστάμενων σχεδίων, οι συνολικές εκπομπές των 39 βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών θα μειωθούν σε επίπεδα μεταξύ 10,71 και 9,86 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα το 2020, από 12,53 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 1990. Τις μεγαλύτερες μειώσεις προσέφεραν η ΕΕ, η Ελβετία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν ενώ ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Λευκορωσία και η Ρωσία περιλαμβάνονται στις χώρες που προγραμματίζουν μικρότερες μειώσεις.
Τον προηγούμενο μήνα, σε σύνοδο στην Ιταλία οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν σε μείωση των εκπομπών των ανεπυγμένων χωρών κατά 80% το 2050 και στον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2020 υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό από μια μείωση σε ποσοστό 25% με 40%.
Περίπου 180 χώρες θα συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο της Βόννης, όπου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την πορεία που θα ακολουθήσουν τα κράτη σχετικά με το πρόβλημα της υπερθέρμανσης.