Υψηλές, αλλά όχι αβάσιμες, οι προσδοκίες των τραπεζών για νέα συμφωνία

Υψηλές, αλλά όχι αβάσιμες, οι προσδοκίες των τραπεζών για νέα συμφωνία
SOOC

Ο τραπεζικός κόσμος, αν και μουδιασμένος, είναι σχεδόν βέβαιος ότι σε λίγες μέρες η συμφωνία θα είναι γεγονός. Επανεκκίνηση της οικονομίας με σταθερές δόσεις ρευστότητας, είναι ο στόχος της πολυπόθητης αξιολόγησης. Η μεγαλύτερη δόση δίνει το έναυσμα.

«Πρόσω ολοταχώς» για τις 24 Μαϊου, οι τραπεζίτες περιμένουν την ελληνική οικονομία, να γυρίσει σελίδα. Με καθυστέρηση και αγωνία μηνών, αρχίζει και εκδηλώνεται ένα δειλό μεν, σταθερό δε, κλίμα αισιοδοξίας ότι τα δύσκολα πέρασαν. Σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο, η χώρα αναμένεται να έχει στα χέρια της την πολυπόθητη συμφωνία –  απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει η τιτάνια προσπάθεια της επανάκτησης της σοβαρά κλονισμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, και κατ’ επέκταση, στο …ευαίσθητο λόγω κρίσης, αλλά και …ανθεκτικό τελικά,  πιστωτικό σύστημα.

Το μήνυμα αυτό μεταφέρουν σε συζητήσεις με το NEWS247, ανώτατα τραπεζικά στελέχη, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις εν αναμονή της συμφωνίας του Eurogroup στις 24 Μαϊου, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

“Από μόνα τους τα προαπαιτούμενα και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα τονώσουν το κλίμα”, εξηγούσε χθες τραπεζικός παράγοντας που θυμόταν τις…δεκαετίες που αυτά τα αναγκαία μέτρα έπρεπε να ληφθούν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως σε ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων, τα βασικά στοιχεία που θίγουν στα μεταξύ τους πηγαδάκια οι τραπεζίτες είναι τα εξής:

Πρώτον, θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία στις 24 Μαΐου (εκτός “τρελού” απροόπτου όπως χαριτολογώντας σχολίαζαν). Αναφορικά δε με την εκταμίευση της δόσης, αυτή θα είναι σε μεγαλύτερο του αρχικώς αναμενομένου επιπέδου χρηματοδότησης. Η εξέλιξη αυτή που επίκειται να επισφραγισθεί από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα ανοίξει το δρόμο για την κινητοποίηση όλου  του μηχανισμού της οικονομίας.

Το Δημόσιο, λογικά, θα αρχίσει να αποπληρώνει σταδιακά τα συσσωρευμένα χρέη του σε επιχειρήσεις, τις οποίες έχει “ξεχάσει” για πάνω από δύο έτη. Με τη σειρά τους, οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν προμηθευτές, τακτοποιώντας και άλλες οφειλές τους, καθώς θα αρχίσει να εμφανίζεται ρευστότητα στην αγορά, κινητοποιώντας την σε ένα μικρό, αλλά τουλάχιστον σταθερό ρυθμό ( αυτός είναι ο στόχος και η ευχή όλων των παραγόντων, οικονομικών και πολιτικών).

Έτσι, δεν θα υπάρχει άλλο εμπόδιο επί της ουσίας για να τεθούν οι βάσεις της περαιτέρω ανάπτυξης, που δεν θα μπορεί να μην περάσει μέσα από το δρόμο των αποκρατικοποιήσεων, τουλάχιστον τηρώντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικού, Αστηρ Βουλιαγμένης κ.α.

Ετσι, με τις κινήσεις αυτές και τη σταδιακή τήρηση αφενός μεν του προγράμματος και των δεσμεύσεων που συνοδεύουν τη δόση, αφετέρου με μια πολυπόθητη σταθεροποίηση στην αλυσίδα του οικονομικού κύκλου, θα βελτιωθούν τα επίπεδα ρευστότητας. Ενα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, θα αποτελέσει και η αποδέσμευση νέων κεφαλαίων, όπως του περίφημου “πακέτου Γιούνκερ” που υπόσχεται έως 20 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις την προσεχή διετία.

“Μία παραγωγή δράσεων θα είναι , όπως σχολιάζουν οι τραπεζίτες , μία από τις πρώτες συνέπειες των παραπάνω κινήσεων, προς όφελος του επιχειρηματία και του ιδιώτη καταναλωτή, αλλά και της αγοράς εν γένει. Η ζήτηση δανείων θα είναι πιο αισθητή και θα προκαλέσει αντίστοιχα, μια αυξανόμενη ανταπόκριση στην ανάγκη για νέα κεφάλαια”.

Στο μεταξύ, ήδη είναι προ των πυλών, η επαναφορά του waiver,  της δυνατότητας δηλαδή των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  με ενέχυρο “επιλέξιμους” τίτλους έκδοσης ή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου .

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Reuters και του Bloomberg, είναι πιθανό το θέμα αυτό να αποφασισθεί και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Βιέννη στις 2 Ιουνίου.

Αυτό με τη σειρά του θα διευκολύνει την πλήρη απεξάρτηση των συστημικών τραπεζών από το νόμο Αλογοσκούφη, δημιουργώντας προϋποθέσεις για καλύτερη χρηματοδότηση, μεγαλύτερη ρευστότητα και  συνθήκες θετικής ψυχολογίας, που θα συνδυασθούν με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης. Κάτι που με τη σειρά του θα επανεφέρει χαμένες καταθέσεις, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα οδηγήσει σε χαλάρωση αν όχι άρση των capital controls.

Στο ίδιο μήκος κύματος, θετικά αναμένεται να λειτουργήσουν και οι επιχειρήσεις αναφορικά με τα δάνειά τους, καθώς αν ο κύκλος λειτουργήσει σωστά, θα λάβουν και αυτές οφειλές από το Δημόσιο, θα τακτοποιήσουν υποχρεώσεις τους, είτε προς ιδιώτες προμηθευτές, είτε επίσης προς το Δημόσιο ( πχ. ΦΠΑ) και θα υπάρξει θεωρητικά, μια εξισορρόπηση στην αγορά.

Κανείς δεν μιλάει για θαύματα, ούτε χαιρετίζει ήδη την ανάπτυξη. Ομως, τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας, ήδη διαγράφονται. Ο τραπεζικός κόσμος, αν και μουδιασμένος, είναι σχεδόν βέβαιος ότι σε λίγες μέρες η συμφωνία θα είναι γεγονός.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα