Κονστάνσιο: Το Grexit δεν ήταν ποτέ πραγματικό, γιατί δεν θα ήταν νόμιμο
Σύγκλιση απόψεων ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος αναμένει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο. Τι δήλωσε για την απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για τη νέα ελληνική κυβέρνηση και για τα capital controls
- 16 Σεπτεμβρίου 2015 14:26
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κρίση κλόνισε την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από το ενιαίο νόμισμα δεν ήταν “ποτέ πραγματικό” διότι δεν θα ήταν νόμιμο και η Ευρώπη πρέπει τώρα να εξαλείψει τις όποιες αμφιβολίες παραμένουν για την βιωσιμότητα της ευρωζώνης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μετά τις επικείμενες εκλογές, πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία διάσωσης των 85 δισεκ. ευρώ και, εάν το πρόγραμμα παραμείνει σε καλό δρόμο, η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να μην είναι μακριά. “Έχουν μπει οι βάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls”, δήλωσε ο Κονστάνσιο σε συνέντευξή του στο Reuters. “Θα αρθούν όπως και στην Κύπρο”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να εξετάζεται με απλά ποσοστά και εκτιμά ότι οι απόψεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα συγκλίνουν όταν συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους κατά την πρώτη αξιολόγηση.
“Τα κράτη-μέλη έχουν αρνηθεί ένα κούρεμα και ασφαλώς ελπίζω ότι δεν θα είναι απαραίτητο δεδομένων των αριθμών” πρόσθεσε ο Κονστάνσιο. “Όσο περισσότερο ψάχνει κανείς τους αριθμούς, τόσο περισσότερο φαίνεται να εξάγεται αυτό το συμπέρασμα”.
Ποσοτική χαλάρωση
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώρια να αγοράσει περισσότερα ομόλογα, καθώς η ποσοτική χαλάρωσή της ήταν μικρή σε σύγκριση με αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Κονστάνσιο, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται επίσης να ανεβάσουν ταχύτητα η αμερικανική και η κινεζική οικονομία. Οι αγορές ομολόγων, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο για να βγει η ευρωζώνη από τον αποπληθωρισμό, βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ελληνική και την κινεζική αναταραχή, αλλά ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε και πάλι να επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος κατά τους προσεχείς μήνες, άρα η τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκεια του προγράμματος, εάν χρειαστεί, είπε ο Κονστάνσιο.
Κάνοντας μια σύγκριση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, ο Κονστάνσιο είπε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι μικρότερο από αγορές ομολόγων που έγιναν στο παρελθόν, ιδιαίτερα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
“Το συνολικό ποσό που έχουμε αγοράσει αντιπροσωπεύει το 5,3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, ενώ αυτό που η Fed έχει κάνει αντιπροσωπεύει σχεδόν το 25% του αμερικανικού ΑΕΠ των ΗΠΑ, αυτό που έχει κάνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας αντιπροσωπεύει το 64% του ιαπωνικού ΑΕΠ και αυτό που έχει κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο το 21% του βρετανικού ΑΕΠ”, δήλωσε ο Κονστάνσιο. “Άρα απέχουμε πολύ από αυτό που έχουν κάνει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες”, είπε ο Κονστάνσιο. “Αυτό δεν είναι ένα σημείο αναφοράς … (αλλά) υπάρχει περιθώριο, εάν παραστεί ανάγκη”.
Ωστόσο, ο Κονστάνσιο απέρριψε την κριτική κάποιων ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν αποδίδει, μιλώντας για τις βελτιωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού και τη μείωση του κόστους δανεισμού, παρά την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε επίσης ότι η τράπεζα θα πρέπει να παραβλέψει την αστάθεια στις αγορές ακόμη και αν αναταράξεις τους είναι τώρα εντονότερες από ό, τι στο παρελθόν. “Η νομισματική πολιτική δεν αφορά τη ρύθμιση της μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές”, είπε ο Κονστάνσιο. “Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μην ακολουθούν όλες τις διακυμάνσεις τους”.
Αναφερόμενος σε αβεβαιότητες, ο Κονστάνσιο είπε ότι πολλά εξαρτώνται από τις ΗΠΑ και την Κίνα. “Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Κονστάνσιο. “Η Κίνα μπορεί ακόμα να σταθεροποιήσει την κατάστασή της και η διατήρηση της ανάπτυξης πάνω από το 6% είναι εφικτή βραχυπρόθεσμα”.
“Η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες”
Η Ευρώπη γερνά, διαπράττει «δημογραφική αυτοκτονία» και χρειάζεται μετανάστες για να αποτρέψει μία περαιτέρω μείωση του εργατικού δυναμικού της, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάνσιο σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς.
Ο Κονστάνσιο τόνισε ότι αν και η ΕΚΤ μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων, είναι εξωπραγματικές οι προσδοκίες ότι θα μπορούσε μόνη της να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η μετανάστευση θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.
Ένας από τους λόγους, είπε, της οικονομικής επιβράδυνσης της Ευρωζώνης είναι η γήρανση της κοινωνίας της και η μείωση του εργατικού δυναμικού που αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες. «Αυτό είναι ένα πολύ οξυμένο πρόβλημα, επειδή η Ευρώπη διέπραττε επί έτη μία μορφή συλλογικής δημογραφικής αυτοκτονίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, μίας από τις χώρες που επλήγη περισσότερο από την οικονομική ύφεση. «Για να αλλάξουν οι δημογραφικές τάσεις», πρόσθεσε, «η αύξηση των γεννήσεων δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει (η αλλαγή των τάσεων) και με τη μετανάστευση. Εάν δεν γίνει αυτό, θα δυσκολέψουμε πολύ την ανάπτυξη και την ευημερία των μελλοντικών γενεών».
Ο Κονστάνσιο προειδοποίησε ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αδύναμος, κάτι που οφείλεται και στη συρρίκνωση της αγοράς εργασίας, σημειώνοντας ότι η νομισματική πολιτική είναι ανίσχυρη από την άποψη αυτή. «Ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλός και στις παρούσες συνθήκες φοβόμαστε ότι θα πρόκειται για μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης», δήλωσε. Οι ευθείες αυτές αναφορές έγιναν, καθώς άνθρωποι, που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, συρρέουν στην Ευρώπη από περιοχές, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, μαζί με μετανάστες που αναζητούν εργασία, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το πώς θα διαχειρισθούν ή θα προσπαθήσουν να αποθαρρύνουν τις μαζικές αυτές εισροές.
Ο Κονστάνσιο απέδωσε τη «δραματική… αρνητική αντίδραση» κατά της μετανάστευσης στην υψηλή ανεργία και σημείωσε ότι ο υψηλός αριθμός ανέργων στην Ευρώπη «αποσταθεροποιεί την ήπειρο». Ο πληθυσμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις κατά 0,25% πέρυσι, ενώ σε 7 από τις 19 χώρες της ο πληθυσμός μειώθηκε. Αντίθετα, ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,75% και της Αυστραλίας, που δεν έχει βρεθεί σε ύφεση από το 1991, αυξήθηκε κατά το ποσοστό ρεκόρ του 1,4%. Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ χωρών, όπως της Ελλάδας ή της Ισπανίας, που πασχίζουν ακόμη με την κρίση χρέους, και των ισχυρότερων οικονομικά χωρών, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε στην Ισπανία κατά 1,8 εκατομμύρια στην πενταετία έως το 2014 και μειώθηκε επίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,4 εκατομμύρια.
«Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλό στο 11%, που αποσταθεροποιεί την ήπειρο. Οι ευρωπαϊκές αξίες διαβρώνονται ως αποτέλεσμα του φόβου που προκαλεί η ανεργία», δήλωσε ο Κονστάνσιο.