Η πρώτη μείωση ασφαλιστικών εισφορών μετά την κρίση

Η πρώτη μείωση ασφαλιστικών εισφορών μετά την κρίση
Σύνταγμα Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών τον τελευταίο καιρό τονίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της μείωσης φόρων που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2019. Ποιες ελαφρύνσεις θα ακολουθήσουν.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας που θα αφήσει πίσω του κορονοϊός θα είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά το τέλος της κρίσης.

Το μεγαλύτερο αντικίνητρο στην αύξηση της απασχόλησης είναι η βαριά φορολογία εργασίας (με την μορφή των ασφαλιστικών εισφορών) που έγινε βαρύτερη την εποχή των μνημονίων.

Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε κάθε ευκαιρία λέει και ξαναλέει ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της μείωσης φόρων που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2019. Επιμένει επίσης ότι η πρώτη αλλαγή που θα γίνει ίσως και πριν το τέλος του χρόνου θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα επιμένει ότι θα ήθελε να μειώσει ή και να μηδενίσει την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις αλλά το κόστος των 2,5 δις ευρώ δεν είναι συμβατό με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι περίπου το ίδιο είναι και το κόστος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που έχει ψηφιστεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο με πρώτη δόση μείωσης 0,9% η οποία θα εφαρμοστεί παρά την πρωτοφανή κρίση του κορονοίού. Αλλά όπως φαίνεται η προώθηση της μείωσης συνολικά κατά 5% των ασφαλιστικών εισφορών που είχε εκπονηθεί πριν την κρίση είναι θέμα επιλογής. Πάντως για το 2021 αν έχουμε αφήσει πίσω μας της υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο οικονομικών θα έχει μια χρυσή ευκαιρία. Η ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους που αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο ο οποίος ακόμη και αν έχει συγκεκριμένο δημοσιονομικό στόχο θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 3,5% του ΑΕΠ . Με δεδομένο λοιπόν ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία εντός της ΕΕ μετά από 10 χρόνια μνημονίων θα είναι πιο εύκολο να πείσει και τους δανειστές ότι πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που είχε εκπονηθεί πριν από την κρίση τούτο με δεδομένο ότι το μέτρο θα ελαφρύνει επιχειρήσεις και εργαζομένους και θα αυξήσει την απασχόληση και το ΑΕΠ.

Τι ελαφρύνσεις θα ακολουθήσουν

Με δεδομένη την βούληση να προχωρήσει η μείωση της φορολογία στην εργασία η επέκταση του πακέτου των φοροαπαλλαγών έχει πολλούς αγνώστους. Από την διάρκεια και την ένταση της κρίσης την ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη .

Αν η δημοσιονομική ευελιξία και για το 2021 είναι ανάλογη της φετινής τότε το πιο πιθανό να προχωρήσει και η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ μαζί με την πλήρη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην εμπορικές.

Επίσης σοβαρή υποψηφιότητα για μονιμοποίηση παίρνει ο μειωμένος στο 13% συντελεστής ΦΠΑ από 24% που θα ισχύσει για τα σερβιριζόμενα αφεψήματα και τα αναψυκτικά που θα ισχύσει για την εστίαση .

Στην συνέχεια οι φόροι που εξετάζονται να μειωθούν είναι η φορολογία των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% και ίσως και κάποια παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος που αποτελεί απομεινάρι των μνημονίων.

Μαζί εξετάζονται μια σειρά από μέτρα τα οποία θα συνδυάζονται με επενδύσεις που θα κάνουν κυρίως οι τουριστικές μονάδες με στο την ταχεία υπέρβαση των συνεπειών της τελευταίας κρίσης .

Βεβαίως θα πρέπει να περιμένουν να δούμε πως θα λειτουργήσουν και οι τρείς πρωτοβουλίες των 540 δις ευρώ αλλά και το ταμείο ανάκαμψης που είναι ακόμη στα πρώτα στάδια των συζητήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα