Κορυφώνεται η προσπάθεια για τη γεφύρωση του χάσματος Ελλάδας – δανειστών

Κορυφώνεται η προσπάθεια για τη γεφύρωση του χάσματος Ελλάδας – δανειστών
ΒΟΥΛΗ - Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών», Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη με θεσμούς για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Γόρδιος δεσμός πλειστηριασμοί και ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Βαριά πέφτει η σκιά της ακύρωσης του Euro Working Group

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής μαραθώνια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των δανειστών, καθώς κορυφώνεται η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών και την επίτευξη συμφωνίας στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται υπό τη βαριά σκιά ακύρωσης της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, λόγω δυσαρέσκειας – όπως διέρρεε από τις Βρυξέλλες – των δανειστών για τη μη επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση υλοποίησης του συνόλου των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα οδηγήσει στην αναστολή εφαρμογής της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κόκκινα δάνεια

Κατά τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε νέα πρόταση στους δανειστές για το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων, η οποία εκτιμάται πως δύναται να καλύψει το 65% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια, έναντι 72% που προέβλεπε η πρότερη πρόταση της Αθήνας.

Να σημειωθεί πως η πρόταση των δανειστών κάλυπτε το 40% περίπου των δανειοληπτών, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε ανoδική αναθεώρηση, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα.

Το αλαλούμ με την ακύρωση της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group

Νέο αλαλούμ προκλήθηκε νωρίτερα αναφορικά με την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας κι ενώ ακόμη δεν έχουν κλείσει σοβαρές εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται – για την ώρα τουλάχιστον – στον αέρα η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες από Βρυξέλλες ανέφεραν πως οι δανειστές ακύρωσαν τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, καθώς δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς στην κατεύθυνση κάλυψης του συνόλου των προαπαιτούμενων που θα ανοίξουν τον δρόμο για συμφωνία και κατ’ επέκταση για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο News247 πως δεν υπήρχε επισήμως προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Οι ίδιοι κύκλοι εξήγησαν πως γίνονται τα τελευταία 24ωρα τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να καλυφθεί το χάσμα ενόψει του Eurogroup, αλλά ωστόσο πως «για σήμερα δεν υπήρχε κάτι προγραμματισμένο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα