Intrum: Βγάζει σε “φέτες” πακέτο κόκκινων δανείων 5 δις ευρώ

Intrum: Βγάζει σε “φέτες” πακέτο κόκκινων δανείων 5 δις ευρώ
istock

Η διοίκηση της Intrum προωθεί πρόταση για σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού στο οποίο θα μεταφερθούν τα υπολειπόμενα κόκκινα δάνεια που έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες. Τα οφέλη της λύσης.

Στην «σπονδυλωτή» πώληση πακέτου κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 5 δις. ευρώ και με διαφορετικά μείγματα δανείων, σχεδιάζει να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η Intrum Hellas, με την διοίκηση να μελετά και την δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) στην Ελλάδα, στην οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα εναπομείναντα κόκκινα δάνεια που έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas και επικεφαλής της διαχείρισης του Ομίλου σε 20 χώρες Γιώργος Γεωργακόπουλος προχωράει με εντατικούς ρυθμούς την σπονδυλωτή πώληση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων «Hermes». Η στήλη πληροφορείται ότι η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν στο πακέτο αυξήθηκε περίπου στα 5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το ενδιαφέρον που καταγράφεται ενδέχεται να «σπάσει» σε 5 περίπου υπό – πακέτα.

Όπως εξηγούν κύκλοι της εταιρείας η διαδικασία της σπονδυλωτής διάθεσης βασίζεται στην σύνθεση υπό-πακέτων για την πώληση του καθένα εξ αυτών, με την Intrum Hellas να ξεκινά απευθείας διαπραγματεύσεις για το καθένα υπό-πακέτο με έναν επενδυτή. Ήδη καταγράφεται σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο επιλέγει σε ποιες κατηγορίες δανείων επιθυμεί να τοποθετηθεί περισσότερο.

Στο μεταξύ η εταιρεία «τρέχει» ένα ακόμη σπονδυλωτό ως προς τη διαδικασία πώλησης πακέτο με ακίνητα αξίας 100 εκατ. ευρώ. Αφορά εξ ολοκλήρου οικιστικά ακίνητα και ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων είναι ιδιαίτερα δραστήρια στο κομμάτι της διαχείρισης ακινήτων και πρόσφατα προχώρησε στην πώληση 186 εξ αυτών που είναι διάσπαρτα ανά την επικράτεια, έναντι 19,8 εκατ. ευρώ. Αγοραστής ήταν η «Τεχνική Ολυμπιακή» συμφερόντων της οικογένειας Στέγγου.

Μοντέλο Ισπανίας

Την ίδια στιγμή ο κ. Γεωργακόπουλος και το επιτελείο του εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και στην Ελλάδα, στην οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) που έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για πρόταση που ο σουηδικός μητρικός όμιλος έκανε τον Νοέμβριο του 2022 στην Ιταλία σε συνεργασία με τις τράπεζες της χώρας, ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται να προωθήσει το εν λόγω project και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγές τονίζουν ότι πρόκειται επί της ουσίας για τη σύσταση ενός credit fund, στο οποίο μέτοχοι με ισόποσο ποσοστό θα μπορούσαν, όπως συνέβη στην Ιταλία (UTP Italia Fund), να είναι οι τράπεζες και ο σουηδικός όμιλος που θα αναλάβει και τη διαχείριση των NPEs.

Με απλά λόγια, μέσω του credit fund μπορούν οι τράπεζες να εξυγιάνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους, περνώντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε αυτό το «ταμείο» και αποκτώντας οι ίδιες, όσο και οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο σχήμα, μετοχές αντίστοιχης αξίας περίπου με τα δάνεια που εισφέρουν.

Η σύσταση του SPV αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφέρουσα λύση, καθώς δεν απαιτούνται εγγυήσεις, όπως για παράδειγμα στον μηχανισμό «Ηρακλής», και οι τράπεζες θα πληρώνουν μικρότερες προμήθειες, αντίστοιχες με αυτές που πληρώνουν σήμερα στις εταιρείες διαχείρισης.

Με βάση τις ίδιες πηγές, η λύση του SPV υπαγορεύεται και από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στη Δευτερογενή Αγορά η οποία, λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους χρήματος έχει σχεδόν παγώσει και οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Με δεδομένο ότι τα υψηλά επιτόκια σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο για την επόμενη διετία και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή τους, η ιδέα σύστασης του εν λόγω SPV φαίνεται να κερδίζει πόντους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν χρειάζεται η πολιτεία να «φορτωθεί» κι άλλες εγγυήσεις.

Η εικόνα των κόκκινων δανείων

Την ίδια στιγμή απόλυτα ικανοποιημένοι εμφανίζονται τράπεζες και Servicers από την ροή των νέων κόκκινων δανείων. Όπως εξηγούν και παρά τη σημαντική άνοδο των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν καταγράφει έως τώρα αξιοσημείωτη αύξηση των νέων ροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η κατάσταση παραμένει σταθερή με αποτέλεσμα και οι αρχικές εκτιμήσεις που εφέγρασαν στην αρχή τη χρονικά οι τράπεζες για νέα κόκκινα δάνεια του 2023 παραμένον αμετάβλητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023, η ακτινογραφία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες ήταν η εξής:

Εθνική Τράπεζα: Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα την 31η Μαρτίου 2023 διαμορφώθηκαν στο 1,6 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 5,1%.

Eurobank: Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ και ο δείκτης στο 5,1%.

Τράπεζα Πειραιώς: Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα την 31η Μαρτίου 2023 ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 6,6%.

Alpha Bank: Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν στα περίπου 3 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 7,6%.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα