“Κόφτη” στην αναπροσαρμογή ενοικίων ζητά η αγορά

“Κόφτη” στην αναπροσαρμογή ενοικίων ζητά η αγορά
Κλειστά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη MotionTeam

Ασύμφορη συνθήκη δημιουργεί η εκτόξευση του πληθωρισμού. Πλαφόν στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή συμβάσεων επαγγελματικής μίσθωσης ζητά η εστίαση και το ΕΒΕΑ.

Παρέμβαση της Πολιτείας στις τιμαριθμικές αυξήσεις ενοικίων όσον αφορά την  επαγγελματική στέγη ζητούν ολοένα και περισσότερες επαγγελματικές ενώσεις και θεσμικοί επιχειρηματικοί φορείς.

Μόλις σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, με επιστολή που απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ζητά τη θέσπιση πλαφόν 3% στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων. Ο ίδιος στην επιστολή του επισημαίνει ότι μια τέτοια παρέμβαση θα λειτουργούσε ως ένα στοχευμένο μέτρο – αντίβαρο στην απειλή του αυτοτροφοδοτούμενου πληθωρισμού.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, με δεδομένες τις έκτακτες συνθήκες που επηρεάζουν δυσανάλογα το ύψος του τιμαρίθμου, το συγκεκριμένο μέτρο συνιστά μια θεμιτή εξισορροπητική παρέμβαση από την πλευρά του κράτους, που θα επιτρέψει τον δίκαιο επιμερισμό του πρόσθετου κόστους μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Πέραν του ΕΒΕΑ, το θέμα έχει θέσει επισήμως στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και η  Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), ζητώντας παρέμβαση για τη συγκράτηση των ενοικίων. Ειδικότερα, οι επαγγελματικές συμβάσεις μίσθωσης υπόκεινται σε αναπροσαρμογή του ύψους του ενοικίου, βάση του πληθωρισμού. Σε περιόδους μηδενικού πληθωρισμού οι αναπροσαρμογές δεν ξεπερνούσαν το 1%-2%,ωστόσο η εκτίναξη του ονομαστικού πληθωρισμού πάνω και από το 7% δημιουργεί μια νέα ασύμφορη συνθήκη για τις επιχειρήσεις, πέραν του ενεργειακού κόστους και των συνεχών και ραγδαίων ανατιμήσεων σε βασικές πρώτες ύλες και εμπορεύματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα