Κόκκινα δάνεια: Κρίσιμη συνάντηση ΥΠΟΙΚ – Servicers
Διαβάζεται σε 5'Οι τιτλοποιήσεις των τελευταίων ετών βρίσκονται εκτός στόχων και δημιουργούν αυξημένο προβληματισμό στους Servicers και στο Δημόσιο καθώς οι τιτλοποιήσεις στηρίχθηκαν στις κρατικές εγγυήσεις. Όλη η ατζέντα της συνάντησης.
- 24 Απριλίου 2024 06:20
Με ατζέντα που περιλαμβάνει από τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων / κτηματολογικών γραφείων και την τακτοποίηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών μέχρι τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης και διεξαγωγής των πλειστηριασμών προσέρχονται σήμερα, Τετάρτη (24/3) οι εκπρόσωποι των Εταιρειών Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων (Servicers) σε συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο
Μάλιστα έχουν φροντίσει να προετοιμάζουν το έδαφος της σημερινής συνάντησης με πολυσέλιδο υπόμνημα που απέστειλαν πριν από λίγες ημέρες στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.
Στο υπόμνημα οι servicers, μεταξύ άλλων, ζητούν:
- να επιτραπεί η διασύνδεση σε διάδικους – θεσμικούς φορείς όπως τράπεζες και servicers
- να διασυνδεθούν με την πλατφόρμα SOLON που σήμερα λειτουργεί ως «ηλεκτρονικό πινάκιο» και πρέπει να αναβαθμιστεί,
- να ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης διαταγών πληρωμής,
- να προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης ηλεκτρονικών αρχείων αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία για τις υποθέσεις του Νόμου 3869/2010
- να επιταχυνθεί η εκδίκαση ανακοπών που σήμερα προσδιορίζονται από το 2028 και μετά.
Παράλληλα έθεσαν και ζητήματα που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν τιτλοποιηθεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικά σε ότι αφορά στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» επισημαίνουν ότι «τυχόν αδυναμία επίτευξης των επιχειρηματικών σχεδίων που συνοδεύουν τις συγκεκριμένες τιτλοποιήσεις θα επιφέρει εξαιρετικές αρνητικές συνέπειες τόσο για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, όσο και για τους δημοσιονομικούς στόχους του Ελληνικού Δημοσίου».
Γιατί ανησυχούν Δημόσιο και Servicers
Κύκλοι των Servicers σχολιάζουν ότι η πορεία των τιτλοποιήσων «κόκκινων» δανείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και ειδικότερα τα δεσμευτικά επιχειρησιακά σχέδια (business plans) που καλούνται να υλοποιήσουν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα βρίσκεται «ψηλά» στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης.
Σημειώνεται ότι οι χρηματοροές από τις οποίες εξαρτάται η επιτυχία της κάθε τιτλοποίησης που φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε πολλές περιπτώσεις υπολείπονται των στόχων, καθώς προβλήματα που αφορούν την εκτέλεση των πλειστηριασμών δεν έχουν αντιμετωπιστεί, η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης παραμένει χαμηλή σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις υποθέσεις.
Πρόκειται για προβλήματα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, που έρχονται να προστεθούν στις πολύμηνες αποχές δικηγόρων και συμβολαιογράφων και ενώ μια σειρά διαδικασιών που εμπλέκονται με την όλη διαδικασία είχαν «παγώσει» λόγω της πανδημικής κρίσης. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς η κατάρτιση κάποιων business plans είτε έγιναν πριν από την πανδημία είτε περιλαμβάνουν εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους.
Εκτός στόχου 10 στις 15 τιτλοποιήσεις δανείων
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, 10 από τις 15 τιτλοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται μέχρι στιγμής εκτός στόχων, γεγονός που δημιουργεί αυξημένο προβληματισμό τόσο στους Servicers που βλέπουν τα business plans να υστερούν όσο και στο Δημόσιο, καθώς οι τιτλοποιήσεις στηρίχθηκαν στις κρατικές εγγυήσεις.
Η υστέρηση στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί στα business plans αποδίδεται στους εξής παράγοντες:
Πρώτον, στις συνέπειες της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης στην υλοποίηση των πλειστηριασμών. Βέβαια, το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων από τους πλειστηριασμούς/ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, πιο βαθύ. Κι αυτό διότι η πλειονότητα των πλειστηριασμών που διενεργούνται κρίνονται άγονοι και οι επαναλήψεις τους οδηγούν στην πώληση με χαμηλότερο τίμημα.
Δεύτερον, στην έλλειψη διατηρήσιμων σε βάθος χρόνου ρυθμίσεων. Το σκέλος των ρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αποτελούν για τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων τον βασικό κορμό των business plans. Η στρατηγική στις ρυθμίσεις αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αναπροσαρμοστεί με στόχο την εφαρμογή πιο «έξυπνων» τύπων τακτοποίησης οφειλών που θα ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών.
Υπενθυμίζεται ότι σύσταση στους servicers για την υιοθέτηση διατηρήσιμων ρυθμίσεων προς τους βιώσιμους δανειολήπτες αλλά και επιτάχυνση στις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα έκανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ.
Μικρή ανάσα πάντως πήραν τα business plans από τις πωλήσεις δανείων στις οποίες προχώρησαν οι εταιρείες το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο παρά τις όποιες πωλήσεις, οι στόχοι συνεχίζουν να υπολείπονται, αν και υπάρχει η εκτίμηση ότι εργαλεία όπως ο Εξωδικαστικός και η νέα γενιά ρυθμίσεων που ετοιμάζουν οι servicers θα ισορροπήσουν την κατάσταση.
Ανακατατάξεις προ των πυλών
Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των φακέλων για την εκ νέου αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος για την εποπτεία των εταιρειών του κλάδου.
Ήδη πηγές με γνώση των διαδικασιών επιβεβαιώνουν ότι 5-6 servicers έχουν ήδη ενημερώσει τον Επόπτη ότι θα καταθέσουν την άδεια λειτουργίας τους. Σημειώνεται ότι, από τις 20 και πλέον εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων που αδειοδοτήθηκαν στη χώρα μας στο τέλος της περιόδου της κρίσης, μόνον οι εννέα κατόρθωσαν να αποκτήσουν χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν αποκλείεται, πάντως, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης από την ΤτΕ τον Ιούνιο, να υπάρξουν deal εξαγορών ή συγχωνεύσεων μέσω των υφιστάμενων servicers.