Κυβέρνηση προς τραπεζίτες: ‘Προχωρήστε τις ρυθμίσεις σε κόκκινα δάνεια’
Συστάσεις για την εξυπηρέτηση των αδύναμων δανειοληπτών έχει κάνει η κυβέρνηση στις τράπεζες. Ζητά τον εξορθολογισμό των προμηθειών τους και την κατάργηση συγκεκριμένων χρεώσεων
- 12 Ιανουαρίου 2016 06:13
Τη δυσφορία της εκφράζει η κυβέρνηση προς τους τραπεζίτες και συστήνει επίσπευση των διαδικασιών για ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μία μηνιαία δόση που θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ή για την ένταξή τους στο νόμο «Κατσέλη».
Οι καταγγελίες των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια συσσωρεύονται καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην προώθηση των διαδικασιών για τις ρυθμίσεις που ζητούνται, αλλά και για την υπαγωγή τους στο πτωχευτικό δίκαιο.
Από την άλλη πλευρά, η «απάντηση» των διοικήσεων των τραπεζών είναι ότι ο όγκος των εργασιών όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια δεν τους επιτρέπει την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των δανειοληπτών τους. Επιπλέον, τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι φέρουν ευθύνη για την φερεγγυότητα των πιστοποιητικών που τους χορηγούνται από τους δανειολήπτες και γι αυτό οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αμείλικτα και επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει και ότι θα συνεκτιμηθούν όλες οι συμπεριφορές και η ταχύτητα της προώθησης των εργασιών. Η κυβέρνηση υπενθυμίζει μάλιστα στους τραπεζίτες ότι ο Έλληνας φορολογούμενος εξασφάλισε τη βιωσιμότητα των τραπεζών και ότι αυτό θα πρέπει πάντα λαμβάνεται υπόψιν και σημειώνει ότι η κοινωνική ευθύνη που έχουν είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού πρόκειται για τις α’ κατοικίες των δανειοληπτών.
Στην ίδια λογική, η κυβέρνηση προέβη σε συστάσεις προς τις τράπεζες και για το θέμα των προμηθειών τους και ζητά την μείωσή τους σε ορισμένες περιπτώσεις και την κατάργησή τους σε άλλες.
Η κα Λούκα Κατσέλη, επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και «δημιουργός» του πτωχευτικού δικαίου τόνισε ότι ο σχετικός νόμος που επεξεργάστηκε η ίδια, αφορά μόνον αυτούς που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία. Γι αυτούς που έχουν αδυναμία αλλά έχουν τη δυνατότητα και την προοπτική να αυξήσουν τα έσοδά τους θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία από τις ρυθμίσεις που δίνουν οι τράπεζες.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι περισσότερα από τα 2/3 των δανείων που ρυθμίζονται, σε πολύ μικρό διάστημα γίνονται ξανά …κόκκινα, ενώ την ίδια ώρα δημιουργούνται και νέα. Η τάση αυτή, λένε οικονομικοί αναλυτές, μπορεί να αντιστραφεί μόνο εφόσον ενισχυθεί η οικονομία και δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για το οποίο απαιτούνται επενδύσεις.