Κυβερνητικό “παζάρι” με ΕΕ για νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου”

Διαβάζεται σε 4'
Παλαιό Φάληρο - Άλιμος
Παλαιό Φάληρο - Άλιμος INTIME

Τρόπους ώστε να μεταφερθούν πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης και να επεκταθεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αναζητά στις Βρυξέλες η Κυβέρνηση που επεξεργάζεται παράλληλα έξι ακόμη μέτρα για να αντιμετωπίσει το μείζον στεγαστικό ζήτημα.

Σε απευθείας διαπραγματεύσεις με υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια αναζήτησης πόρων για την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου».

Υπό την μεγάλη πολιτική πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση το στεγαστικό ζήτημα και η ταυτόχρονη «έκρηξη» επιτοκίων, ενοικίων και τιμών αγοράς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην αναζήτηση πόρων και πιο συγκεκριμένα του κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο αναζητά εδώ και μέρες στις «Βρυξέλλες» την φόρμουλα ώστε να γίνει μεταφορά κεφαλαίων από τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης είτε αυτού που βρίσκεται σε εξέλιξη είτε ενός πιθανού δεύτερου παρόμοιου προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 1 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 608,3 εκατ. ευρώ για 6.305 δικαιούχους, έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 6.628 συμβάσεις και στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί 9.155 δικαιούχοι.

Γενική άποψη της Αθήνας. ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Και άλλα όπλα, πέρα από το “Σπίτι μου”

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δεν είναι όμως το μοναδικό μέτρο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να λύσει το στεγαστικό ζήτημα που προσλαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διατάξεις.

Την ώρα που η τάση με τις μαζικές αγορές ακινήτων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, τόσο ως επενδυτική στρατηγική όσο και λόγω της μεταβατικής περιόδου για την απόκτησn Golden Visa με τις χαμηλές τιμές, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπει ακόμη:

  • την πλήρη καταγραφή και αξιοποίηση 36.000 ακινήτων του Δημοσίου που θα περάσουν σε ιδιώτες.
  • πρόσθετες παρεμβάσεις στην αγορά των Βραχυχρόνιων μισθώσεις τύπου Airbnb. Ήδη η κυβέρνηση προχωράει σε μια μελέτη σκοπιμότητας που θα λαμβάνει υπόψη αφενός το κόστος, δηλαδή τις απώλειες για τους ιδιοκτήτες και για τα δημόσια έσοδα από νέα περιοριστικά μέτρα (π.χ. πλαφόν στις ημέρες ή στον αριθμό αδειών λειτουργίας), και αφετέρου το πώς θα επηρεαστεί ή, καλύτερα, θα περιοριστεί το οικιστικό πρόβλημα.
  • πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής που θα διαθέτει σπίτια με φθηνά ενοίκια. Το πρόγραμμα θα εστιάζει στην εύρεση προσιτής κατοικίας για νέους, 18 έως 39 ετών, αξιοποιώντας ακίνητα του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Στην πρώτη φάση του προγράμματος θα ανακατασκευαστούν αδρανή κτίρια του Δημοσίου ώστε να παραχωρηθούν έναντι μικρού μισθώματος σε νέους ή νέα ζευγάρια. Στη δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024 οι διαγωνισμοί για να επιλεχθούν οι ανάδοχοι που θα αξιοποιήσουν αδόμητα οικόπεδα της ΔΥΠΑ, με στόχο το 2025 να έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση των πρώτων κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές. Στη συνέχεια, η ΔΥΠΑ θα δημοσιεύσει την πρόσκληση για την επιλογή των δικαιούχων βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
  • Τίτλους ιδιοκτησίας σε καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου. Χιλιάδες ιδιώτες με ακίνητα που διεκδικούνται ως καταπατημένα από το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα από το καλοκαίρι να υποβάλουν αίτημα στην ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.
  • Σχολάζουσες κληρονομίες και κοινωφελείς Περιουσίες: Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αξιοποίηση ενός κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ από κοινωφελείς περιουσίες και σχολάζουσες κληρονομίες καθώς πέρα από τα μετρητά, υπάρχουν και πολλά ακίνητα στα αζήτητα του Δημοσίου.
  • Πλατφόρμα για στεγαστικά προγράμματα: Πρόκειται για νέα μηχανή αναζήτησης που δημιουργείται με στόχο να διευκολύνει όσους ψάχνουν φθηνή στέγη μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων. Στην πλατφόρμα αυτή θα ενταχθούν όλα τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής και η εξέλιξή τους προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν και να υποβάλουν αίτηση σε αυτά όπου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές, τα προγράμματα αυτά, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, θα είναι βασική προτεραιότητα για τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου εντός του έτους να βελτιωθούν τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, με προφανή στόχο να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων στην αγορά και να συγκρατηθεί το συνεχιζόμενο ράλι σε τιμές αγοράς αλλά και στα ενοίκια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα