Η ώρα του ΔΝΤ
Ο παράγοντας Τραμπ, η συμπόρευση του "σκληρού" του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με τις απαιτήσεις Σόιμπλε και Βερολίνου και οι αμήχανες Βρυξέλλες, παρακολουθούν ένα έργο που μοιάζει να μην έχει τέλος. Τι θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Ταμείου και ποια θα είναι τα σκληρά μέτρα που θα ζητηθούν από την Ελλάδα
- 06 Φεβρουαρίου 2017 07:25
Χωρίς αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα με τα ίδια από καιρό μηνύματα προς Βερολίνο και Αθήνα για χρέος και μέτρα, η ηγεσία του ΔΝΤ, αναμένεται σήμερα να μεταφέρει το πρόβλημα της λύσης για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η διοίκηση Τραμπ
Ενδιαφέρον στοιχείο από την σημερινή συζήτηση της αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο IV του ΔΝΤ και την ex post αξιολόγηση του δευτέρου μνημονίου, θα είναι η επίσημη τοποθέτηση του εκπροσώπου των ΗΠΑ για το ελληνικό θέμα, με δεδομένο ότι σήμερα θα αντιπροσωπεύει την Κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ.
Το Σάββατο ο υποψήφιος για την θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ κ. Τέντ Μάλοχ μιλώντας στο Bloomberg -εκφράζοντας την προσωπική άποψη -είπε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να αποχωρήσει από το Ευρώ.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία δείχνει να υποβαθμίζει εκ των προτέρων την σημασία της σημερινής συνεδρίασης, στέλνοντας τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της χώρας στο Ταμείο, αφού γνωρίζει εκ των προτέρων δεν θα ληφθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την Ελλάδα .
Ωστόσο την άποψη της Γερμανίας θα ακούσουμε εμμέσως από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος βρέθηκε από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο στο Βερολίνο, κάνοντας τον ενδιάμεσο στις επαφές εξ αποστάσεως μεταξύ της κ. Λαγκάρντ και του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι πληροφορίες θέλουν τη Γερμανία και τους συμμάχους της εντός της Ευρωζώνης να μη θέλουν να προχωρήσουν σε μια συνολική λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018. Παράλληλα εμμένει σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για διάστημα πάνω από πέντε χρόνια. Αυτό αναμένεται να μεταφέρει στους μετόχους του ταμείου ο «σκληρός» του ΔΝΤ κ. Τόμσεν, τονίζοντας και το δεύτερο βασικό συμπέρασμα της έκθεσης ότι το ελληνικό χρέος είναι σήμερα «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, το στέλεχος του ΔΝΤ αναμένεται να επαναλάβει όλα όσα έχει πει και γράψει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, αντλώντας τα επιχειρήματα του από τα υπόλοιπα ευρήματα της έκθεσης
Σύμφωνα με πληροφορίες Ελλάδα θα αναφερθεί για πολλοστή φορά στην ανάγκη βαθύτερων μεταρρυθμίσεων σε φορολογικό ασφαλιστικό εργασιακό και ταχύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων η οποία καθυστερεί, σημειώνοντας παράλληλα και την ανάγκη προληπτικής ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών .
Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, η κ. Λαγκάρντ θα επαναλάβει την πάγια θέση του Ταμείου: Η Ελλάδα χρειάζεται άμεση αναδιάρθρωση του χρέους, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και βιώσιμους δημοσιονομικούς στόχους.
Δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα που θα δεν θα ξεπερνούν το 1.5% του ΑΕΠ. Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφωνούν σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να υποστηρίξει αυτούς τους στόχους.
Συνεχίζεται η αγωνία
Με αυτά τα δεδομένα η συνέχεια για το ελληνικό πρόγραμμα θα δοθεί στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) την Πέμπτη όπου θα είναι άλλος ένα σταθμός στον οποία θα πρέπει να περιμένουμε να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Της επιστροφής των ομάδων στην Αθήνα θα πρέπει να προηγηθεί ένα μίνιμουμ συμφωνίας για τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει η Κυβέρνηση . Η διαπραγματευτική ομάδα συζητά το ενδεχόμενο εκ των προτέρων ψήφισης μέτρων με πρώτο την μείωση του αφορολόγητου Συζητά επίσης και την μείωση συντάξεων και της αναδιάρθρωσης κοινωνικών επιδομάτων με τα δύο τελευταία να εντάσσονται σε ένα μακροχρόνια δημοσιονομικό κόφτη. Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων ζητά και μια θετική «ρήτρα καλής εκτέλεσης». Την δυνατότητα δηλαδή αν επιτευχθούν οι στόχοι του 2018 και το 2019 να μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .
Απαραίτητο συστατικό για συμφωνία της Αθήνας είναι η ανάλυση και ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος . Κάτι που ζητά και το ΔΝΤ αλλά δεν θέλει να δώσει η σημερινή Γερμανική Κυβέρνηση Το Βερολίνο υπολογίζει σε μια παράταση της ελληνικής αξιολόγησης όσο το δυνατό περισσότερο για να αποφύγει το αίτημα του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους ει δυνατό να ολοκληρωθεί και ο εκλογικός κύκλος .
Η θέληση της ΕΕ
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεχίζει να προσπαθεί να βρει συμβιβαστική λύση. Κοινοτικοί κύκλοι πιστεύουν ότι με την ψήφιση προληπτικών μέτρων 2-2,5 δις ευρώ και με υποχωρήσεις και της Ελλάδας αλλά και του Eurogroup, το ΔΝΤ μπορεί να συζητήσει την ένταξη του και να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος .
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει στην διαπραγμάτευση η υπεραπόδοση της Ελληνικής οικονομίας το 2015 και κυρίως το 2016, ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις για μέτρα από το ΔΝΤ.
Παραδέχονται ωστόσο ότι η λύση δεν είναι εύκολη, ενώ αντιλαμβάνονται την πολιτική δυσκολία της κυβέρνησης με δεδομένα τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ψήφιση του αφορολόγητου και ή η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους.