Η μητέρα των μαχών με στόχο συμφωνία

Η μητέρα των μαχών με στόχο συμφωνία
European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, on Nov. 9, 2015 / , 9 , 2015 Aris Oikonomou / SOOC

Η ώρα της κρίσης για τους πλειστηριασμούς. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος. Νέα συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη με το κουαρτέτο το μεσημέρι. Κλείδωσαν οι αλλαγές σε 100 δόσεις, γενόσημα και ισοδύναμα αντί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η ώρα της κρίσης για τη διαπραγμάτευση – και δη για την κυβέρνηση – έφτασε, καθώς σήμερα εκπνέει η άτυπη προθεσμία που έθεσαν Αθήνα και θεσμοί ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το οικονομικό επιτελείο ανανέωσε το ραντεβού του με τους επικεφαλής των δανειστών για σήμερα, στις 14:00, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να συνεδριάσει αύριο Κυριακή το Euro Working Group και να ανάψει το πράσινο φως για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Η σημερινή συνάντηση των κ. κ. Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των δανειστών κρίνεται η κρισιμότερη όλων, καθώς η επίτευξη συμφωνίας αφορά πλέον στοίχημα λίγων ωρών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το σημερινό ραντεβού δεν αποκλείεται να είναι πολύωρο, μέχρις ότου επιβεβαιωθεί και από τις δύο πλευρές πως έχουν επιλυθεί όλα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Το πρωί του Σαββάτου σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά πως ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης – που ξεκινά σε λίγη ώρα – θα είναι ο τελευταίος, αλλά και επιτυχής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της δόσης και των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Πρέπει να κλείσουμε αύριο (Σάββατο)» διεμήνυσε ανώτατη κυβερνητική πηγή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Παρασκευής, όπου διαπιστώθηκε πως Ελλάδα και δανειστές ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κ. κ. Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη την Παρασκευή με τους εκπροσώπους των θεσμών έκλεισαν τρία από τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα και συγκεκριμένα στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα για την αποφυγή επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα γενόσημα. Επομένως απομένει να κλείσει το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Πού επήλθε συμφωνία

Ρύθμιση 100 δόσεων

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων Αθήνα και δανειστές φαίνεται πως τα βρήκαν κάπου στη μέση.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται σε σταδιακό περιορισμό του χρόνου απώλειας της ρύθμισης. Πρόκειται για μια σαφώς βελτιωμένη πρόταση έναντι εκείνης των δανειστών που μέχρι πρότινος πίεζαν για απώλεια της ρύθμισης από την επόμενη κιόλας ημέρα μιας νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Για την ώρα παραμένει το διάστημα των 30 ημερών, ωστόσο σταδιακά θα μειωθεί στις 20 μέρες και στη συνέχεια στις 10 μέρες, με χρονικούς σταθμούς τον Ιούνιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του 2017.

Ισοδύναμα για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως κλείδωσαν και τα ισοδύναμα μέτρα έναντι της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιμένει στη λύση της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια. Τη λύση αυτή φέρεται πως αποδέχονται και οι δανειστές, γεγονός που προεξοφλεί την πλήρη αναστολή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Γενόσημα

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν πως οριστικοποιήθηκε η κλιμακωτή μείωση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα