Καμπανάκι μικρομεσαίων για τα POS – Κίνδυνος προστίμων, τι λέει το ΥΠΕΘΟ

Διαβάζεται σε 6'
Καμπανάκι μικρομεσαίων για τα POS – Κίνδυνος προστίμων, τι λέει το ΥΠΕΘΟ
ISTOCK

Οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές έναντι τραπεζών αναφέρεται ότι “μπλοκάρονται” από τις τράπεζες και έτσι δεν μπορούν να αποκτήσουν POS, την ώρα που τρέχει η προθεσμία για την εγκατάστασή τους.

Ενώπιον βαριών προστίμων βρίσκονται πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς φαίνεται να μην έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν POS, την ώρα που μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των ταμειακών τους μηχανών, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό για Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ).

Με βάση, άλλωστε, το νέο νομοθετικό πλαίσιο όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν φορείς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καταγράφονται προβλήματα, που εμποδίζουν επιχειρήσεις από το να συμμορφωθούν με τις επιταγές της νέας φορολογικής νομοθεσίας.

Οι τράπεζες

Συγκεκριμένα, “πυρά” εξαπολύονται για τις τράπεζες, που, ένεκα του θεσμικού πλαισίου, για όσους και όσες έχουν οφειλές, δε, δίνουν το πράσινο φως για την εγκατάσταση POS. Ουσιαστικά, όσοι και όσες έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές αντιμετωπίζουν ζήτημα, γιαυτό οδηγούνται, ουσιαστικά, στο “φάσμα” της γκρίζας οικονομίας, καθώς δεν μπορούν να πάρουν το “μηχανάκι”.

Το POS, όμως, έχει και μια “αλυσίδα” πραγμάτων πίσω του, όπως έλεγχο αξιόχρεου, σύνδεση με συγκεκριμένο λογαριασμό, κτλ. Στον δε λογαριασμό, εφόσον, υπάρχει ανοικτή οφειλή, υπάρχει δέσμευση, εφόσον τρέχουν αναγκαστικά μέτρα, κάτι που όμως συνδέεται με την εν γένει εικόνα κάθε επιχείρησης, που πλέον, για να λειτουργεί πρέπει να μπει σε μια διαδικασία ολικής συμμόρφωσης.

Επίσης, από τοις ΜμΕ, επί τάπητος τίθεται και το θέμα των προμηθειών και των χρονικών δεσμεύσεων με τον πάροχο του POS.

Το σήμα του Ε.Ε.Α

Απαιτείται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για το θέμα των POS, ανέφερε, στο φόντο αυτό, σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) & Επίτιμος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πειραιά, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

“Από τη στιγμή που η κυβέρνηση -και ορθά- αποφάσισε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την υποχρεωτική χρήση των POS, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει τη δυνατότητα της προμήθειας τους για όλους τους υπόχρεους. Όμως διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των συναλλαγών μέσω POS, κυρίως εξαιτίας της στάσης των τραπεζών” τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. και προσέθεσε:

“Για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα. Όμως, όπως ήδη αναφέρουν μέλη μας, για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές. Μα η οικονομία μας δεν λειτουργεί σε ένα καθεστώς κανονικότητας, αλλά συνεχίζει την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις, με κυριότερη την ακρίβεια. Επίσης ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο για ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας” ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. που υπογράμμισε ότι “πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους τζίρους.

“Με δεδομένο ότι εκπνέει η προθεσμία των επιχειρήσεων να εγκαταστήσουν POS -λήγει στις 31 Ιανουαρίου- και θα κινδυνεύσουν άμεσα με την επιβολή προστίμων, είναι αναγκαίο να παρέμβει η Πολιτεία προκειμένου να δώσει τη λύση. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να ζητάμε από επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τα POS και από την άλλη να έρχεται ο τραπεζικός τομέας και επί της ουσίας να δυναμιτίζει αυτόν τον σχεδιασμό.

Δε φτάνει που οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλουν στις τράπεζες τις υψηλότερες προμήθειες στην Ε.Ε., έχουμε και τα επιπλέον εμπόδια που βάζει ο τραπεζικός τομέας στο επιχειρείν. Ποιος άραγε τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Και γιατί δεν έχει επιληφθεί η κυβέρνηση πριν καν ξεκινήσει η περίοδος εφαρμογής των νέων μέτρων; Ελπίζουμε να μας δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις και κυρίως να επιλυθούν τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα” κατέληξε ο κ. Χατζηθεδοσίου.

Μήνυμα της κυβέρνησης

“Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει πιλοτικά η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Kαι μέσα στο Φεβρουάριο θα επεκταθεί” τόνισε, από την πλευρά του, στέλνοντας το μήνυμα, ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση “The World Ahead 2024”, που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Economist.

Επίσης, σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως την επέκταση της διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών σε ολόκληρο τον κλάδο του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, καθώς και θέματα ευρύτερου κρατικού σχεδιασμού, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα.

Ο κ. Θεοχάρης επισκέφθηκε διαδοχικά την τοπική ΔΟΥ και την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) Λάρισας. Στις εκτενείς συζητήσεις που έλαβαν χώρα με στελέχη των δύο υπηρεσιών, ο Υφυπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τη σειρά πρωτοβουλιών, νέων και παλαιότερων, τις οποίες προωθεί με ταχείς ρυθμούς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε ζητήματα όπως ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός σε δηλώσεις του “το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει θέσει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα τον διαρκή διάλογο με την αγορά. Είμαστε δίπλα στις κατά τόπους υπηρεσίες μας, αφουγκραζόμαστε τον παλμό της κοινωνίας, ακούμε με προσοχή τους προβληματισμούς και τις παρατηρήσεις που καταγράφονται στις καθημερινές συναλλαγές του κράτους με τους πολίτες. Βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης μιας σειράς από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες -θυμίζω την εφαρμογή QR Code στα τιμολόγια, την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS σε 35 νέους κλάδους της αγοράς, τη σύνδεση των POS και των ταμειακών, το ‘κλείδωμα’ των δηλώσεων ΦΠΑ με το myData κ.λπ. Με την απευθείας αλληλεπίδραση, όπως αυτή που έχουμε σήμερα στη Λάρισα, επεμβαίνουμε όπου υπάρχουν δυσλειτουργίες, προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο των καθυστερήσεων. Και πάντα με ρεαλισμό και πρακτικό πνεύμα, ώστε να μην ταλαιπωρούμε ασκόπως τους συναλλασσόμενους”

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το μέτρο της διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι “τις αντιδράσεις για τα POS θα τις χώριζα σε δύο κατηγορίες, τις εποικοδομητικές και τις κακόβουλες: Υπάρχουν, λοιπόν, αντιδράσεις ως προς τον τρόπο υλοποίησης των νέων μέτρων, οι οποίες εστιάζουν σε βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το οποίο είναι η χρήση POS σε όλη τη λιανική, να μην είναι δυνατόν να εκδοθεί απόδειξη χωρίς διασύνδεση με POS. Από την άλλη όμως, υπάρχουν αντιδράσεις που αποσκοπούν στο να σαμποτάρουν την επιβολή της νομιμότητας. Τις πρώτες τις ακούμε, είμαστε εδώ με ευήκοον ους. Στις δεύτερες κωφεύουμε, διότι δεν δέχονται την ουσία της προσπάθειας, που είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα