Κόκκινα δάνεια: Σε δύο φάσεις η διαδικασία για να υπάρξει συμφωνία

Κόκκινα δάνεια: Σε δύο φάσεις η διαδικασία για να υπάρξει συμφωνία
Arrival of Minister of Finance Euclid Tsakalotos at the Hilton for a meeting with officials of the IMF, Athens on Nov 14, 2015. / Hilton , 14 2015. Alexandros Michailidis / SOOC

Λύση τώρα για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, μεταθέτουν για Ιανουάριο δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Συνεχίζεται και σήμερα η διαπραγμάτευση για να κλειδώσει η συμφωνία. Μια μέρα παραπάνω μένουν στην Αθήνα οι δανειστές

Μια ανάσα πριν την επίτευξη συμφωνίας για το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές, όπως προέκυψε από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο για να υπάρξει συμφωνία, η διαδικασία “σπάει” σε δύο φάσεις, αφού τώρα αναμένεται να δοθεί λύση μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ, όπως έχει ήδη αναφέρει το News247, τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων παίρνουν μετάθεση για Ιανουάριο, προκειμένου να συζητηθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», γνωστοποίησε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά το πέρας των διαβουλεύσεων μεταξύ των κ. κ. Ευ. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη και του κουαρτέτου, που ολοκληρώθηκαν μετά τις 2 το πρωί. «Συμφωνία για εμάς σημαίνει η άδεια λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αφορά μόνο στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει νέα ρύθμιση η οποία θα έρθει στην πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου», εξήγησε η ίδια πηγή.

Διαχείριση κόκκινων δανείων αλά κυπριακά

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών έχει ως βάση το κυπριακό μοντέλο.

Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζονται κυβέρνηση και κουαρτέτο προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι οποίες θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία. Για τις εταιρείες αυτές θα ισχύει κανονικά ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Ταυτόχρονα θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιρειών ή κοινοπραξίες – joint ventures – με τις τράπεζες) όσο και για τις ρυθμίσεις που θα μπορούν ακολουθούν για τα υπό διαχείριση δάνεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ομαδοποίησης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο.

Το χρονοδιάγραμμα

Η επίτευξη προόδου στο μέτωπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων παρατείνει κατά μια ημέρα την παραμονή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, με στόχο να κλειδώσει η συμφωνία. Το κουαρτέτο, αν και σχεδιαζόταν να φύγει σήμερα το μεσημέρι από την Αθήνα, τελικά θα παραμείνει έως και αύριο Σάββατο, προκειμένου να συνεχιστεί και σήμερα και η διαπραγμάτευση και να οριστικοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες. Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές θα ξεκινήσει σήμερα στις 11:30 και αναμένεται να διαρκέσει όλη μέρα.

Εάν όλα προχωρήσουν βάσει των σχεδιασμών και επιτευχθεί συμφωνία έως το πρωί του Σαββάτου, τότε την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα, ώστε μέχρι την επόμενη Παρασκευή – 18 του μηνός – να έχει εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα