Η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία στο Ba1

Η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία  στο Ba1
MOODY'S AP PHOTO/MARK LENNIHAN

Σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Moody's. Στις 4 Αυγούστου έδωσε την επενδυτική βαθμίδα και η Scope Ratings ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε και η DBRS.

Δυο «σκαλιά» ανέβασε το αξιόχρεοτης Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ανέβασε την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές – ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα πλέον -, από τη βαθμίδα “Ba3” που διατηρούσε από το 2020.

Η Moody’s είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που είχε το ελληνικό αξιόχρεο τρία σκαλιά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Ba3).

Στις 4 Αυγούστου έδωσε την επενδυτική βαθμίδα και η Scope Ratings, αφού αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ-, ενώ άλλαξε το outlook σε σταθερό από θετικό. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η Scope δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται τυπικά υπόψιν.

Επίσης, στις 8 Σεπτεμβρίου έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB (low) με σταθερές προοπτικές (trend), από τη βαθμίδα BB (high) – που ήταν μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική – και τις σταθερές προοπτικές.

«Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψη της Moody’s ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν τη συνεχή υλική βελτίωση των πιστωτικών μετρήσεων και την ανθεκτικότητα απέναντι σε μελλοντικούς πιθανούς κραδασμούς» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.

«Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν τις θετικές τάσεις έναντι διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι υποθέτουμε σήμερα, αφορούν ένα συγκριτικά χαμηλό, αν και αυξανόμενο επιτόκιο, ένα σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την ακόμα υψηλή επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και οι επιπλέον οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις από τη γήρανση και την κλιματική αλλαγή» προστίθεται.  Παράλληλα, η Moody’s αύξησε επίσης τα ανώτατα όρια σε τοπικό νόμισμα και ξένο νόμισμα σε Α1 από Α3.

Οπως σημειώνει Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στο πλαίσιο μιας διαρκούς αλλαγής στο οικονομικό της μοντέλο. Πλέον, η Moody’s προβλέπει 2,2% μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για την περίοδο 2023-27.

Όπως τονίζεται, πρόκειται για μια πολύ σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τη μέση ανάπτυξη ύψους 0,8% ετησίως τα πέντε χρόνια πριν από την πανδημία, ενώ ο οίκος σημειώνει πως κύριοι μοχλοί ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις και η κατανάλωση, με τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών να αυξάνεται με αργό ρυθμό. 

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστηρίζονται από κεφάλαια στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση την πρόοδο στις εκταμιεύσεις κεφαλαίων και τον εντοπισμό από την ίδια την Ελλάδα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, η Moody’s αναμένει από το RRF να προσφέρει σημαντική στήριξη στο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας.

Επιπλέον, η Moody’s αναμένει ότι η θετική τάση στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων θα συνεχιστεί λόγω των καλύτερων οικονομικών προοπτικών, των συνεχιζόμενων ιδιωτικοποιήσεων και των περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Συνολικά, αυτό θα συμβάλει στην αύξηση του επενδυτικού ποσοστού (μετρούμενο με ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου) σε περίπου 18% του ΑΕΠ έως το 2027, από 13,7% που καταγράφηκε το 2022.

Τα σημεία προσοχής

Οπως αναφέρει Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το επίκεντρο της δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι η περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, κυρίως μέσω της αυξημένης ψηφιοποίησης, και με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, η Moody’s αναμένει από την κυβέρνηση να επιτύχει κάποια αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, το χάσμα μεταξύ των εισπράξεων φόρου προστιθέμενης αξίας και αυτών που θα εισπράττονταν υπό πλήρη συμμόρφωση μειώθηκε σε περίπου 15% από 29% το 2017 και περίπου 20% το 2020.

Τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγές, σύνδεση ταμειακών μηχανών και τερματικών σημείων πώλησης με τις φορολογικές αρχές και πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω αυξημένων ελέγχων, που θα συμβάλουν στη μείωση αυτού του χάσματος.

Χατζηδάκης: Συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από την Moody’s δεν είναι μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα