Κίνα: Αθέτηση πληρωμών από “σκιώδη τράπεζα” – Οι πιθανότητες για “στιγμή Lehman” στην παγκόσμια οικονομία

Κίνα: Αθέτηση πληρωμών από “σκιώδη τράπεζα” – Οι πιθανότητες για “στιγμή Lehman” στην παγκόσμια οικονομία
Financial stock exchange market display screen board on the street istock

Αυξάνεται η ανησυχία στην Κίνα, και όχι μόνο, για οικονομική κρίση καθώς στην "προβληματική" αγορά ακινήτων της χώρας, προστέθηκε και το πρόβλημα ρευστότητας μεγάλου επενδυτικού trust. Τι είναι οι "σκιώδεις τράπεζες" και ποιος ο κίνδυνος για νέα παγκόσμια κρίση.

Αυξήθηκαν τις τελευταίες ώρες οι ανησυχίες στην Κίνα μετά την αδυναμία ενός μεγάλου κινεζικού επενδυτικού trust να καταβάλλει τις προβλεπόμενες πληρωμές προς τους εταιρικούς επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή προστίθεται στην ύφεση που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων της χώρας, με τους φόβους για ευρύτερη οικονομική κρίση να πολλαπλασιάζονται.

Τουλάχιστον τρεις κινεζικές εταιρείες, οι Nacity Property Service, KBC Corporation και Xianheng International Science and Technology, δήλωσαν σε ξεχωριστές καταθέσεις στο χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Zhongrong Trust δεν είχε καταβάλει τους τόκους και το κεφάλαιο για πολλά επενδυτικά προϊόντα. Το ύψος του ποσού που δεν πληρώθηκε ξεπέρασε τα 110 εκατομμύρια γιουάν (15 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, όπως αναφέρει το CNN.

“Σκιώδης τράπεζα”

Η Zhongrong Trust, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εταιρικούς πελάτες και πλούσιους ιδιώτες από τα τέλη του 2022, είναι μία από τις χιλιάδες εταιρείες διαχείρισης περιουσίας στην Κίνα που προσφέρουν σχετικά υψηλά επίπεδα απόδοσης στους επενδυτές.

Θεωρούνται μέρος του κλάδου της «σκιώδους τραπεζικής», ενός κλάδου που αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης στην Κίνα. Ο όρος αναφέρεται συνήθως σε χρηματοδοτική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα εκτός του επίσημου τραπεζικού συστήματος, είτε από τράπεζες μέσω δραστηριοτήτων εκτός ισολογισμού είτε από μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως εταιρείες καταπιστεύματος.

Ένα μυστηριώδες και τεράστιο μέρος του χρηματοπιστωτικού τοπίου της Κίνας, ο τομέας της «σκιώδους τραπεζικής» έχει βρεθεί στο επίκεντρο καθώς οι ανησυχίες από τους παγκόσμιους επενδυτές αυξάνονται για το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι ανησυχίες για την Zhongrong αυξήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα από την εμφάνιση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχναν μια διαμαρτυρία έξω από το γραφείο της στο Πεκίνο. Θυμωμένοι διαδηλωτές καταγράφηκαν να φωνάζουν συνθήματα και να απαιτούν πληρωμές που σχετίζονται με επενδυτικά προϊόντα που εκδίδει η εταιρεία, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Douyin και στο WeChat που είδε το CNN. Τα βίντεο φαίνεται ότι ανέβηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Τη Δευτέρα, η Zhongrong εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι «εγκληματίες» είχαν στείλει ψευδείς ειδοποιήσεις σε πελάτες σχετικά με την ακύρωση επενδυτικών προϊόντων. Προειδοποίησε τους επενδυτές να επαγρυπνούν για απάτες, αλλά δεν έχει σχολιάσει το θέμα των μη πληρωμών προς τους επενδυτές.

Η Zhongrong συνδέεται με τον όμιλο Zhongzhi, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων της Κίνας με δραστηριότητες σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εξόρυξη και ηλεκτρικά οχήματα. Οι βασικές χρηματοοικονομικές μονάδες του ομίλου έχουν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο γιουάν (138 δισεκατομμύρια δολάρια) κεφαλαίων υπό διαχείριση, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του τον Δεκέμβριο.

Τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές έχουν ξεχυθεί στα διαδικτυακά φόρουμ που φιλοξενούνται από τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σενζέν, ρωτώντας πολλές εισηγμένες εταιρείες εάν είχαν οποιαδήποτε έκθεση στα προϊόντα της Zhongrong.

Οι επενδυτές φοβούνταν ότι η «μετάδοση» θα εξαπλωθεί στον επενδυτικό κλάδο των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας, έγραψαν οι αναλυτές της Citi σε έκθεση την Τετάρτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κλάδος είναι εκτεθειμένος εδώ και καιρό στον προβληματικό τομέα ακινήτων της Κίνας, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει βυθιστεί στη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ.

Ωστόσο, οι «συστημικοί κίνδυνοι» είναι περιορισμένοι, πρόσθεσαν οι αναλυτές, και πιθανές χρεοκοπίες είναι απίθανο να επιφέρουν τη «στιγμή Lehman» της Κίνας, μια αναφορά στην κατάρρευση της τράπεζας το 2008 που σηματοδότησε μια σημαντική επιδείνωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με την China Trustee Association, η συνολική έκθεση όλων των επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα των ακινήτων υπολογίστηκε σε 1,13 τρισεκατομμύρια γιουάν (154 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος Μαρτίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5% της συνολικής αξίας των καταπιστευματικών κεφαλαίων στη χώρα.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με την Zhongzhi, τις θυγατρικές της και άλλες εταιρείες διαχείρισης πλούτου, αυτά τα κεφάλαια αξίας 1,13 τρισεκατομμυρίων γιουάν… απειλούνται τώρα», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura σε μια έκθεση τη Δευτέρα.

«Η αναταραχή είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω αντίθετους ανέμους στην [οικονομική] ανάπτυξη», πρόσθεσαν.

Είναι “στιγμή Lehman”;

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, το τελευταίο «κύμα» χρεοκοπιών είναι πιθανό να έχει κάποιες “ουσιαστικές συνέπειες” στην ευρύτερη οικονομία.

Καθώς οι επενδυτές σε αυτά τα προϊόντα διαχείρισης πλούτου τείνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα να είναι άνθρωποι της μεσαίας και ανώτερης μεσαίας τάξης, τυχόν χρεοκοπίες ή ακόμα και ανησυχίες που προκαλούνται από καθυστερήσεις πληρωμών θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, είπαν.

Αυτή η ομάδα τείνει να έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη δαπανών από τον εθνικό μέσο όρο, επομένως οι μειωμένες δαπάνες τους θα μπορούσαν να έχουν ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Οι εταιρικοί επενδυτές είναι επίσης πιθανό να στραφούν περισσότερο προς την αποφυγή του κινδύνου και να περιορίσουν το βραχυπρόθεσμο δανεισμό ή τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους και να γίνουν ακόμη πιο προσεκτικοί με τις αποφάσεις επέκτασης των επιχειρήσεων, πρόσθεσαν οι αναλυτές της Nomura.

Την Τρίτη, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν έναν ακόμη μήνα χαμηλής ανάπτυξης στην Κίνα. Οι καταναλωτικές δαπάνες, η εργοστασιακή παραγωγή και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία επιβραδύνθηκαν περαιτέρω τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Οι πιθανές χρεοκοπίες των καταπιστευμάτων από την Zhongrong έχουν αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την ποιότητα των κινεζικών τραπεζών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi.

«Αναμένουμε περισσότερες χρεοκοπίες λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης στον τομέα των ακινήτων, αλλά πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να οδηγήσει σε ένα σενάριο «στιγμής Lehman»», είπαν.

Τα περισσότερα προϊόντα εμπιστοσύνης είναι κλειστού τύπου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αποπληρωθούν μόνο στη λήξη τους και ως εκ τούτου δεν είναι ευάλωτα σε πωλήσεις πανικού.

Είπαν ότι η πιθανή χρεοκοπία της Zhongrong δεν είναι ένα νέο πρόβλημα, αλλά ήταν μια καθυστερημένη εκδήλωση άγχους του παρελθόντος στον τομέα των ακινήτων με περιορισμένους κινδύνους για το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, χάρη στους νέους κανονισμούς που ισχύουν από το 2017, οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες εκτός ισολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων εμπιστοσύνης.

Τα προϊόντα καταπιστεύματος που σχετίζονται με ακίνητα αντιπροσώπευαν μόνο το 0,3% των περιουσιακών στοιχείων του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέχρι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία από την China Trustee Association και τη People’s Bank of China.

«Ακόμη και σε ένα έντονο σενάριο εκτεταμένων χρεοκοπιών επενδυτικών προϊόντων, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης για τις [κινεζικές] τράπεζες θα εξακολουθούσε να είναι αμελητέος», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα