Κεγκέρογλου: Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας, έρχεται πρόγραμμα για 50.000 ανέργους

Κεγκέρογλου: Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας, έρχεται πρόγραμμα για 50.000 ανέργους

Τι αποκάλυψε ο ο υφυπουργός Εργασίας μιλώντας στο dikaiologitika.gr για την ανεργία και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα κριτήρια εφαρμογής του και τις περιοχές που θα εφαρμοστεί, από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στον πλέον αρμόδιο να απαντήσει για το θέμα, τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στo « dikaiologitika.gr» δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σκέλος της «ενεργητικής υποστήριξης των δικαιούχων» για να επανενταχθούν στην εργασία. Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, με την εκτίμηση ότι η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει έως τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την στέγαση 1.000 αστέγων πανελλαδικά και την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Μάλιστα έχει προβλεφθεί όπως τονίζει ο κ. Κεγκέρογλου «όχι μόνο η επανασύσταση του νοικοκυριού, αλλά και η μετακίνηση σε άλλες πόλεις ή περιφέρειες προκειμένου να βρεθεί εργασία».

Αναφορικά με τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι εάν η ρύθμιση «δεν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, τότε δεν θα δοθεί η δυνατότητα στα Ασφαλιστικά Ταμεία να εισπράξουν σημαντικά ποσά από ληξιπρόθεσμες οφειλές κοινωνικής ασφάλισης και αυτό είναι εις βάρος της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων».

Ο κ.Κεγκέρογλου επανέλαβε την άποψή του να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να αυξηθεί η απασχόληση. Επίσης, για το ζήτημα των ΚΕΚ και των αθέμιτων πρακτικών που κάποια Κέντρα επιλέγουν για να προσελκύσουν ανέργους, ο υφυπουργός Εργασίας ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «όποιος συνεργαζόμενος φορέας παραβιάζει τους κανόνες, να αποκλείεται οριστικά από τα προγράμματα».

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου στα « dikaiologitika.gr» έχει ως εξής:

Σε ποια φάση βρίσκεται το σχέδιο για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πότε υπολογίζετε ότι θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων;

Το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα απευθύνεται στους πλέον αδύναμους πολίτες και οικογένειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η ακραία φτώχεια. Βασίζεται σε τρεις πυρήνες, πρώτον στην εισοδηματική στήριξη των δικαιούχων, δεύτερον στη διασφάλιση της πρόσβασης του σε κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά και τρίτον στην ενεργητική υποστήριξη των δικαιούχων για την ένταξη και επανένταξή τους στην εργασία. Οι σχετικές αποφάσεις για το ύψος και τις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες και θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο.

Ποια είναι η εξέλιξη αναφορικά με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας; Πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν οι νέες θέσεις απασχόλησης για να υποβληθούν οι απαραίτητες αιτήσεις;

Ως τον Σεπτέμβριο εκτιμώ ότι θα υποβληθούν οι αιτήσεις. Αυτή την περίοδο γίνεται η καταγραφή των φορέων που θα απασχολήσουν τους 50.000 άνεργους με βάση το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Τι ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τους άστεγους, αυτή την πολύ ειδική κοινωνική ομάδα, που η οικονομική κρίση, έφερε στην επιφάνεια;

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων πρέπει να σας πω ότι το πρώτο αναγκαίο ήταν ο ορισμός των αστέγων που έγινε με συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη και η ένταξή τους στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Το 2013 εκπονήθηκε το εθνικό Σχέδιο για τους άστεγους.

Από το πρωτογενές πλεόνασμα ονοματίστηκαν 20 εκατ. για το πρόγραμμα 2014 – 2015 που προβλέπει πρώτ’ απ’ όλα την ενίσχυση των δομών και των φορέων που παρέχουν στέγη και φροντίδα στους Κοινωνικούς Ξενώνες και τα υπνοτήρια αλλά και των φορέων που εξασφαλίζουν τη σίτιση των αστέγων. Εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επανένταξη στην εργασία και τη στέγαση 1.000 αστέγων που προβλέπει όχι μόνο την επανασύσταση νοικοκυριού αλλά και την μετακίνηση σε άλλες πόλεις ή περιφέρειες προκειμένου να βρεθεί εργασία.

Πιστεύετε ότι λύθηκε το πρόβλημα σχετικά με την εύρεση κονδυλίων για τη δράση για τους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς;

68.000 παιδιά θα ενταχθούν κατ’ αρχήν στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς αλλά και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Οι απαραίτητοι πόροι 162-165 εκατομμύρια διασφαλίσθηκαν και όσοι προστεθούν θα αυξήσουν τον αριθμό των 68.000 θέσεων.

Η κατεύθυνση είναι να προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα η διαδικασία αιτήσεων από παρόχους και δικαιούχους.

Με το κοινωνικό μέρισμα που βρισκόμαστε; Πότε θα γίνει η επόμενη καταβολή;

Η διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος ολοκληρώνεται αφού η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε χθες 30/6/2014.

Το ποσό που είχαμε διασφαλίσει των 450 εκατ. ευρώ θα αποδοθεί στο σύνολο και με βάση διευρυμένα κριτήρια που αποφασίσαμε. Περίπου 690.000 οικογένειες συνολικά θα λάβουν αυτή την εφ’ άπαξ ενίσχυση που τους έδωσε μια ανάσα αφού πρόκειται για τις πλέον αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Σε 10 μέρες θα γίνει η επόμενη καταβολή. 

Πιστεύετε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων; Με συμπληρωμένο το πρώτο μισό του 2014, πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάστασή τους;

Δε θέλω να μπω σε θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργού ή άλλων Υφυπουργών, όμως τοποθετούμενος πολιτικά λέω ξεκάθαρα, αν δεν προσαρμοστεί η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην πραγματικότητα, αν δεν αρθούν τα εμπόδια για ένταξη σ’ αυτήν των δεκάδων χιλιάδων που οφείλουν, τότε δεν θα δοθεί η δυνατότητα στα Ασφαλιστικά Ταμεία να εισπράξουν σημαντικά ποσά από ληξιπρόθεσμες οφειλές κοινωνικής ασφάλισης και αυτό είναι εις βάρος της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε για να επιτευχθεί αύξηση της απασχόλησης; Φορολογικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις είναι μέσα στις προθέσεις σας;

Η ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας θα γίνει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία.

Τα προγράμματα και οι δράσεις έχουν συμβάλει καταλυτικά στην αναχαίτιση της ανεργίας , αλλά τώρα ήρθε η  ώρα της οικονομικής ανάκαμψης.

Στο φορολογικό πρέπει να ενταχθούν κίνητρα για την αύξηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις.

Τα αναπτυξιακά προγράμματα πρέπει να συσχετισθούν άμεσα με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτές οι πολιτικές είναι αντικείμενο και θα προωθηθούν μέσα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα προκειμένου να υπάρξει πιο αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία.

Παρατηρείται το φαινόμενο σε πάρα πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Τι μπορεί να κάνει το υπουργείο Εργασίας για να διορθώσει αυτή την στρέβλωση και να προστατεύσει τους εργαζόμενους, που αναγκάζονται να δουλεύουν επί μήνες, απλήρωτοι;

Το τελευταίο διάστημα ενισχύουμε περαιτέρω την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το ΣΕΠΕ ως ελεγκτικός μηχανισμός και η συνεργασία με τους Κοινωνικούς εταίρους μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή, πρόστιμα και μηνύσεις για κάθε περίπτωση που καταγγέλλεται ή καταγράφεται .

Υπάρχουν καταγγελίες από τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ για ΚΕΚ που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές για να προσελκύσουν ανέργους. Πώς προτίθεται το υπουργείο Εργασίας να βάλει τάξη σε ένα χώρο, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται την ανάγκη για εργασία;

Τα προγράμματα και οι δράσεις του ΟΑΕΔ πρέπει να διαφυλαχθούν από τις κακές πρακτικές. Όποιος συνεργαζόμενος φορέας παραβιάζει τους κανόνες, να αποκλείεται οριστικά από τα προγράμματα.

Διαβάστε ακόμα στα Dikaiologitika:

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελληνίων

Πως θα αποκτήσουν φαρμακευτική κάλυψη οι ανασφάλιστοι

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα