“Κίτρινη κάρτα” από τους Θεσμούς σε αύξηση εισφορών

“Κίτρινη κάρτα” από τους Θεσμούς σε αύξηση εισφορών

«Προφανώς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης». Η δήλωση αυτή - μαχαιριά στα σχέδια Κατρούγκαλου - προήλθε από τον κ. Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την οικονομία της χώρας.

Από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε χθες το Ελληνοαμερικανό Επιμελητήριο, ο κ. Κοστέλο άδραξε την ευκαιρία που του δόθηκε, για να περιορίσει τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς. Βέβαια, ως καλός διαπραγματευτής, άφησε και ένα «μικρό παράθυρο» συνεννόησης, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε κόκκινες γραμμές στη συζήτηση και θα κριθεί η ελληνική πρόταση στο σύνολό της».

Πάντως, έως τώρα αναλυτική πρόταση από το υπουργείο Εργασίας, δεν υπάρχει, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί εντός Δεκεμβρίου. Τότε, οι θεσμοί θα κρίνουν θετικά ή αρνητικά το σύνολο της μεταρρύθμισης για το Ασφαλιστικό και σε συνδυασμό με την αντίστοιχη μεταρρύθμιση για τη φορολογία των εισοδημάτων.
Η ελληνική πλευρά πάντως σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, συνεχίζει να θεωρεί ότι η αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα για να περιοριστούν κάπως οι απώλειες στις κύριες συντάξεις. Επιμένει δε, ότι είναι αποφασισμένη να πιέσει με κάθε μέσο, έτσι ώστε να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση, για να ανατραπεί έτσι το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί και το οποίο «στρώνει το χαλί» για μειώσεις που μπορεί να φτάσουν το 20% στις κύριες και έως το 30% στις επικουρικές συντάξεις.

Αναλύοντας περισσότερο την θέση του για το ισχύον σύστημα ασφάλισης που επικρατεί στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ, φάνηκε «καλά διαβασμένος». Τόνισε ότι το ελληνικό σύστημα παρέχει αντικίνητρα για παραμονή στην εργασία, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε σύγκριση με αυτό, στην περίπτωση της 15αετίας και στη σύνταξη που χορηγείται με αυτά τα ελάχιστα χρόνια ασφάλισης.
Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος συνεχίζει τις επαφές με ειδικούς στον τομέα της Απασχόλησης από το Ευρωκοινοβούλιο, στην προσπάθειά του να ζητήσει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχει θέσει το Μνημόνιο. Μετά την χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τόμας Χάντελ, αλλά και μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, ο Έλληνας Υπουργός Εργασίας, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 9 το πρωί, με τον ομόλογό του, υπουργό Εργασίας του Λουξεμβούργου, κ. Νίκολα Σμιτ.

Ο κ. Σμιτ, εκτελεί χρέη προεδρεύοντα στο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας στην ΕΕ, γι’ αυτό και στη συνέχεια να συναντηθεί διαδοχικά, τόσο με το πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη. Ακολούθως, έχει προγραμματιστεί ενημέρωση για την πορεία του Ασφαλιστικού, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαπιστωθεί ποιο είναι το μέγεθος των διαφωνιών, που υπάρχουν και πώς μπορούν αυτές να καμφθούν.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr

Μέσα στον Δεκέμβριο τα τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις άνω των €170

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα