Υπο πίεση η Ελλάδα στο Eurogroup

Υπο πίεση η Ελλάδα στο Eurogroup

Με ποια επιχειρήματα προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο Eurogroup. Αναμένονται νέες πιέσεις για υποχωρήσεις και κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας. Στόχος η επιστροφή των Θεσμών

Χαμηλών προσδοκιών σε ότι αφορά κάποια ουσιαστική εξέλιξη για ο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά υψηλών απαιτήσεων σε ότι αφορά την συνέχεια  των διπαραγματεύσεων, μπορεί να αποδειχθεί το σημερινό Eurogroup που θα έχει πολύ Ελλάδα αλλά στο παρασκήνιο.

Παρόντων και των εκπροσώπων των θεσμών θα γίνει σίγουρα μια αποτίμηση των μέχρι τώρα συνομιλιών στα βασικά θέματα που είναι ακόμη ανοιχτά: το εργασιακό το ασφαλιστικό (δηλαδή η περικοπή των συντάξεων από το 2020) και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά .

Η ουσία όμως για την συνέχεια του ελληνικού θέματος θα φανεί από τις συσκέψεις που θα προηγηθούν της συνόδου των υπουργών με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα οικονομικής πολιτικής κ. Πιέρ Μοσχοβισί το πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπούμ και ίσως μια συνάντηση που θα είναι παρόντες και οι δανειστές.

Η ελληνική αποστολή αναμένει να υπάρξουν νέες πιέσεις για υποχωρήσεις και κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς μέχρι και το άτυπο Eurogroup στην Βαλέτα της Μάλτας στις 7 του επόμενου μήνα.

Οι πιέσεις που αναμένονται, θα αφορούν: 

-Τις αλλαγές στην αγορά εργασίας όπου το υπουργείο οικονομικών αντιμετωπίζει το σύνολο των δανειστών να ζητούν αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το ΔΝΤ να μην δέχεται τις συλλογικές συμβάσεις .

– Το ασφαλιστικό όπου επίσης οι δανειστές ζητούν ως σώμα την περικοπή των συντάξεων σε μια δόση από το 2020 ενώ η ελληνική πλευρά θέλει σταδιακή περικοπή σε ορίζοντα τριετίας

– Τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία οι θεσμοί θέλουν να δοθεί περισσότερο βάρος στην μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις

– Το θέμα της αγοράς ενέργειας όπου οι δανειστές ζητούν την άμεση πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες ενώ η ελληνική πλευρά δείχνει να το καθυστερεί .

– Το υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων που έπρεπε κανονικά να είναι λειτουργικό στο τέλος του μήνα αλλά έχει επίσης καθυστερήσει .

Αν οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά θεωρηθούν επαρκείς, τότε δεν αποκλείεται σήμερα να αποφασιστεί η επάνοδος των θεσμών στην Αθήνα για την συνέχιση της αξιολόγησης .

Ωστόσο η ελληνική αποστολή δεν περιμένει μόνο να τα ακούσει από τους εταίρους της, αλλά θα παρουσιάσει και τα δικά της επιχειρήματα .

Το βασικότερο αυτό είναι η υπεραπόδοση της οικονομίας όχι μόνο για το 2016 όπου το πρωτογενές που θα ανακοινωθεί θα φτάνει το 3,4% του ΑΕΠ αλλά και τα επόμενο χρόνια μέχρι και το 2020 .

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες στο Bloomberg από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2018-202 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ το 2017, 3,8% του ΑΕΠ το 2018, 4,3% του ΑΕΠ για το 2019, 4,5% το 2020 και πλεόνασμα πάνω από το 5% του ΑΕΠ το 2021, χωρίς μάλιστα να ληφθούν υπόψη τα επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ που ζητούν οι πιστωτές για το 2019.

Με τις προβλέψεις αυτές το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει άλλη μια φορά να ανατρέψει τον λογαριασμό των πρόσθετων μέτρων ύψους που σήμερα υπολογίζονται στα 3,6 δις ευρώ

Απόλυτο όριο η 7η Απριλίου

Η τεχνική συμφωνία μέχρι και τις 7 Απριλίου είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να ληφθούν οι αποφάσεις για πλεονάσματα και να έρθει εγκαίρως η δόση με την οποία θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις χρέους του Ιουλίου .

Αν στις 7 του επόμενου μήνα έχουμε τεχνική συμφωνία για τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης και τα πρόσθετα μέτρα για το 2019 τότε θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για το μέλλον των δημοσιονομικών στόχων αλλά και της ελάφρυνσης χρέους .

Αμέσως μετά η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει μέτρα, αντίμετρα και αλλαγές στην αγορά εργασίας .

Με δεδομένο ότι θα μεσολαβήσει η εορτή του Πάσχα ( που φέτος συμπίπτει για Ορθόδοξους και καθολικούς) ο διάλογος αυτός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου. Το Ταμείο θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του για την ένταξη του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ανακοίνωση και μόνο της πρόθεσης του ταμείου να συζητήσει ένα νέο πρόγραμμα με χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα διευκολύνει πολύ τις εξελίξεις .

Την επομένη της ολοκλήρωσης της συνόδου του ΔΝΤ( 24 Απριλίου) θα δοθούν στην δημοσιότητα και τα στοιχεία της Eurostat για το κλείσιμο του 2016 για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Αν το Ταμείο δεχθεί να συμμετέχει τότε θα μπορούν και οι χώρες που έχουν πρόβλημα με τα κοινοβούλια τους ( Γερμανία Ολλανδία Φιλανδία Σλοβακία ) να επικυρώσουν την συνολική συμφωνία για την Ελλάδα και να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας στο Eurogroup της 22 Μαΐου.

Με βάση τις δεσμεύσεις των ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αφού θα έχουν γίνει οι απαραίτητοι υπολογισμοί είναι δυνατό η ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι και τις 8 Ιουνίου στην συνεδρίαση για την νομισματική πολιτική που θα κάνει στο Ταλίν της Εσθονίας.

Στα μέσα Ιουνίου, αφού περάσει και από την έγκριση των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και την τυπική έγκριση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα έρθει και η δόση, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους ύψους 6,3 δις που έχει τον Ιούλιο από τα οποία περίπου 4 δις ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που παρακρατά σήμερα η ΕΚΤ.

Αν όμως η τεχνική συμφωνία καθυστερήσει και χαθεί και η προθεσμία της 7ης Απριλίου, τότε θα ζήσουμε ξανά το θρίλερ της επόμενης δόσης.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα