ΥΠΟΙΚ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση επιδομάτων αλλά για συγκεκριμένους εργαζόμενους
"Δεχόμαστε ότι η φορολόγηση επιδομάτων είναι αντισυνταγματική αλλά για συγκεκριμένους εργαζόμενους", αναφέρει το ΥΠΟΙΚ
- 24 Ιουνίου 2014 13:20
Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι αποδέχεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, μόνο για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους στους οποίους αναφέρονται.
Με έγγραφό του το ΥΠΟΙΚ που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr ,διευκρινίζει αναφορικά με το επίδομα αλλοδαπής και το επίδομα βιβλιοθήκης ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, αφού «σαν αναιρετικές αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους».
Σημειώνεται ότι μόλις πριν από τρεις ημέρες το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη φορολόγηση του ειδικού επιμίσθιου (επιδόματος) που λαμβάνουν οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν αποσπώνται σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Ειδικότερα, η υπ΄ αριθμ. 1164/2014 απόφαση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το εν λόγω επίδομα χορηγείται προς κάλυψη των δαπανών, στις οποίες οι δάσκαλοι υποβάλλονται λόγω της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί στο εξωτερικό.
Κατά συνέπεια αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι το επίμαχο επίδομα σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, καθώς έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού. Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματικό το άρθρο 22 του νόμου 2954/2001. Επιπρόσθετα είναι αντισυνταγματική η φορολόγησή του καθώς επιβλήθηκε αναδρομικά.
Όμως λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.
Αναφορικά με το επίδομα βιβλιοθήκης, το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική τη φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ),
Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ το 2012 είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται στους πανεπιστημιακούς καθηγητές για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια (2.112 ευρώ), αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων (3.169,4 ευρώ).
Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε από το Β΄ Τμήμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική λύση. Η Ολομέλεια ακολούθησε τις απόψεις του Τμήματος και έκρινε ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα.
Διαβάστε ακόμη στο dikaiologitika.gr: