Καμπανάκι για τη “φυγή” των νέων από τα τεχνικά επαγγέλματα
Διαβάζεται σε 4'Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας αναφέρει ότι είναι μονόδρομος η υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης με την ενίσχυση του κύρους και της ελκυστικότητας των τεχνικών επαγγελμάτων.
- 08 Φεβρουαρίου 2024 08:00
Την ανάγκη μιας συγκροτημένης πολιτικής προσέλκυσης των νέων στα τεχνικά επαγγέλματα ανέδειξαν ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Παύλος Ραβάνης και τα μέλη της διοίκησης σε δημοσιογραφική συνάντηση το μεσημέρι της Τετάρτης
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παύλος Ραβάνης έκρουσε “καμπανάκι κινδύνου” σε σχέση με την έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, που ουσιαστικά περιορίζει περαιτέρω τις δυνατότητες επιβίωσης της ελληνικής βιοτεχνίας, που εισφέρει σημαντικά στην τόνωση της απασχόλησης με καλούς μισθούς, αλλά και στην εθνική οικονομία συνολικά. Κι αυτό την ώρα που ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών βιοτεχνικών επιχειρήσεων είναι θετικό και μάλιστα με υπερδιπλάσιες συστάσεις επιχειρήσεων.
Όπως είπε ο κ. Ραβάνης είναι μονόδρομος η υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης με την ενίσχυση του κύρους και της ελκυστικότητας των τεχνικών επαγγελμάτων, αλλά και την ανάπτυξη κινήτρων για την προσέλκυση ατόμων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα, ώστε να περιοριστεί η μονοπώληση από όσους έχουν υψηλά προσόντα.
Και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, Κώστας Δαμίγος για το θέμα της έλλειψης σε τεχνικό, εξειδικευμένο προσωπικό, στις ΜμΕ τόνισε ότι “είναι μονόδρομος για εμάς η υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να ενισχυθεί το κύρος και η ελκυστικότητα των τεχνικών επαγγελμάτων, αλλά και να δημιουργηθούν κίνητρα, που θα προσελκύσουν τα νέα παιδιά”.
Πέρα από τις ελλείψεις προσωπικού, που έχει να κάνει, όπως αναφέρθηκε και με τη μετανάστευση σε πιο ώριμες αγορές πολλών εξειδικευμένων τεχνικών, μια σειρά από προκλήσεις δοκιμάζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που άντεξε στην κρίση και πλέον έχει μπροστά της ένα άλλο πλέγμα προκλήσεων. “Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, απέδειξαν ότι εξελίσσονται. Όχι ίσως με τους ρυθμούς που επιβάλλει η 4η βιομηχανική επανάσταση, καθώς δεν έχουν την υποστήριξη που απαιτείται, αλλά προσπαθούν να ορθοποδήσουν, να καινοτομήσουν και να εναρμονιστούν με το νέο περιβάλλον” επεσήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης.
Η χρηματοδότηση
Συγκεκριμένα, οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται, παραμένουν εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης αλλά και πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμη και το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης και συχνά το ΕΣΠΑ, ευνοούν κυρίως τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, Κώστας Δαμίγος, “οι Μικρές, πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, δεν πρέπει να θεωρούνται μικρής σημασίας και αμελητέες για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας. Δημιουργούν, εξελίσσονται, καινοτομούν και μάλιστα επιτυγχάνουν σημαντικές διακρίσεις και βραβεύονται εκτός συνόρων. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης. Είτε απορρίπτονται από τις τράπεζες, είτε αποφεύγουν εξ αρχής να «χτυπήσουν» την πόρτα τους. Είναι κοινό μυστικό, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και συχνά το ΕΣΠΑ, ευνοούν κυρίως τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αποδεικνύουν ότι τα υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης, αφορούν στο 6% των ΜμΕ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός απευθύνεται μόλις στο 3,8%”.
Να σημειωθεί ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας για τους βασικούς τομείς της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας γενικότερα, έχει καταθέσει σειρά από προτάσεις προς την Πολιτεία για την στήριξη των ΜμΕ, των παραγωγικών – βιοτεχνικών επιχειρήσεων και των τεχνικών κλάδων, όπως:
-
Ανάγκη νέας ρύθμισης των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, σε 120 δόσεις.
-
Ανάγκη ειδικής αντιμετώπισης στους όρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τις βιοτεχνίες και τα τεχνικά επαγγέλματα, λόγω ιδιαιτεροτήτων.
-
Παροχή βιώσιμων και ρεαλιστικών ρυθμίσεων για τους καλόπιστους οφειλέτες, ώστε να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
-
Διεύρυνση των εκπιπτόμενων δαπανών.
-
Εξορθολογισμός του φόρου ΕΝΦΙΑ για τις παραγωγικές επιχειρήσεις.
-
Μείωση κόστους ενέργειας των παραγωγικών επιχειρήσεων και
-
Φορολογική απομείωση ζημιών.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΒΕΑ παρουσίασε επίσης τις δράσεις του Επιμελητηρίου το 2023, αλλά και τις δρομολογούμενες, βάσει του προγράμματος του 2024, που στο επίκεντρό τους έχουν την υποστήριξη των Μελών, με αναβαθμισμένες ανταποδοτικές υπηρεσίες και την κατάρτιση – επιμόρφωση των επιχειρηματιών βιοτεχνών και επαγγελματιών του Β.Ε.Α. Άλλωστε, ο κ. Ραβάνης ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, κατέληξε λέγοντας: “Το Β.Ε.Α είναι και θα παραμείνει, το Σπίτι του Βιοτέχνη”.