Κατατέθηκε στην Βουλή ο νόμος για το σχέδιο Ηρακλής
Ο "Ηρακλής" βασίζεται στο μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων GACs που υιοθετήθηκε στην Ιταλία - Η εφαρμογή του σχεδίου που έχει ως στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και 30 δις ευρώ μέχρι και το 2021.
- 10 Δεκεμβρίου 2019 22:23
Μέχρι και την Πέμπτη , με την διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση και εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής για τις τράπεζες, το οποίο κατατέθηκε πριν λίγη ώρα στην Βουλή.
Η εφαρμογή του σχεδίου που έχει ως στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων έως και 30 δις ευρώ μέχρι και το 2021 μοιάζει σε πολλά σημεία με το αντίστοιχο σχέδιο που εφήρμοσε η Ιταλία και αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες να εξυγιάνουν το ενεργητικό τους, να αποκτήσουν αξιοπιστία και ρευστότητα και να επικεντρωθούν στον πραγματικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η ώθηση της ανάπτυξης.
Ο “Ηρακλής” βασίζεται στο μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων GACs που υιοθετήθηκε στην Ιταλία, ωστόσο είναι διαφορετικός καθώς έδωσε λύση στο θέμα της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων. Σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο όπου υπήρχε η επενδυτική βαθμίδα, οι πιο ασφαλείς τίτλοι (senior) των τιτλοποιήσεων NPLs του “Ηρακλή” θα φέρουν αξιολόγηση “ΒΒ-“, δηλ. τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει την εγγύησή του για το ασφαλέστερο, κατά τους οίκους αξιολόγησης, τμήμα του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου (senior), έναντι προμήθειας υπέρ του, αποτιμημένη σε όρους αγοράς. Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων διαμορφώνεται στα 12 δισ. ευρώ.
Η παροχή της εγγύησης δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει επίδραση στο χρέος ή το έλλειμμα και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το buffer.
Με τη μεταβίβασή τους στο SPV του “Ηρακλή”, τα κόκκινα δάνεια θα τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: υψηλής διασφάλισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior). Η εγγύηση του Δημοσίου θα συνοδεύει το senior κομμάτι της τιτλοποίησης.