Η μετάλλαξη “Δέλτα” δοκιμάζει τον προϋπολογισμό – Οι κίνδυνοι

Η μετάλλαξη “Δέλτα” δοκιμάζει τον προϋπολογισμό – Οι κίνδυνοι
Τουρίστες μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο AP

Η εξάπλωση της μετάλλαξης "Δ" και τα πρώτα έστω και περιορισμένης έκτασης περιοριστικά μέτρα φέρνουν στο προσκήνιο σενάρια αναθεώρησης της πορείας της οικονομίας.

Η μετάλλαξη “Δέλτα”  θέτει σε συναγερμό το οικονομικό επιτελείο που παρακολουθεί στενά το πώς εξελίσσεται η κατάσταση ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπου κτυπά ο σφυγμός της οικονομίας αυτήν την περίοδο.

Προς ώρας δε φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις, ωστόσο όλα θα κριθούν το επόμενο 20ήμερο, περίοδο κορύφωσης της τουριστικής σεζόν. Μέχρι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, επίσης, θα φανεί το πόσο νοσογόνος είναι η νέα μορφή του ιού και βέβαια αν θα χρειαστούν και νέα περιοριστικά μέτρα, έστω και στοχευμένα σε περιοχές με υψηλά επιδημιολογικά φορτία.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν προέβλεπε νέο γύρο περιοριστικών μέτρων στην οικονομία μετά τον Μάιο ωστόσο όλα πλέον τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Στο οικονομικό επιτελείο, βέβαια, τονίζουν ότι δεν υπάρχει τώρα περίπτωση για «πακέτο μέτρων» για τη Μύκονο καθώς δε φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πλήγμα, αλλά αναφέρουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, όντας έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο ειδικά εάν η κατάσταση ξεφύγει εκεί ή σε άλλες περιοχές. «Μόνο η επίσπευση των εμβολιασμών υπάρχει στο τραπέζι αυτήν τη ώρα», σημειώνουν τονίζοντας ότι μόνον εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει παρέμβαση στήριξης της οικονομίας.

Άλλωστε η πορεία των εμβολιασμών, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να είναι ο βασικός παράγων για την πορεία του τουρισμού αλλά και της τόνωσης της αναβαλλόμενης ζήτησης  άρα και των εσόδων, καθώς θα καθορίσει το αν η ζωή θα επιστρέψει γρήγορα στην κανονικότητα χωρίς προσκόμματα.

«Για τους επόμενους μήνες η πιο σημαντική οικονομική παράμετρος είναι ο εμβολιασμός και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που θα έχουν ως βασική κατεύθυνση την προστασία όσων είναι ευάλωτοι.» Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συζήτησης δίνοντας το στίγμα της συγκυρίας.

Όπως ανέφερε υπάρχει μια “κούρσα μεταξύ εμβολιασμού και κορονοϊου” που επηρεάζει την πορεία του τουρισμού που είναι καταλύτης για τα δημόσια έσοδα. Από την εξέλιξη της κούρσας αυτής θα κριθεί και η συνέχιση μια πορείας ανάκαμψης που καταγράφει η τουριστική κίνηση, αλλά και ο στόχος των τουριστικών εσόδων.

Καμπανάκι κινδύνου από αναλυτές

Πάντως στο φόντο της μεγάλης πτώσης που καταγράφει εσχάτως το Χρηματιστήριο Αθηνών,  όπως επισημαίνει η Deutsche Bank,  σε ανάλυσή της, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς ενώ τα κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ,.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, απέχοντας περίπου 15% από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες, σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως ποσοστό του πληθυσμού.

Παράλληλα, η Deutsche Bank σημειώνει ότι η χώρα μας εμφανίζει επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στις μεγάλες και πιο επικίνδυνες ηλικίες, γεγονός που σημαίνει ότι η εξάπλωση της Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό πληθυσμό και για το ελληνικό σύστημα υγείας από ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σε ηλικίες άνω των 80 ετών είναι μόλις 67,1%, όταν η επόμενη χώρα με τη χειρότερη επίδοση, η Γαλλία, φτάνει στο 71,9%.

Από την άλλη η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η Δέλτα απλά καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να την αναιρεί ή να την ακυρώνει. Παρότι ο βαθμός στον οποίο η εξάπλωση της Δέλτα αναμένεται να περιορίσει τη δραστηριότητα δεν είναι υπολογίσιμος, το βασικό σενάριο της Deutsche Bank εκτιμά μόνο καθυστέρηση στην επιστροφή στην κανονικότητα και όχι αλλαγές στην ανάκαμψη.

Επίσης πριν λίγες μέρες το ΔΝΤ το ανέφερε ότι αναμένει ανάπτυξη 3,3% εφέτος και 5,4% το 2022 χαμηλότερα από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου (3,6% φέτος και 6,2% του χρόνου)  σημειώνοντας ότι  «σημαντικές αβεβαιότητες και αρνητικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές»,

Επίσης σύμφωνα με έκθεση της Capital Economics μικρές είναι οι πιθανότητες για την ελληνική οικονομία να επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα, μέσα στο 2021, καθώς η αδύναμη τουριστική κίνηση που παρουσιάζει η σεζόν δεν δίνει την αναμενόμενη ώθηση, όμως η συνεχόμενη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται πως θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Οι στόχοι

Πάντως οι στόχοι για ανάκτηση του 50% – 60% των εσόδων που εισπράχθηκαν το 2019 αναμένεται να δοκιμαστούν εφόσον υπάρξουν νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα οι ανατροπές στο επιδημιολογικό πεδίο αναμένεται να φέρουν και αλυσιδωτές επιπτώσεις στους στόχους για συγκράτηση  του πρωτογενούς ελλείμματος στο 7,1% του ΑΕΠ, λόγω τόσο πιθανού πλήγματος στα έσοδα, λόγω μείωσης της κατανάλωσης αλλά και πιθανής  διόγκωσης των δαπανών λόγω των έκτακτων μέτρων που πιθανόν να απαιτηθούν.

Σε μια τέτοια μάλιστα περίπτωση το σχέδιο για νέο δανεισμό πιθανόν να μπει στο τραπέζι ώστε να διατηρηθεί η στάθμη των διαθεσίμων κάτω από τα 33 – 34 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα