Κόκκινα δάνεια: “Χρυσές” δουλειές για τα funds και το 2023

Κόκκινα δάνεια: “Χρυσές” δουλειές για τα funds και το 2023
istock

Στη μάχη για την διεκδίκηση τριών projects, ύψους περίπου 9,5 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2023 ετοιμάζονται να ριχτούν τα funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά κόκκινων δανείων.

«Πεδίον δόξης λαμπρό» έχουν μπροστά τους και την φετινή χρονιά τα funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά κόκκινων δανείων, καθώς ετοιμάζονται να ριχτούν στην διεκδίκηση τριών projects, ύψους περίπου 9,5 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2023 και είναι ικανά να ανατρέψουν τις ισορροπίες, ειδικά μεταξύ των Εταιρειών Διαχείρισης (Servicers).

Πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων που βγάζει άμεσα προς πώλησης η AtticaBank, το project «Αριάδνη» της PQH, ο διαγωνισμός για το οποίο κηρύχτηκε πέρυσι άγονος και αναμένεται να βγει εκ νέου φέτος στην αγορά και ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων , ο οποίος θα αναλάβει να αγοράσει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών, στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Νόμου. Πιο αναλυτικά:

«Κόκκινα» χαρτοφυλάκια της Attica Bank, 2,3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η διοίκηση της AtticaBank τρέχει άμεσα την διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού της. Ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια που βγάζει προς πώληση η τράπεζα φέρεται να επιδεικνύουν οι επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων, όπως οι Bain και Fortress, έδωσαν το… παρών στο data room που άνοιξε η διοίκηση της τράπεζας για αυτό τον σκοπό. Η αρχή γίνεται με το Astir I, ύψους 320 εκατ. ευρώ, συνολικά, ωστόσο, η Αττικής έχει να διαχειριστεί ένα υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 66%.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να αποφασίσει το μέλλον των εξής χαρτοφυλακίων: Astir II με στεγαστικά δάνεια, το οποίο φαίνεται πως θα παραμείνει στην τράπεζα προς διαχείριση με στόχο ανακτήσεις μέσω ρυθμίσεων, Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο είχε τιτλοποιηθεί με επενδυτή την Ellington και τέλος, Metexelixis, αξίας 670 εκατ. ευρώ.

Project Αριάδνη, αξίας 5,2 δισ. ευρώ. Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος και σχεδόν επτά μήνες αφότου ο επίμαχος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος από τον εκκαθαριστή (το διοικητικό του συμβούλιο έκρινε ως μη ικανοποιητικές τις δύο υποβληθείσες προσφορές από το consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner, με διαχειρίστριες τις doValue και Cepal και την Ellington) γίνεται προσπάθεια ώστε το χαρτοφυλάκιο να διατεθεί εκ νέου προς πώληση το αργότερο μέσα στο τρέχον έτους.

Υπενθυμίζεται ότι πηγές της PQH είχαν αφήσει παλαιότερα ανοικτό το ενδεχόμενο κατάτμησης της «Αριάδνης», κάτι που είχαν ζητήσει εξ αρχής και οι επενδυτές, δεδομένου ότι ο όγκος είναι τεράστιος. Τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ.. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

Φορέας Ακινήτων, 2 δισ. ευρώ: Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Υπουργείο Οικονομικών η αγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση του Φορέα, ο οποίος αναμένεται να είναι λειτουργικός στις αρχές του 2024, ενώ στη «κούρσα» συμμετέχουν πέντε funds (Bain, Cristofferson, Fortress, KAICAN και LCM Capital).

Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν ήδη λάβει από τα αρμόδια στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) τις σχετικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα, επανερχόμενοι με τις παρατηρήσεις τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός αναμένεται να καλύψει περί τους 136.000 ευάλωτους δανειολήπτες, με «κόκκινες» οφειλές που ξεπερνούν τα 11,3 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των κεφαλαίων που θα δεσμευτεί να δαπανήσει σε αγορές πρώτων κατοικιών είναι έως και δύο δισ. ευρώ (σ.σ. το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, μόλις γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ευάλωτων που θα υποβάλουν αίτηση ένταξης).

Μετά τον ανταγωνιστικό διάλογο θα ακολουθήσει η διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, προκειμένου εν συνεχεία, να επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής. Η σύμβαση παραχώρησης υπογράφεται εντός διμήνου, με τη συμφωνία, τέλος, να «περνά» από τη Βουλή.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το οποίο, ωστόσο, ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις εκλογές, είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και εντός του Μαΐου 2023 να έχει επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής. Η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί εντός διμήνου, με τη συμφωνία να «περνά» από τη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

Νέα “κόκκινα” δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής για τον Σεπτέμβριο του 2023 επίπεδο των δανείων του Σταδίου 2 στη Νότια Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά από την προ κορονοιό εποχή και επί του παρόντος βρίσκεται περίπου στο 9,4%, με την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο να παρουσιάζουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα αυτών των δανείων (13,1%, 12,2% και 14,1% αντίστοιχα)». Ως εκ τούτου και με δεδομένο τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με παράγοντες πίεσης (πληθωρισμός και επιτόκια), δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή NPEs.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα