Κάλεσμα Ντράγκι για δημοσιονομική χαλάρωση και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στην Ευρωζώνη

Κάλεσμα Ντράγκι για δημοσιονομική χαλάρωση και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στην Ευρωζώνη
Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι Eurokinissi

Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Μάριο Ντράγκι για τον ρόλο του στη διάσωση του ευρώ και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, χωρίς να λείπουν οι αναφορές στην ελληνική οικονομά - Έπλεξε το εγκώμιο του Κεντρικού Τραπεζίτη ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Κάλεσμα για χαλάρωση της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής με ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων σε όλη την Ευρωζώνη έκανε από την Ακαδημία Αθηνών ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι.

Λίγες μέρες πριν παραδώσει την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ ο «Σούπερ Μάριο» τονίζει ότι για να ξεπεραστούν δομικά προβλήματα για την ανάπτυξη όλων των χωρών της Ευρωζώνης δεν φτάνουν μόνο οι επενδύσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αλλά θα πρέπει να επενδύσεων και οι Κυβερνήσεις αφού η βοήθεια μέσω της νομισματικής πολιτικής τείνει να φτάσει τα όρια της

Συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι πλέον το βέλτιστο μείγμα πολιτικών για τη σταθεροποίηση της οικονομίας αλλάζει. Με την πτώση του φυσικού επιτοκίου, το πραγματικό χαμηλότερο όριο των επιτοκίων δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθίσταται πιο σημαντικό. Πριν από την κρίση, υπήρχε η εκτίμηση ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μπορούσαν να φτάσουν.

Τώρα, που έχουμε πίσω μας μια σημαντική περίοδο μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων η νομισματική πολιτική πρέπει όλο και περισσότερο να χρησιμοποιεί μη συμβατικές πολιτικές για να επιτύχει την εντολή της και να το κάνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη ένταση. Αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη της στόχευσης της από την κεντρική τράπεζα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών στην πορεία σημείωσε ο κ. Ντράγκι για να αναπτύξει την θεωρία του για την χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής

«Η δημοσιονομική πολιτική που διαδραματίζει περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο παράλληλα με τη νομισματική πολιτική θα οδηγούσε σε ταχύτερη επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών και συνεπώς σε λιγότερες παρενέργειες» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης του Ευρώ . Όπως είπε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δημοσιονομική πολιτική γίνεται ισχυρότερη όταν η νομισματική πολιτική πλησιάζει το πραγματικό κατώτατο όριο, καθώς οι πολλαπλασιαστές είναι υψηλότεροι.

Αυξήστε τις δημόσιες επενδύσεις

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα ο κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ τόνισε ότι η οικονομία της Γερμανίας αν έκανε αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της στις δημόσιες επενδύσεις για πέντε χρόνια θα κέρδιζε ταυτόχρονα και 2% του ΑΕΠ σε ανάπτυξη αλλά και 2% αύξηση σε ιδιωτικές επενδύσεις . Ακόμη και οι υπερδανεισμένες χώρες αν αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις τους σε συνδυασμό με την προώθηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων θα είχαν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη βιωσιμότητα στο δημόσιο χρέος τους είπε ο κ. Ντράγκι δείχνοντας κυρίως την Ελλάδα

Περιέγραψε επίσης το φαύλο κύκλο της σημερινής χαμηλής ζήτησης που κρατά χαμηλά και τον πληθωρισμό αλλά το δυνητικό ΑΕΠ συνδέοντας τη την με την γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί. Όπως είπε η αυξημένη αβεβαιότητα,προκαλεί “παραδοξότητα της λιτότητας” σε ορισμένες περιοχές του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή η αβεβαιότητα ενθαρρύνει την υψηλότερη εξοικονόμηση που συμπιέζει τη ζήτηση και τα εισοδήματα, γεγονός που με τη σειρά του τροφοδοτεί την επιστροφή σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και χαμηλότερη και όχι υψηλότερη εξοικονόμηση. «Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο αφού, με τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές, μπορεί να ωθήσει τα εισοδήματα και τις προσδοκίες εισοδήματος υψηλότερα» τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Επιπλέον, ενώ μπορεί να υπάρχουν όρια για το πόσο τα νοικοκυριά μπορούν να προωθήσουν μελλοντικό εισόδημα ανταποκρινόμενοι στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού, οι κυβερνήσεις μπορούν κατ ‘αρχήν να αυξήσουν το μελλοντικό τους εισόδημα μέσω των δαπανών τους σήμερα. Αυτό συμβαίνει όταν οι δημόσιες δαπάνες αυξάνουν την παραγωγικότητα και συνεπώς το μελλοντικό δυνητικό προϊόν, το οποίο αυξάνει σήμερα τον δημοσιονομικό χώρο. Η υψηλότερη αναμενόμενη ανάπτυξη με τη σειρά της καθιστά τη μετάδοση του ιδιωτικού τομέα πιο αποτελεσματική.

Αναφέρθηκε επίσης και στην καθυστέρηση της οικονομικής ενοποίησης του Ευρώ θυμίζοντας την καθυστέρηση στην τραπεζική ενοποίηση καθώς και την πελαγοδρομία της εγγύησης των καταθέσεων .Επίσης τόνισε ότι επείγει η δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης αλλά και του κεφαλαίου ασφαλείας και αντιμετώπισης κρίσεων που θα διαχειρίζεται ο ESM που ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση.

Τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος. Έκανε λόγο για «επιφανή οικονομολόγο, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση», με ερευνητικό και συγγραφικό έργο που καλύπτει ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης.

Σημείωσε ότι ο κ. Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μία δύσκολη συγκυρία, με ορατό τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πιέσεις από τις οικονομίες άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, την οικονομία της ευρωζώνης γενικότερα σε ύφεση, και τη βιωσιμότητα του ευρώ σε αμφισβήτηση. «Η ΕΚΤ έδρασε αποφασιστικά με συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, παραπέμποντας στη φραστική παρέμβαση του κ. Ντράγκι στο Λονδίνο το 2012: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται για να σώσει το ευρώ και πιστέψτε με, αυτό θα είναι επαρκές».

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «καθοριστική» τη συμβολή του κ. Ντράγκι στην ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και του απέδωσε «ηγετικό ρόλο» στην πολιτική μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση – πολιτική που σταθεροποίησε την οικονομία της ευρωζώνης.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη συνεισφορά του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα το 2011-12 και το 2015.

«Έδρασε εποικοδομητικά και αποφασιστικά στην επίλυση των θεμάτων και στήριξε τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής Ελλάδας», επεσήμανε.

Στουρνάρας: Συνέβαλε στην αποφυγή του Grexit και τη διατήρηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών

“Πιστεύω ακράδαντα ότι τα βιβλία ιστορίας θα αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι συνέβαλε στη διάσωση του ευρώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης” ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε χαιρετισμό του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .

Ο κ Στουρνάρας υπενθύμισε ότι στις 26 Ιουλίου 2012, με την ιστορική φράση του, “Η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι χρειάζεται για τη διάσωση του ευρώ », μετρίασε τις πολύ ασταθείς αγορές ομολόγων οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να τιμολογούν τη διάλυση του ευρώ, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ.

Έκτοτε, όπως συμπλήρωσε, ο Μάριο Ντράγκι μετέτρεψε την ΕΚΤ σε μια ώριμη και εντελώς ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα η οποία έφερε ένα μεγάλο μέρος του φορτίου για τη διάσωση το ευρώ.

“Κυβέρνησε το σκάφος της ΕΚΤ με ισχυρή ηγεσία και ορθολογισμό, αναζητώντας πάντοτε συναίνεση, συναισθηματική νοημοσύνη και, τέλος, με μεγάλη αποφασιστικότητα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ εξήρε τη συμβολή του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης τονίζοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή του Grexit και τη διατήρηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα