Κομισιόν για “μικρή ΔΕΗ”: Ουδέποτε συμφωνήσαμε για μερική ή ολική πώληση δημόσιων εταιρειών
Εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποια ήταν η απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο
- 28 Αυγούστου 2014 21:59
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν απαίτησε ποτέ από την ελληνική κυβένρηση την μερική ή πλήρη ιδωτικοποίηση δημοσίων εταιρειών. Οι επίσημες αρχές της Κομισιόν, απαντωντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου, αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση. Δημιουργούν εκ των πραγμάτων, μείζον, πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση της ερώτησης του καθηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου, αποκαλύπτει, μάλιστα, πως «η πώληση τμήματος της ΔΕΗ συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ως σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας» και πως «η οδηγία σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών».
Δήλωση Γιώργου Κατρούγκαλου.
«Η κυβένηση οφείλει να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης της μεγαλύτερης ηλεκτρικής εταιρείας της χώρας, μιας κερδοφοράς και υψηλού στρατηγικού τομέα επιχείρησης. Εκθέτει, δε, την ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρώπη, για μια ακόμη φορά, καθώς κάθε πολιτική της απόφαση επιδιωκει να την αιτιολογήσει με την δικαιολογία της «άνωθεν εντολής». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-005665/2014 προς την Επιτροπή Άρθρο 130 του Κανονισμού
Θέμα: Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ Α.Ε. και Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει δεσμευτική υποχρέωση να προβεί στην πώληση σε ιδιώτη του ενός τρίτου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), κατ’ επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου.
Όμως, η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στην ενσωμάτωση των διατάξεων της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 “σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για την κατάργηση της Οδηγίας 2003/54/ΕΚ” (ΕΕ L 211 της 14.8.2009) και της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 “σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά Φυσικού Αερίου και την κατάργηση της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ” (ΕΕ L 211 της 14.8.2009) με το νόμο 4001/2011 (ΦΕΚ Α’ 179).
Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ (πρώην άρθρο 209 ΣΕΚ) «η συνθήκη δεν προδικάζει µε κανένα τρόπο το καθεστώς της ιδιοκτησίας στα κράτη µέλη».
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
α) Αποδέχεται την ερμηνεία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πώληση του ενός τρίτου της ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση της χώρας κατ’επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου;
β) Θεωρεί ότι οι σχετικές ανωτέρω οδηγίες έχουν ενσωματωθεί ελλιπώς στην ελληνική έννομη τάξη;
Απάντηση του κ. Kallas εξ ονόματος της Επιτροπής
Η πώληση τμήματος της ΔΕΗ συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ως σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας. Επομένως, η εν λόγω απόφαση, δεν σχετίζεται με την μεταφορά και ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια, όπως η προαναφερθείσα οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια.
Η οδηγία 2009/72/ΕΚ για την ηλεκτρική ενέργεια αποσκοπεί στην απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και την εισαγωγή του ανταγωνισμού μέσω, μεταξύ άλλων, του διαχωρισμού των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς από τις κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η οδηγία σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)