Κόκκινα δάνεια: Πρωτοβουλία σε τρεις κατευθύνσεις για περισσότερες ρυθμίσεις
Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων έχει αναλάβει τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.
- 14 Φεβρουαρίου 2020 11:58
Πρωτοβουλία προς τις τράπεζες, τις εταιρίες διαχείρισης και τους ίδιους του δανειολήπτες για να ξεμπλοκάρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει αναλάβει προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ώστε να γίνει μια ομαλή μετάβαση στο νέο πτωχευτικό δίκαιο από τον Μάιο.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι η κατάσταση δεν έιναι τόσο άσχημη όσο εμφανίζεται. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία συνολικά 43.400 δανειολήπτες με δάνεια πάνω από 3 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατά το β’ εξάμηνο του 2019. Για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία αλλά αναλογικά υπολογίζεται ότι μπορεί να έχουν γίνει 80.000- 100.000 ρυθμίσεις στη διάρκεια του έτους.
Στην παρούσα φάση το ΥΠΟΙΚ θέλει να πιέσει τους διαχειριστές δανείων να οργανωθοών καθώς υπάρχει περιθώριο να προσφέρουν καλές ρυθμίσεις αφού έχουν αγοράσει τα δάνεια σε πολύ καλές τιμές.
Στην παρούσα φάση υπάρχει δυσκολία επαφής με τους πελάτες / δανειολήπτες και είναι ενδεικτικό πως ούτε το ΥΠΟΙΚ δεν έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών. Αγοράζουν αρκετά χαμηλά κι έτσι έχουν περιθώριο να προσφέρουν καλή αναδιάρθρωση (κούρεμα).
Οι ίδιες πηγές αναέφεραν ενδεικτικά ότι μια περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ που κουρεύτηκε στις 120.000 ευρώ. Δεν αρκούν, όμως, οι μεμονωμένες περιπτώσεις και γι’ αυτό θέλουμε συνολική εικόνα από τους διαχειριστές.
Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει πρόθεση να γίνει κίνηση από κοινού με την ΤτΕ έτσι ώστε η PQH (εκκαθαριστής 17 τραπεζών μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το ΤΤ) να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ευελιξίας που έχουν οι διαχειριστές, γιατί στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στους δανειολήπτες που προσφέρουν τα funds.
Το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων με στόχο να προωθήσουν όπου μπορούν καλύτερες και περισσότερες ρυθμίσεις δανείων με δεδομένο ότι έχουν αγοράσει χονδρικώς τα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές.
Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου το ΥΠΟΙΚ έστειλε επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με την οποία ζητά τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων εν όψει του γεγονότος ότι παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων.
Το υπουργείο προχωρά σε έρευνα μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι, για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.
Πραγματοποίησε σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την περασμένη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, κατά την οποία ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, τόσο στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης, όσο και διμερών απευθείας ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.
Επιπλέον, την Πέμπτη, απέστειλε επιστολή απευθυνόμενη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες.