Καραβίας: ανοδική αναθεώρηση στόχων για την Eurobank το 2024

Διαβάζεται σε 3'
Τράπεζα Eurobank
Τράπεζα Eurobank INTIME

Που τοποθέτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας τον πήχη για τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου στο τέλος του 2024. Το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης με την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο.

Μετά την ισχυρή αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Eurobank για το εξάμηνο του 2024 ο Διευθύνων Σύμβουλος Φωκίων Καραβίας προχώρησε νωρίτερα σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων του Ομίλου για το 2024.

Κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου o κ. Καραβίας ανέφερε ότι ο πήχης για τα καθαρά λειτουργικά κέρδη τίθεται πλέον άνω των 1,6 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. προηγουμένως, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 16,5% από 15% και τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή σε 2,35 ευρώ από 2,30 προηγουμένως, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 άνω του 17% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπου 3% από 3,5% προηγουμένως.

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank εστίασε στα τρία επιτεύγματα της τράπεζας που είναι η διανομή μερίσματος για πρώτη φορά από το 2007, η ανάκτηση – μετά από διάστημα πλέον των 10 ετών – της επενδυτικής βαθμίδας από δύο οίκους αξιολόγησης, τη Moody’s και την DBRS, και τέλος, η απόκτηση ποσοστού 55,9% στην Ελληνική Τράπεζα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη λογιστική ενοποίησή της, η οποία θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό Όμιλο με 100 δισ. ευρώ ενεργητικό.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά τους αναθεωρημένους στόχους των βασικών μεγεθών, η διοίκηση της τράπεζας τόνισε στους αναλυτές ότι για την περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE στην περιοχή του 3%, θα συμβεί με αυξημένες διαγραφές.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η Eurobank παραμένει σε τροχιά επίτευξης του στόχου για πιστωτική επέκταση 2,3 δισ. ευρώ το 2024, με ώθηση κυρίως από τα επιχειρηματικά, αλλά και τα στεγαστικά δάνεια, για τα οποία, μάλιστα, η ζήτηση αναμένεται να είναι αυξημένη το β’ εξάμηνο του 2024.

Όπως είπε ο κ. Καραβίας, η επίπτωση των μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ στα επιτοκιακά έσοδα της Eurobank έχει υπολογιστεί στα 25 εκατ. ευρώ για κάθε επιπλέον μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδος. Η Eurobank έχει προβλέψει δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος (3 αθροιστικά με αυτήν που έγινε ήδη από την ΕΚΤ) και άλλες δύο το 2025.

Σημειώνεται ότι όλες οι εκτιμήσεις/αναθεωρήσεις στόχων που ανακοίνωσε η Eurobank δεν υπολογίζουν καθόλου τα μεγέθη της Ελληνικής Τράπεζας.

Ειδικό κεφάλαιο αποτέλεσαν κατά την ενημέρωση των αναλυτών οι εξελίξεις στην Ελληνική Τράπεζα με τον κ. Καραβία να τονίζει στους αναλυτές ότι το επόμενο βήμα είναι η ανάδειξη νέας διοίκησης από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής η οποία και θα καθορίσει το business plan της Τράπεζας, το οποίο θα ανακοινωθεί μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα της χρήσης 2024, νωρίς το 2025, δίνοντας επίσης και στόχους για την τριετία 2025 – 2027.

Όπως είπε ο κ. Καραβίας, στο άμεσο μέλλον οι δύο τράπεζες θα λειτουργήσουν ως ξεχωριστές οντότητες ξεκαθαρίζοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελληνικής θα ενσωματωθούν στα αποτελέσματα της Eurobank από το γ΄ τρίμηνο 2024), ενώ απώτερος στόχος παραμένει η συγχώνευση των δύο τραπεζών στην Κύπρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα