Καρότο και μαστίγιο από ΔΝΤ
Το ταμείο βλέπει μεν ανάκαμψη της οικονομίας αλλά επιμένει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 δεν θα επιτευχθεί
- 11 Οκτωβρίου 2017 07:49
Στην παρούσα φάση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχθηκε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ για φέτος και 2,6% του ΑΕΠ για το 2018, αλλά επιμένει ότι με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαράκης κατά την συνάντηση τους με την Γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, θα ακούσουν άλλη μια φορά υποστηρικτικές δηλώσεις για το χρέος αλλά και τις αμφιβολίες του Ταμείου για το 2018 . Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το ταμείο να μην έχει αλλάξει τις βασικές του προβλέψεις από το πρόγραμμα που ενέκρινε κατ αρχήν για την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο θεωρώντας τις προβλέψεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αισιόδοξες. Στο πρόγραμμα που ενέκρινε για την Ελλάδα τον Ιούλιο το Ταμείο θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ άρα ο φετινός στόχος θα επιτευχθεί.
Για το 2018 όμως προέβλεπε ότι με τα υφιστάμενα και ψηφισμένα μέτρα η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει για το 29018 πρωτογενές πλεόνασμα που να ξεπερνά το 2,2% του ΑΕΠ έναντι του στόχου του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη αυτή ήταν καλύτερη από την αντίστοιχη πρόβλεψη που έγινε τον Απρίλιο όταν προέβλεπε ότι με τα ίδια μέτρα η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ Ωστόσο η διαφορά του 1,3% του ΑΕΠ ( 2,4 δις ευρώ) προοιωνίζεται πιέσεις για τους επόμενους μήνες. Τούτο διότι «ποινή» που έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο του ΔΝΤ – αν βέβαια επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του – είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το 2019 εκτός από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχει προγραμματιστεί για το 2020. Παράλληλα βέβαια θα αναβληθούν επ’ αόριστο και τα αντισταθμιστικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 1,7 δις ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για το 2019.
Παρόλα αυτά το ταμείο δεν πρόκειται να μιλήσει τώρα για την αλλαγή των όρων του παιχνιδιού σε ότι αφορά τα μέτρα του 2019. Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση τονίζουν ότι αναμένουν η επίθεση για διορθώσεις να ξεκινήσει από τις αρχές του 2018 όταν θα συζητηθεί η επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος αλλά και της εφαρμογής μέτρων και αντίμετρων για τα έτη 2019 -2020.
Στην παρούσα φάση η όποια κριτική του Ταμείου θα επικεντρωθεί στην Τρίτη αξιολόγηση και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν συμφωνηθεί. Όπως είναι φυσικό θα δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί στον συνδικαλιστικό νόμο και όρους κήρυξης απεργίας, το ασφαλιστικό και τα κλειστά επαγγέλματα που επέβαλε από την αρχή το ταμείο.