”Κλείδωσαν” οι προσφορές για το 15ετές ομόλογο – Έφτασαν τα 17 δις

”Κλείδωσαν” οι προσφορές για το 15ετές ομόλογο – Έφτασαν τα 17 δις
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Eurokinissi

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο. Στα 17 δις οι προσφορές, στο 1,152% το επιτόκιο.

Έκλεισε πριν λίγη ώρα το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετους ομολόγου το οποίο συγκέντρωσε προσφορές περίπου 17 δις ευρώ ενώ το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,152%% έναντι 1,874% της έκδοσης του Φεβρουαρίου.

Αν το δημόσιο αντλήσει 2 δις ευρώ, όπως αναμένεται, η προσφορά θα έχει υπερκαλύψει την ζήτηση κατά 7,5 φορές αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως ξένων επενδυτών «υψηλής ποιότητας» οι οποίοι θα αναμένεται να απορροφήσουν και την συντριπτική πλειοψηφία των νέων τίτλων.

Οι ανάδοχες τράπεζες της έκδοσης (BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan) βρίσκονται στην φάση του απολογισμού των προσφορών και των τίτλων που θα διατεθούν σε αυτούς που πλειοδότησαν.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Ελλάδα θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα εν όψει του δύσκολου φινάλε του 2020 και μέρος τους θα καλύψει τα συνεχιζόμενα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων αλλά και τα αναδρομικά των συντάξεων.

Η σημερινή έκδοση είναι η πέμπτη κατά σειρά από την αρχή του χρόνου. Μέχρι στιγμής από την αρχή του χρόνου το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί για να καλύψει υποχρεώσεις από τις αγορές συνολικά 10 δις ευρώ. Συγκεκριμένα δανείστηκε 2,5 δις από την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,91% στις 2 Φεβρουαρίου, 2 δις ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2 δις στις 22 Απριλίου με επιτόκιο 2% και 3 δις ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,57%.

Στην τελευταία έως τώρα έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2 Σεπτεμβρίου το δημόσιο άντλησε από τις αγορές το ποσό των 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 1,23%. Παρότι οι περισσότερες από τις φετινές εκδόσεις έγιναν με την πανδημία σε εξέλιξη τα επιτόκια κινήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά για όλες τις διάρκειες.

Από την άλλη η επίσπευση της έκδοσης που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα και έχει τη βάση της στην σταδιακή άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες λόγω και μεγάλων εκδόσεων στις οποίες προχωρούν τις επόμενες μέρες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το υπουργείο οικονομικών δεν ήθελε να χαθεί το θετικό μομέντουμ για τους ελληνικούς τίτλους και να δεχθούν πιέσεις οι αποδόσεις από την μεγάλη ζήτηση ρευστότητας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα