Η τεχνική ύφεση της Ευρωζώνης, το “σωσίβιο” της αγοράς εργασίας και τα νοικοκυριά που δεινοπαθούν

Η τεχνική ύφεση της Ευρωζώνης, το “σωσίβιο” της αγοράς εργασίας και τα νοικοκυριά που δεινοπαθούν
Εικόνα απο μανάβικο στην Αθήνα 2023 Petros Giannakouris/AP

Μέγα πλήγμα για την οικονομία του μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επίμονος πληθωρισμός και τα ολοένα αυξανόμενα επιτόκια, την ίδια ώρα που η αγορά εργασίας αντέχει στα οικονομικά σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε κατάσταση “τεχνικής ύφεσης” είναι η ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (08/06) η Eurostat.

Η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές του 2023, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της απώλειας του ρωσικού φυσικού αερίου και του υψηλού πληθωρισμού στις καταναλωτικές δαπάνες. Η οικονομική παραγωγή στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ μειώθηκε κατά 0,1% τόσο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 όσο και τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Να σημειωθεί ότι ο όρος “τεχνική ύφεση” αναφέρεται για δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της σχετικής επιτροπής της ΕΕ χρησιμοποιούν ένα ευρύτερο σύνολο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για την ανεργία. Και οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας άντεξαν στα πρόσφατα οικονομικά σοκ: η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν από τη δημιουργία του ευρώ το 1999, αγγίζοντας το 6,5% τον Απρίλιο.

Η μικρή μετατόπιση των αριθμών δεν αλλάζει αυτό που ήδη βιώνουν τα νοικοκυριά: αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, πληρωμή μεγαλύτερων τόκων στα στεγαστικά δάνεια την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια και αγώνας για μισθούς που συμβαδίζουν με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Με τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια να πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και να τα αναγκάζουν να περικόψουν τις δαπάνες τους, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αναμένουν περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας φέτος. Ωστόσο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι αναμένει πενιχρή ανάπτυξη 0,9% στη ζώνη του ευρώ το 2023.

Ο Bert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης για την ING bank, είπε ότι «είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι αυτό είναι ένα περιβάλλον ύφεσης», επειδή η πτώση ήταν τόσο μικρή και η αγορά εργασίας είναι τόσο ισχυρή. «Σε γενικές γραμμές, η οικονομία της ευρωζώνης έχει επιστρέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο να τα βγάζει κουτσά στραβά πέρα», ανέφερε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σε έναν αδύναμο ετήσιο ρυθμό 1,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί και η αγορά εργασίας είναι “ζεστή”. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς ύφεση σύντομα, και αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανότατα πιο μακριά από ό,τι πολλοί από αυτούς πίστευαν πριν.

Στην Ευρώπη, η οικονομική κρίση ήρθε καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια ενεργειακή κρίση πέρυσι. Η Μόσχα διέκοψε τις περισσότερες από τις εξαγωγές φυσικού αερίου της στην ήπειρο, η οποία βασιζόταν σε αυτές τις προμήθειες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης κατοικιών.

Οι λογαριασμοί ενέργειας εκτινάχθηκαν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο πληθωρισμός ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ και υπήρχε αυξημένη ανησυχία για ενδεχόμενο δελτίο και διακοπές ρεύματος. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπόρεσαν να παραγγείλουν εναλλακτικές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ, αποφεύγοντας καταστροφικές διακοπές λειτουργίας υπηρεσιών κοινής ωφελείας, κάτι για το οποίο υπήρχαν φόβοι πέρυσι.

Οι τιμές της ενέργειας έπεσαν έκτοτε σε επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ο επίμονος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια που προορίζονται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έχουν επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη καθιστώντας ακριβότερες τις πιστώσεις για αγορές κατοικιών ή την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 15 Ιουνίου και να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αύξηση.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε αυτή την εβδομάδα την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού — ο οποίος μειώθηκε στο 6,1% τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος από τον στόχο της τράπεζας του 2% — επειδή αποτελεί πίεση για τους πολίτες.

Τα σχόλιά της ακολουθήθηκαν από στοιχεία από τη Γερμανία που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε απροσδόκητα τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, φτάνοντας το δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωσης.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιρλανδίας — η συνολική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών — μειώθηκε περισσότερο στο μπλοκ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο, με πτώση 4,6%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία με πτώση 2,1% και την Ολλανδία κατά 0,7%.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα