Κυβερνητική σιγουριά για λύση στο χρέος και ποσοτική χαλάρωση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε, ότι τέταρτο μνημόνιο δε θέλει ούτε το ΔΝΤ. Παραδέχθηκε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού ενσωματώνει -εκτός από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ- και υφεσιακά μέτρα
- 19 Οκτωβρίου 2016 19:09
Το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου απέκλεισε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζοντας ότι δεν φαίνεται να το επιθυμεί ούτε και το ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και απαντώντας στην θέση του κ. Νίκου Χριστοδουλάκη από την υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει και τέταρτο μνημόνιο τόνισε «Εκεί διαφωνώ με τον κ. Χριστοδουλάκη. Δεν είναι καθόλου προφανές από τις συζητήσεις μου με το ΔΝΤ ότι θέλουν και άλλο πρόγραμμα επιπλέον. Η ερώτηση που τους τέθηκε είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Βεβαίως θα εξαρτηθεί και από το ποσό της συμμετοχής τους. Υπάρχει και ένας τέτοιος φόβος αλλά δεν είναι ούτε το κυρίαρχο, ούτε το αναμενόμενο».
Επανέλαβε πάντως την πεποίθησή του ότι μπορεί μια λύση για το χρέος καθώς και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE ) είναι εφικτά και θα βοηθήσουν να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα. «Πάρα πολλοί πάικτες δουλεύουν για τη λύση, (σ.σ. του χρέους) όλοι καταλαβαίνουν το να μην υπάρχει λύση και να μπούμε να μην στο QE. Θα είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε καλά. Κανείς δεν το θέλει. Έχουμε κάθε λόγο να το παλέψουμε». Είπε ο υπουργός οικονομικών υπενθυμίζοντας ότι οι προβλέψεις για αποτυχία της πρώτης αξιολόγησης έπεσαν έξω και διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι η Ελλάδα καθυστερεί τα μέτρα.
Διευκρίνισε όμως ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αφήγημα success story αλλά πως μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας να επιστρέψουμε την ανάπτυξη και πως να εσωματώνονται οι κοινωνικές ομάδες».
Τόνισε επίσης ότι στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι μόνο να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017 αλλά η οικονομία να ανακάμψει μόνιμα συνεχίζοντας με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και για τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το σημείο ζήτησε ξανά την στήριξη όλων τον κομμάτων της Βουλής εν όψει της δεύτερης διαπραγμάτευσης για το θέμα των εργασιακών και ειδικότερα στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα απευθυνόμενος στους παριστάμενους βουλευτές της ΝΔ τόνισε: «Να μας πει και η αντιπολίτευση που στηρίζει την κυβέρνηση σε θέμα συλλογικών συμβάσεων και ομαδικών απολύσεων. Ή είστε με το ΔΝΤ που λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν».
Κοινωνικά μέτρα
Σε ότι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού τόνισε ότι ενσωματώνει εκτός από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ έναντι 1,75% του ΑΕΠ και παραδέχθηκε ότι ενσωματώνει και υφεσιακά μέτρα.
Τόνισε επίσης ότι στο προσχέδιο περιλαμβάνονται και μέτρα που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των οικονομικά ασθενέστερων.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πλήρη επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης συνολικού ύψους 760 εκ. ευρώ, Τις παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και Παιδείας επιπρόσθετου ύψους 300 εκ. ευρώ. Την συνεισφορά για την προστασία της κύριας κατοικίας ύψους 100 εκ. ευρώ.
Την αύξηση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ κατά 250 εκ. ευρώ.
«Θα μπορούσαμε να μην το κάνουμε να ακούσουμε εσάς και να το κάνουμε από τη μεριά τη φορολογίας και να κόψουμε άλλες δαπάνες», είπε ο κ Τσακαλώτος απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.