Κινδυνεύει το ΕΤΑΤ από την εθελουσία της Alpha Bank
Κίνδυνο το ήδη προβληματικό ΕΤΑΤ, το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων, να οδηγηθεί στην κατάρρευση, λόγω της εφαρμογής της εθελούσιας εξόδου από τους εργαζόμενους στην Alpha Bank, διαβλέπουν οι συνδικαλιστές των τραπεζοϋπαλλήλων
- 23 Σεπτεμβρίου 2014 13:43
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr με παρέμβασή του ο Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος (ΕΝΑΣ), με ξεχωριστές επιστολές προς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, ζητάει να ληφθούν μέτρα, έτσι ώστε να θωρακιστεί το ΕΤΑΤ και να μην θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο.
Ουσιαστικά, ο σύλλογος ζητάει από την τράπεζα να καταβάλλει στο ταμείο της εισφορές που της αναλογούν για να στηρίξει τη βιωσιμότητά του, καθώς αναμένεται σημαντική επιβάρυνση από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που η ίδια έχει θέσει σε εφαρμογή και έχει ως στόχο να μειώσει το προσωπικό κατά 2.000 άτομα. Αρκετοί εξ αυτών που θα επιλέξουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που το πρόγραμμα θα βρίσκεται εν ισχύ, να αποχωρήσουν από την Alpha Bank, θα το πράξουν επειδή πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η επιβάρυνση του ΕΤΑΤ που χορηγεί συντάξεις, αλλά και εφάπαξ, μέσω του ΤΑΠΕΤΕ θα είναι σημαντική. Όμως το τελευταίο διάστημα, το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων είναι ακέφαλο, καθώς δεν υπάρχει πρόεδρος, μετά την παραίτηση του κ. Νίκου Φράγκου και έτσι το ΔΣ δεν μπορεί να συνεδριάσει για να αποδώσει πράξεις συνταξιοδότησης. Συνεπώς, ζητείται από τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην τοποθέτηση νέου προέδρου, για να υπάρξει επανεκκίνηση της διαδικασίας και ταυτόχρονα να ελέγξουν την πορεία του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank.
Όπως είναι γνωστό, με βάση σχετική αναλογιστική μελέτη, εάν δεν υπάρξουν πρόσθετοι πόροι για το ΕΤΑΤ, το Ταμείο θα έχει εξαντλήσει τα αποθεματικά του, εντός της επόμενης τριετίας. Παράλληλα για το καθεστώς συνταξιοδότησης των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 2006 – 2011, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει την εκπόνηση ειδικής μελέτης για να διαπιστωθεί το ύψος της επιβάρυνσης που προκάλεσε στο ΕΤΑΤ και είχε ως συνέπεια των δραματικό περιορισμό των αποθεματικών του.
Ας σημειωθεί ότι το ΕΤΑΤ είναι το δεύτερο ταμείο στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων που κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση. Μόλις πριν από δύο μήνες περίπου το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας (ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ) βρέθηκε επίσης μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης. Το ταμείο που καλύπτει 6.200 ασφαλισμένους και 5.500 συνταξιούχους, βρίσκεται αντιμέτωπο με έλλειμμα που κυμαίνεται από 450 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική αναλογιστική μελέτη. Η δικαστική απόφαση που ενέκρινε την αύξηση της επικουρικής σύνταξης για τους δικαιούχους, σε ποσοστό έως 70%, ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι Σύλλογοι των εργαζομένων που καλύπτονται από το Ταμείο, ζήτησαν την άμεση επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Το ΔΣ του ταμείου, προχώρησε με απόφασή του στην άμεση διερεύνηση της διάλυσης του Ταμείου που σημαίνει και ρευστοποίηση της περιουσίας του. Η αναλογιστική μελέτη που προέβλεψε το έλλειμμα που θα προκύψει στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ, πρότεινε ως λύσεις ή τη μείωση των συντάξεων κατά 60% ή τον τετραπλασιασμό του ασφαλίστρου ή συνδυασμό των δύο παραπάνω μέτρων.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι θέλουν να αποφύγουν ανάλογο κατάντημα και στο ΕΤΑΤ και γι’ αυτό προσπαθούν από τώρα να αποτρέψουν την επιδείνωση μιας κατάστασης που έτσι και αλλιώς είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Διαβάστε ακόμα στα Dikaiologitika:
Τι θα γίνει με τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Τέλος η μονιμότητα για τους ”νέους” στο δημόσιο με μισθό 586 ευρώ