Κοινωνικό μέρισμα: Χιλιάδες οι αιτήσεις, τα ερωτήματα και τα παράπονα
Χιλιάδες αιτήσεις τα ερωτήματα και τα παράπονα από τις πρώτες ώρες λειτουργίας για την ηλεκτρονική σελίδα www.koinoikomerisma.gr όπου γίνονται οι αιτήσεις
- 27 Νοεμβρίου 2017 13:22
Τα τηλέφωνα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έχουν “πέσει από το πρωί από το πλήθος των τηλεφωνημάτων των υποψήφιων δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα που έχουν χιλιάδες ερωτήματα”. Το ίδιο και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου συγκεντρώνονται επίσης εκατοντάδες ερωτήματα από πολίτες για κάθε πιθανή και απίθανη περίπτωση κυρίως σε ότι αφορά την διαχείριση των φιλοξενούμενων του νοικοκυριού.
Πιο χαρακτηριστική – μέχρι τώρα -η περίπτωση ενήλικα που ζούσε με την μητέρα (άρα ήταν φιλοξενούμενος) η οποία απεβίωσε μέσα στο 2017, αλλά πληρούσε τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα. Ο συγκεκριμένος ζητούσε να μάθει ποιος θα μπορούσε να κάνει την αίτηση για να πάρει το μέρισμα της μητέρας του!
Χιλιάδες είσοδοι στο site από το πρωί
Ένα άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει είναι με την ίδια την διαχείριση της πλατφόρμας. Με την ανακοίνωση της ενεργοποίησης της περίπου 25000 πιθανοί δικαιούχοι είχαν μπει τις πρώτες δύο ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες 10.000 είχαν και έγκριση της αίτησης τους.
Χιλιάδες όμως ήταν και αυτοί που είχαν πρόβλημα με την υποβολή της αίτησης, αφού το σύστημα τους “πετούσε έξω” λόγω μεγάλης κίνησης. Μετά τις πρώτες πρωινές ώρες, τη Δευτέρα, η είσοδος στο σύστημα έχει σχεδόν αποκατασταθεί.
Τα τρία πιο συχνά προβλήματα
Πολλοί από αυτούς που κατάφερναν και έμπαιναν στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxisnet, αν ήθελαν να κάνουν αίτηση για υπερήλικα συνταξιούχο, συναντούσαν το πιο συνηθισμένο από τα προβλήματα: Την αντιστοίχηση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ του δικαιούχου. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση δεν προχωρά στο επόμενο στάδιο. Η « θεραπεία» του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε ΚΕΠ με τον ηλικιωμένο παρόντα, όπου με την αστυνομική ταυτότητας και έχοντας τον λανθασμένο αριθμό ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ μπορεί να γίνει αυτόματα η αντιστοίχηση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης με το ΑΦΜ του δικαιούχου. Στην συνέχεια, όποιος κάνει την αίτηση θα πρέπει να μπει και να συνεχίσει και τα επόμενα στάδια της αίτησης.
Συνηθέστερο πρόβλημα η μη αντιστοίχηση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, ιδιαίτερα σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους
Δεύτερο πιθανό πρόβλημα είναι να μην υπάρχει στο σύστημα σωστή ένδειξη για το κριτήριο ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης, σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μεταβείτε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να ζητήσετε να διορθωθούν τα στοιχεία σας προσκομίζοντας κάθε αναγκαίο έγγραφο. Οι διορθώσεις σχετίζονται μόνο με αποκατάσταση σφαλμάτων αναφορικά με την ταυτότητα του ασφαλισμένου και όχι σε εκ των υστέρων αναγνώριση χρόνου ασφάλισης.
Τρίτο πακέτο προβλημάτων, αντιμετωπίζεται στο πεδίο των φιλοξενούμενων και των ανηλίκων μελών του νοικοκυριού. Αν για παράδειγμα διαπιστώσετε ότι άγνωστο σε εσάς άτομο απεικονίζεται ως φιλοξενούμενός σας, μπορείτε να το εξαιρέσετε χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή που είναι διαθέσιμη δίπλα στο όνομα του. Η επιλογή αυτή συνιστά καταγγελία προς την οικεία ΔΟΥ σε βάρος του εμφαινόμενου ως φιλοξενούμενου, περί ψευδούς υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Τι ισχύει για τους φιλοξενούμενους
Αν υπάρχουν ενήλικοι φιλοξενούμενοι ή τέκνα μέχρι και 25 ετών που λόγω πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος έχουν την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, η αίτηση για το μέρισμα σταματάει. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ειδοποιηθούν από αυτόν που κάνει την αίτηση (ανεξαρτήτως αν είναι ο δικαιούχος ή κάποιος πληρεξούσιος τους, πχ. ένα συγγενικό μέλος ή ο φοροτεχνικός) ώστε να μπουν στο σύστημα και να δώσουν την συγκατάθεση τους για την άντληση από το σύστημα των ατομικών εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων τους. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο τότε μπορεί να ολοκληρωθεί η αίτηση.
Χωρίς αίτηση, κοινωνικό μέρισμα θα πιστωθεί μόνο σε συνταξιούχους πάνω από 70 χρονών και με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 9000€
Χωρίς αίτηση, ποσό κοινωνικού μερίσματος θα πιστωθεί μόνο σε όσους είναι πάνω από 70 χρονών και παίρνουν σύνταξη και το ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα 9000 ευρώ ή όσους ηλικιωμένους παίρνουν το επίδομα του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Μέρισμα θα μπορούν να πάρουν και όσοι έμειναν άνεργοι το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι αν αφαιρεθούν εισοδήματα έως και 9000 ευρώ, πληρούν τα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του.
Επειδή ο χρόνος είναι σχετικά λίγος, καθώς η προθεσμία για την αίτηση λήγει τα μεσάνυχτα της 12ης Δεκεμβρίου και το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να αποδοθεί στους δικαιούχους πριν το τέλος του χρόνου (άρα η προθεσμία για αιτήσεις δεν θα πάρει παράταση) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν να ελέγξουν αν το νοικοκυριό στο οποίο ανήκουν πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος.
Τα έξι βήματα της αίτησης
Το πρώτο γίνεται με την είσοδό σας στο σύστημα Σε πρώτο στάδιο θα σας ζητηθεί:
Να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. επίσης, να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας ή/και τα προστατευόμενα τέκνα σας.
Μόλις γίνει η διόρθωση μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου τη διαδικασία (Βήμα 1) προκειμένου να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.
- Μετά ερχόμαστε στο Βήμα 2:
Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει: τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων), μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης και τέλος, μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.
Αλλαγές σχετικά με τα οικονομικά σας στοιχεία ή τη διασταύρωση της επί πενταετίας μόνιμης κατοικίας στην χώρα δεν είναι δυνατή, καθώς προκύπτει από παρελθούσες φορολογικές σας δηλώσεις και από τα στοιχεία του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ.
Βήμα 3
Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κ.τ.λ.).
Βήμα 4
Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Γ.Γ.Π.Σ, προκειμένου να διαπιστώσετε αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης.Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον διαδικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.Αν έχετε αποκτήσει τέκνο μετά την 1/1/2017 μπορείτε να το δηλώσετε εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.
Βήμα 5
Εφόσον όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού σας έχουν συναινέσει, εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Σε θετική περίπτωση, ενημερώνεστε αμέσως για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν είστε δικαιούχος του μερίσματος. Εάν δεν εμφανιστεί αυτή η πληροφορία, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα την συναίνεση του ή έχει αρνηθεί να την δώσει.
Βήμα 6
Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή [Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα] ώστε να καταστείτε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος. Σε περίπτωση μη αποδοχής δεν θα καταστείτε δικαιούχος ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια.
Τι μπορεί να πάει στραβά
Επειδή ο χρόνος είναι σχετικά λίγος καθώς το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να αποδοθεί στους δικαιούχους πριν το τέλος του χρόνου ( άρα η προθεσμία για αιτήσεις δεν θα πάρει παράταση ) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν για να ελέγξουν αν το νοικοκυριό στο οποίο ανήκουν πληρεί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος . Τούτο διότι κατά την διάρκεια υποβολής της αίτησης μπορεί να προκύψουν διάφορά προβλήματα όπως
- Να μην αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί από το σύστημα ο συνδυασμός ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που έχετε εισάγει, θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα. Τότε , θα πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστείτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά σας (ΑΔΤ, Διαβατήριο, κ.τ.λ.) και ένα έγγραφο που να αναγράφει το ΑΦΜ μαζί με τα προσωπικά στοιχεία σας (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας).
- Το σύστημα να μην έχει σωστή ένδειξη για το κριτήριο ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να μεταβείτε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να ζητήσετε να διορθωθούν τα στοιχεία σας προσκομίζοντας κάθε αναγκαίο έγγραφο. Οι διορθώσεις σχετίζονται μόνο με αποκατάσταση σφαλμάτων αναφορικά με την ταυτότητα του ασφαλισμένου και όχι σε εκ των υστέρων αναγνώριση χρόνου ασφάλισης
- Να διαπιστώσετε ότι άγνωστο σε εσάς άτομο απεικονίζεται ως φιλοξενούμενός σας, μπορείτε να το εξαιρέσετε χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή που είναι διαθέσιμη δίπλα στο όνομα του. Η επιλογή αυτή συνιστά καταγγελία προς την οικεία ΔΟΥ σε βάρος του εμφαινόμενου ως φιλοξενούμενου, περί ψευδούς υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Χωρίς αίτηση , ποσό κοινωνικού μερίσματος θα πιστωθεί μόνο σε όσους είναι πάνω από 70 χρονών και παίρνουν σύνταξη και το ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα 9000 ευρώ ή όσους ηλικιωμένους παίρνουν το επίδομα του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες .
Μέρισμα θα μπορούν να πάρουν και όσοι έμειναν άνεργοι το 2017 υπό την προϋπόθεση ότι αν αφαιρεθούν εισοδήματα έως και 9000 ευρώ πληρούν τα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του.
Τι βοήθημα θα πάρω
Στην ερώτηση του ποιο θα είναι το ύψος του κοινωνικού μερίσματος γα το κάθε νοικοκυριό η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη καθώς θα εξαρτηθεί από τα μέλη του νοικοκυριού το συνολικό εισόδημα που κυμαίνεται από 9000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει τα 27 .000 ευρώ (αθροιστικά για όλα τα μέλη ) για ένα νοικοκυριό με πέντε ή περισσότερα παιδιά
Θα πρέπει επίσης το νοικοκυριό να έχει ακίνητη περιουσία από 120.000 ευρώ έως και 180.000 ευρώ (και πάλι αθροιστικά για όλα τα μέλη του)
Οι περισσότερες περιπτώσεις για την κατανομή του μερίσματος περιλαμβάνονται στο παραπάτω Πίνακα
Ύψος μερίσματος με βάση την σύνθεση του νοικοκυριού και τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια: