Καθυστερήσεις στο νομοθετικό “φίνις” της κυβέρνησης – Η νέα “ατζέντα” εν όψει εκλογών

Καθυστερήσεις στο νομοθετικό “φίνις” της κυβέρνησης – Η νέα “ατζέντα” εν όψει εκλογών
Χρήστος Σταϊκούρας Menelaos Myrillas / SOOC

Το τραγικό γεγονός που σοκάρει την ελληνική κοινωνία οδηγεί σε νέα πολιτικά "συμφραζόμενα". Έτσι μένει να φανεί ποιες θα είναι οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών και βέβαια της διάλυσης της Βουλής.

Ανατροπές φέρνει στο νομοθετικό σχεδιασμό της κυβέρνησης το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Έτσι, κρίσιμες ρυθμίσεις που αφορούν τις τελευταίες εξαγγελίες για τη στήριξη των νοικοκυριών αλλά και άλλες που αφορούν την αγορά ενέργειας μπαίνουν σε νέο χρονοδιάγραμμα καθώς η Βουλή μέχρι την Παρασκευή παραμένει κλειστή λόγω του εθνικού πένθους.

Έτσι μερικές μέρες αναβολή παίρνει το τελευταίο “ερανιστικό” νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών με ρυθμίσεις οφειλών, αμοιβές για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή, τέλη κυκλοφορίας με το μήνα κ.ά. Το νομοσχέδιο ήταν να κατατεθεί χθες στη Βουλή αλλά με τα νέα δεδομένα πάει για την επόμενη εβδομάδα. Επίσης καθυστερεί και η ψήφιση τροπολογίας με τα νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας που είχε καταθέσει από την περασμενη Παρασκευη του Υπ. Ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, πριν τα τραγικά γεγονότα προέβλεπε ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα ολοκληρωνόταν με το κλείσιμο εκκρεμοτήτων μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Πλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, το τραγικό γεγονός στα Τέμπη δημιουργεί νέα “συμφραζόμενα”. Μένει, λοιπόν, να φανεί ποιες θα είναι οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών και βέβαια της διάλυσης της Βουλής. Επίσης σε πολιτικό επίπεδο ο “αντίκτυπος” των εν λόγω ρυθμίσεων που αποτελούσε ένα από τα “χαρτιά” της κυβέρνησης στον προεκλογικό αγώνα πλέον αποδυναμώνεται, έστω προς ώρας, καθώς όλα πλέον σκιάζονται από το τραγικό γεγονός. Άλλωστε η εκτίμηση και στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι η “πολιτική φάση” έχει αλλάξει, με νέα διακυβεύματα να μπαίνουν μπροστά και να καθορίζουν την ατζέντα των επομένων ημερών. Πώς αλλιώς άλλωστε καθώς έχει τραυματιστεί ο πυρήνας του “εθνικού συνειδέναι” με την τραγική απώλεια νέων ανθρώπων και τη καταδίκη σε βαρύ πένθος δεκάδων οικογενειών.

Επίσης, “μπαίνουν μπροστά” και πάλι ζητήματα που ενώ είχαν αναδειχθεί στην πανδημία, π.χ. με το ρόλο του δημοσίου στην λειτουργία κρίσιμων υποδομών (τότε με αιχμή το ΕΣΥ και τις αντοχές των νοσοκομείων σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές) είχαν “ξεθωριάσει”, λόγω και των αποφάσεων της κυβέρνησης. Τοποθετούνται όμως και πάλι ψηλά, με την έναρξη της διαδικασίας έρευνας και βέβαια δημιουργούν εν γένει προβληματισμό για το τι συμβαίνει ή τι συνολικά πρέπει να συμβεί στο θέμα ελέγχου, στήριξης, κρίσιμων δημόσιων υποδομών. Και αυτές, βέβαια, δεν είναι μόνο τα δίκτυα μεταφορών, αλλά και τα νοσοκομεία ή οι δομές παιδείας, όπου τα πράγματα, όπως έχει αναδείξει επανειλημμένα το NEWS 24/7 δεν είναι “ρόδινα”, αλλά γεννούν ανάλογους κινδύνους (π.χ. εγκατάλειψη ΕΣΥ, μείωση προσωπικού, αλλά και προβλήματα υποδομών σε ΑΕΙ και σχολεία κτλ).

Οι εκκρεμότητες

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο – σκούπα του Υπ. Οικονομικών αφορά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και οφειλέτες. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν το τελευταίο από την παρούσα κυβέρνηση ενσωματώνονται οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, εστίαση, τουριστικό πακέτο, η θέσπιση των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, το μπόνους για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi» και τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού.

Ειδικότερα το πολυ-νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία: Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση. Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο.

2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ: Νέα εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο.

3. Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Πριν το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Σύμφωνα με την διάταξη αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

4. «Appodixi»: Αμοιβή θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής “Appodixi” για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την αξία της συναλλαγής. Το ελάχιστο ποσό επιβράβευσης θα είναι το τριπλάσιο της συναλλαγής ενώ το ανώτατο ποσό που θα κερδίζουν οι πολίτες θα φθάνει τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

5. Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο: Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και για το 2023, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.

6. Ακατάσχετος λογαριασμός: Ενεργοποίηση της ρύθμισης που έχει ψηφιστεί από το 2019 και προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που διακανονίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν προοδευτικά ένα ακατάσχετο λογαριασμό.

7. Εξώδικη επίλυση φορο-διαφορών: Μονιμοποίηση της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από χιλιάδες εκκρεμείς προσφυγές και την ταχεία επίλυση των διαφορών μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Όσοι ενταχθούν στη ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση κερδίζουν έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και 24 δόσεις.

Ενέργεια

Επίσης, όπως έχει αναφέρει το NEWS 24/7, υπάρχουν τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επιφέρουν αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος. Με διατάξεις στο κείμενο της τροπολογίας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς των 10 ευρώ/MWh που βάρυνε από τον περασμένο Νοέμβριο τους ηλεκτροπαραγωγούς. Η εισφορά επιβαλλόταν επί της τιμής αγοράς των ποσοτήτων φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τις νέες διατάξεις, το ΥΠΕΝ καθιερώνει νέο τρόπο υπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί της μηνιαίας τιμής του φυσικού αερίου TTF, δεδομένου ότι, πλέον, οι διεθνείς τιμές αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά. Έμμεσα αυτό που προκύπτει είναι ότι οι εταιρείες ρεύματος θα αγοράζουν κάπως φθηνότερα το ρεύμα στη χονδρική και συνεπώς εκτιμάται ότι μέσω του ανταγωνισμού θα ωφεληθούν και οι τελικοί καταναλωτές.

Με διατάξεις της τροπολογίας, επίσης, ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας ρεύματος ανάμεσα σε εταιρείες ρεύματος και βιομηχανίες (PPAs).

Πιο συγκεκριμένα με βάση τη ρύθμιση, από την 1η Μαρτίου θα εξαιρούνταν από το πλαφόν τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που προέρχονται από την πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας με σύμβαση σε ενεργοβόρους καταναλωτές. Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να παράγονται από ΑΠΕ.

Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη των PPAs που αποσκοπούν στην παροχή ρεύματος από ΑΠΕ σε σταθερή τιμή για μακρύ χρονικό διάστημα στις βιομηχανίες, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη τροφοδοτούνται ήδη μέσω τέτοιων συμβάσεων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα