Η πρώτη απάντηση από Βρυξέλλες για φοροελαφρύνσεις – πλεονάσματα

Η πρώτη απάντηση από Βρυξέλλες για φοροελαφρύνσεις – πλεονάσματα
Πάολο Τζεντιλόνι AP

Τις επίσημες θέσεις των Βρυξελλών για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος που προωθεί η Κυβέρνηση, μεταφέρει στην Αθήνα ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πάολο Τζεντιλόνι.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα με την ιδιότητα του επιτρόπου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Τζεντιλόνι έρχεται και για να ακούσει αλλά και για να μιλήσει, παίρνοντας την σκυτάλη από τον προκάτοχό του κ. Πιέρ Μοσχοβισί.

Οι υφιστάμενοί του τον έχουν ενημερώσει ήδη για τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για πρόσθετες φοροαπαλλαγές μέσα στο 2020. Ειδικότερα, τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με τους οποίους θα συναντηθεί σήμερα ο κ. Τζεντιλόνι, έχουν διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για φέτος, ώστε εκτός από την μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% να προχωρήσει και η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με προοπτική την πλήρη κατάργηση της μέσα στο 2021 και την έναρξη της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος. Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να μπορεί κάποιος να βεβαιώσει αυτόν τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο από το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου.

Η μείωση των πλεονασμάτων

Παράλληλα, βέβαια, στην πρώτη γραμμή των ελληνικών αιτημάτων βρίσκεται και αυτό που θέλει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% που είναι σήμερα μέχρι και το 2022 στο 2,5% ή το 2% του ΑΕΠ, με στόχο την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για νέες μειώσεις φόρων. Ο ρόλος του νέου επιτρόπου αρμόδιου για τα οικονομικά θα είναι καθοριστικός, καθώς η επιτροπή θα κληθεί να κάνει την σχετική εισήγηση στο Eurorgoup με μια έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος που θα την υποστηρίζει όποια και αν είναι η «ετυμηγορία».

Επίσης, η επιτροπή θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει η ίδια και στην συνέχεια να εισηγηθεί και για άλλα δύο αιτήματα που έχει κάνει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης: Τη χρήση των κερδών των ομολόγων (τα γνωστά ANFA’s) για επενδύσεις σε συνεργασία με ιδιώτες ή ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις με πρώτη την πρόταση του ΥΠΟΙΚ για μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 80% ή το 70% .

Η τρίτη πρόταση αφορά την μεταφορά υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο με στόχο η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού να χρησιμοποιείται για μόνιμα μέτρα και όχι σε κοινωνικά μερίσματα στο τέλος κάθε χρόνου.

Ο κ. Τζεντιλόνι θα συζητήσει όλα αυτά θα θέματα και όχι μόνο με την Κυβέρνηση. Στο πρόγραμμα του έχει και μια ομιλία στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής όπου θα ερωτηθεί για όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την σχέση των Βρυξελλών με την Αθήνα αλλά και με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αύριο, ο Ιταλός επίτροπος θα παραστεί σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ όπου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και με τον επιχειρηματική κόσμο της χώρας για την συνέχεια της Ελλάδας μετά τα μνημόνια. Παράλληλα, βέβαια, θα ακούσει και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η 10ετής κρίση στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα