Καταθέσεις 1,5 δισ. ευρώ ‘έφυγαν’ λόγω ψυχολογίας τον Ιανουάριο

Καταθέσεις 1,5 δισ. ευρώ ‘έφυγαν’ λόγω ψυχολογίας τον Ιανουάριο
SOOC

Σε πλήρη αντίθεση με το Δεκέμβριο του 2016, το κλίμα αβεβαιότητας που συνδέεται με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αποτυπώθηκε στην συναλλακτική συμπεριφορά

Εντυπωσιακή μείωση παρουσίασε τον Ιανουάριο, η συναλλακτική συμπεριφορά νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μετά από έναν πολύ θετικό Δεκέμβριο, με τον οποίο έκλεισε το 2016, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την καθυστέρηση στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης (που θα έπρεπε να είχε κλείσει από τον περσινό Οκτώβριο – Νοέμβριο), επηρέασε όπως ήταν φυσικό την ψυχολογία του κοινού, με αποτέλεσμα:

1. Μείωση κατά 1,5 δις ευρώ του συνόλου των καταθέσεων,  με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος

2. Λιγότερη ζήτηση για δάνεια και αντίστοιχη εκταμίευση, κατά 1,2 δις ευρώ

Καθαρά από θέμα ψυχολογίας, οι εκροές καταθέσεων στιγμάτισαν τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά ο πρώτος μήνας του έτους σημαδεύεται από μία σχετική μείωση καταθέσεων, σε αντίθετη πορεία από έναν «ενισχυμένο» καταθετικά Δεκέμβριο.

Χαρακτηρηστικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αν και παρέμεινε αμετάβλητος στο 4,1% σε σχέση με το Δεκέμβριο, δεν στάθηκε ικανός να μην επηρεάσει δυσμενώς την μηνιαία καθαρή ροή  Ιανουραίου – Δεκεμβρίου (εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας ψυχολογία, πέραν των πραγματικών αναγκών σε ρευστότητα για πληρωμή φόρων κλπ).

Ετσι, τον πρώτο μήνα του 2017, καταγράφηκε αρνητική μηνιαία ροή καταθέσεων ύψους 1.567 εκατ ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις , έναντι θετικής μηνιαίας ροής ύψους 2.972 εκατ ευρώ το Δεκέμβριο.

Από τα 1,5 δις ευρώ που «έκαναν φτερά» από τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, τον Ιανουάριο, τα 562 εκατ ευρώ αφορούν επιχειρήσεις (που αντίστοιχα το Δεκέμβριο είχαν καταθέσει ποσά ύψους 621 εκατ ευρώ).

Στους λογαριασμούς καταθέσεων μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή επιχειρήσεων αμιγώς…. «επιχειρηματικών», οι αναλήψεις έφτασαν τα 760 εκατ ευρώ έναντι αύξησης κατά 987 εκατ ευρώ τον Δεκέμβριο.

Τα νοικοκυριά προχώρησαν σε αναλήψεις ύψους 972 εκατ ευρώ τον Ιανουάριο. Εναν μήνα πριν, το Δεκέμβριο του 2016, τα ίδια νοικοκυριά κατάφεραν να καταθέσουν στους λογαριασμούς τους, ποσά της τάξεως των 2,2 δις ευρώ ( για την ακρίβεια 2.176 εκατ ευρώ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα