Υπ. Οικονομικών: Σήμα στις τράπεζες για ρευστότητα στις ΜμΕ

Υπ. Οικονομικών: Σήμα στις τράπεζες για ρευστότητα στις ΜμΕ
Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

H συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθεί στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών με την Ελληνική Ένωση τραπεζών.

Σύσκεψη συγκαλεί ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας την προσεχή Τρίτη, 29 Ιουνίου τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Μάλιστα τονίζεται ότι η «ενίσχυση της ρευστότητας που αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο το 2020 υπέρ «της πιστωτικής επέκτασης έδρασε επίσης, η μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 21 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, το 92% της οποίας επιτεύχθηκε μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» για παροχή κρατικής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις δανείων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η κυβερνητική μέριμνα για τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας στην οικονομία εκτιμάται ότι συνέβαλε στη συγκράτηση του όγκου επενδυτικής δραστηριότητας, με τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να καταγράφει την τέταρτη πιο ανθεκτική επίδοση στην Ευρωζώνη το 2020 (-0,6% σε όρους όγκου έναντι του 2019). Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις συμμετείχαν μόνο οριακά στη διαμόρφωση της ύφεσης, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, ενώ η συμμετοχή τους στο ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε έναντι των προηγούμενων ετών, στο 11,1% από το 10,1% το 2019 και 10,8% το 2018.»

Βέβαια τις προηγούμενες μέρες ο Επιτρόπος Π. Τζεντιλόνι στη συνέντευξη τύπου μετά το τελευταίο Eurogroup στάθηκε στα θέματα χρηματοδότησης της οικονομίας.

«Φυσικά παραμένουν προκλήσεις, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην καθυστέρηση εκκαθάρισής του» τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι ενώ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τα κόκκινα δάνεια. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα έρθει ο ίδιος προσωπικά και πάλι στην Αθήνα (δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες) για συμβάλει στην θετική ολοκλήρωση της 11ης Αξιολόγησης όπου ζητήματα πλειστηριασμών, πτωχευτικού, κόκκινων δανείων αλλά και της ρύθμισης για τα κορονοχρέη θα είναι κεντρικά.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να έχει τις υψηλότερες αναλογίες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) από οποιοδήποτε τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη. Τα NPL έχουν μειωθεί, όπως συμφωνήθηκε και με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών, αλλά εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Καταγράφεται καλή πρόοδος, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Πρέπει να εφαρμοστούν διαδικασίες αφερεγγυότητας» τόνισε με έμφαση ο κ. Ρέγκλινγκ δίνοντας το στίγμα στο τι έρχεται

«Στο τραπεζικό σύστημα, υπάρχει το ερωτηματικό εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να παρέχουν όλη την πίστωση που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης. Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει πλήρως. Είμαστε σε στενή επαφή» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα