Κυβέρνηση: “Σπριντ” για να σβήσει τις φωτιές της ακρίβειας

Διαβάζεται σε 6'
Ψώνια σε λαϊκή
Ψώνια σε λαϊκή Dimitris Kapantais / SOOC

Το ΥΠΑΝ θεωρεί ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος για τη λειτουργία της αγορά, θεσμών όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Με την ακρίβεια να δείχνει τα “δόντια” της τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο λειτουργίας της οικονομίας, καθώς τα μηνύματα από τουριστικές περιοχές, τόσο από τον εισερχόμενο όσο και των εσωτερικό τουρισμό, παραπέμπουν σε ένα “φρένο” ζήτησης, η κυβέρνηση επιχειρεί να “σηκώσει” αναχώματα.

Άλλωστε, στο 87,2% του µέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαµορφώθηκε το συνολικό επίπεδο τιµών στην Ελλάδα το 2023, την ώρα βέβαια που οι αμοιβές παραμένουν χαμηλά. Να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφηκε στη Βουλγαρία (36% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), στην Ελλάδα (33%) και στη Λετονία (29%).

Επίσης, στα τρόφιµα η χώρα µας ήταν κατά 5,7% πάνω από τον κοινοτικό µέσο όρο, ενώ στα γαλακτοκοµικά οι τιµές ήταν κατά 38% υψηλότερες του ευρωπαϊκού µέσου όρου.

Ανω του µ.ό. της Ε.Ε. είναι και οι τιµές σε έλαια – λίπη, ψωµί και δηµητριακά.  Επίσης “καίνε” και οι τιμές σε επίπεδο ενοικίων ή αγοράς κατοικιών καθώς τα κόστη ανεβαίνουν συνεχώς, ενώ ακόμη η διεθνής ζήτηση παραμένει ισχυρή. Είναι ενδεικτικό ότι περαιτέρω αύξηση, κατά 5,5%, καταγράφηκε στις τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Μάιο εφέτος, καθώς μείωση τιμών υπήρξε μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,5% τον Μάιο 2024 σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2024, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2023.

Το εισόδημα

Υπενθυμίζεται, δε, ότι στην κορυφή της Ευρώπης στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος -προερχόμενο από εργασία- βρίσκεται  η Ελλάδα. Η χώρα μας είναι αρνητική πρωταγωνίστρια και σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

«Το συνδυασμένο αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της υστέρησης των πραγματικών μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα είναι το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης – PPS) το 2023 να αποτελεί το χαμηλότερο στην ΕΕ-27» σημειώνει η Έκθεση που προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο ωρομίσθιο στην ΕΕ-27 στους κλάδους: «Κατασκευές», «Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες», «Δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα» και «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία».

Συνολικά, την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ-27. Επομένως, η Ελλάδα όχι απλώς δεν συγκλίνει με την ΕΕ-27 σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, αλλά αποκλίνει ταχύτατα και από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και από τις περιφερειακές χώρες, που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο ραγδαία.»

Την ίδια χρονιά σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό βρέθηκε το 24,1% των ατόμων που ζούσαν στις πόλεις και το 30,4% όσων ζούσαν στις αγροτικές περιοχές.

Κινήσεις της κυβέρνησης

Στο φόντο αυτό, με ανακοινώσεις για  έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και διανομή νέου “pass” σε συνταξιούχους, που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς, με διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, σε ταξί και καφέ, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει “φρένο” στη “ζημιά” με ανάδειξη μιας “ατζέντας καθημερινότητας”, αλλά και να απαντήσει στην κριτική για τη μη οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως το έπραξε η Ισπανία.

Έτσι, ο Πρωθυπουργός επέμεινε πριν λίγες μέρες,  πως μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ”πρέπει να περάσουμε και σε μειώσεις τιμών στο ράφι” και απευθυνόμενος στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που εισηγούνται πρόσκαιρη μείωση του ΦΠΑ, επεσήμανε ότι πρέπει να μας πουν “πότε θα αυξήσουν εκ νέου τον ΦΠΑ”.

Ήδη, από την επίσκεψή του Πρωθυπουργού στο ΥΠΑΝ, την περασμένη Τετάρτη, αλλά και από το “κλίμα” που βγήκε από τη συνάντηση γνωριμίας, με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ΥΠΑΝ, του νέου υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, δόθηκε το “σήμα” για ένα κύκλο επαφών με τις διοικήσεις σουπερμάρκετ και βιομηχανιών τροφίμων, με χρήση “καρότου και μαστιγίου”, με διαμόρφωση κάποιου είδους, δηλαδή, “συμφωνιών” για μείωση βασικά τρόφιμα.

Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας με  τους δημοσιογράφους, σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές ρίχνοντας το μεσοσταθμικό τους κέρδος. “Ορισμένοι μεγάλοι παίκτες, η υγιής επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να βάλουν πλάτη. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκίνησε τις επαφές του με επιχειρηματίες, ορισμένοι από τους οποίους εκπροσωπούν και φορείς του λιανεμπορίου και θα συνεχιστούν, εντατικά, τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, το ΥΠΑΝ θεωρεί ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος για τη λειτουργία της αγορά, θεσμών όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.  Πρόθεση, όπως τονίζεται, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι, πέρα από την προσπάθεια της αγοράς για τη μείωση των τιμών και την ενίσχυση της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών σε θέματα αισχροκέρδειας, η τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων για την ακρίβεια μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά θέση, τόσο της βιομηχανίας, όσο και του λιανεμπορίου είναι ότι έχουν μειώσει τα περιθώρια κέρδους και εκτιμούν πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επιτρέπει τη σταδιακή άρση των μέτρων της κυβέρνησης.

Στις συναντήσεις, πάντως, που ήδη είχε ο υπουργός οι επιχειρηματίες, όπως αναφέρεται, εστίασαν στην επανεξέταση του μέτρου για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Και αυτό διότι, όπως εκτιμούν, ο περιορισμός μπορεί να λειτούργησε για ένα διάστημα ως φραγμός στις αυξήσεις αλλά, ταυτόχρονα, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις σε προϊόντα.

Συγκεκριμένα  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα διατηρηθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2021,το πλαφόν 7% στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, όπως και το μέτρο της απαγόρευσης για τρεις μήνες προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση που έχουν γίνει ανατιμήσεις.

Επίσης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Θεοδωρικάκος είπε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου 2024  η ΔΙΜΕΑ  θα ενισχυθεί με τριάντα  στελέχη  ώστε να  επεκταθούν  οι έλεγχοι , σε συνεργασία και άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες ,για την εφαρμογή́ της νομιμότητας και την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα