ΥΠΕΘΟ:  Μήνυμα “μηδενικής ανοχής” για καθυστερήσεις στην αναβάθμιση POS και ταμειακών

Διαβάζεται σε 3'
POS
POS ISTOCK

Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα), που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/09/2023, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου.

“Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φοροδιαφυγή και θα το εφαρμόσουμε φέτος, το 2024: Επεκτείνονται τα POS σχεδόν παντού. Διασυνδέονται οι ταμειακές μηχανές με τα POS στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.Επεκτείνονται τα POS σχεδόν παντού. Μόνο τα παγκάρια των εκκλησιών θα μείνουν απέξω ανέφερε, χαρακτηριστικά,  πριν λίγες μέρες σε ανάρτησή του σε ένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Tik – Tok) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στέλνοντας “τελεσίγραφο” σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα μιας σημαντικής και εκκρεμούσας, εδώ και χρόνιας, μεταρρύθμισης.

Ήδη η πρόοδος, όπως αναφέρουν από το ΥΠΕΘΟ, είναι σημαντική, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα), που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/09/2023, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Χθες, Τετάρτη, υπήρξε και άλλη μια κίνηση από την πλευρά του ΥΠΕΘΟ, που καταδεικνύει τη βούληση για “μηδενική ανοχή” σε καθυστερήσεις, σε σχέση με το όριο της 29ης Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η  προθεσμία για να προσαρμοστεί η αγορά στο νέο πλαίσιο, που προβλέπει “POS παντού” με αναβαθμισμένα τερματικά και ταμειακές. Συγκεκριμένα, υπήρξε σχετική σύσκεψη μεταξύ ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ για να καταγραφεί η όλη πορεία αναβάθμισης 1 εκατομμυρίου συσκευών ως το τέλος του μηνός. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις κυρίως από παρόχους ταμειακών μηχανών και τερματικών (POS).

Εφόσον, συνεπώς, δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός και αρθούν οι όποιες δυσκολίες, υπάρχει ο κίνδυνος την 1η Μαρτίου 2024, οι επιχειρήσεις λιανικής της χώρας να έχουν εγκαταστήσει τις νέες συσκευές (ακόμα και στους 35 τελευταίους κλάδους που προστέθηκαν προ μηνός) αλλά οι συσκευές αυτές να μη λειτουργούν όπως απαιτείται, για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ταμείου των επιχειρήσεων με την εφορία.

Βέβαια, με βάση στελέχη της αγοράς, υπάρχει σημαντικός βαθμός τεχνικής δυσκολίας, καθώς ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος και τα χρονικά περιθώρια στενά. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αποφασισμένο να μην δεχτεί άλλες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, θεσπίζονται αυστηρές κυρώσεις στις εταιρίες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS) που δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκπνέει και η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις.

Όπως τονίζεται, η  εν λόγω αναβάθμιση των λογισμικών των εταιριών παροχής ταμειακών μηχανών και POS κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS όλων των επιχειρήσεων.

Παράλληλα,  στέλνεται και το σχετικό “μήνυμα” από το ΥΠΕΘΟ που “ξορκίζει” κάθε σενάριο καθυστέρησης. Όπως αναφέρεται, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν και τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που οφείλουν να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές τους έως τις 29/2.

“Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης καθώς πέραν του ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίηση του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων” αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΘΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα