Κορονοϊός: Τα μέτρα στήριξης των πολιτών που έρχονται από την Πρωταπριλιά
Με τρία νέα ισχυρά όπλα θα ενισχύσει από την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο οικονομικών την άμυνα της πραγματικής οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.
- 27 Μαρτίου 2020 06:43
Στο πλέγμα της προστασίας των μέτρων από τον κορονοϊό μπαίνει σχεδόν στο σύνολο του ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας με εξαίρεση μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, ενώ ενεργοποιείται και το νέο οπλοστάσιο του οικονομικού επιτελείου.
Πρώτο από τα όλα που αφορά και τις επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την θύελλα της πανδημίας αλλά και οι εργαζόμενοί τους που έμειναν πρακτικά χωρίς δουλειά είναι oi ευκολίες από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά την κάλυψη των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Ο σχεδιασμός ο οποίος πήρε και επίσημα την έγκριση από τον SSM και της ΕΚΤ με την μείωση των ελάχιστων απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,4% από 14% είναι το πάγωμα των δόσεων των δανείων για όλους όσους έχουν μπει σε καθεστώς στήριξης ( δηλάδη σχεδόν όλο τον ιδιωτικό τομέα που έχει δάνεια ).
Ανεπίσημα και σε σιωπηρή συμφωνία με το υπουργείο οικονομικών οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να παγώσουν και τους πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία όσο καιρό διαρκεί η κρίση, ώστε να μη δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα από τους μη ενήμερους δανειολήπτες .
Το δεύτερο είναι η ενεργοποίηση του μέτρου της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για τις επιχειρήσεις μέσω της οποίας θα διοχετευτεί ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία .
Η κίνηση αυτή αν και θα είναι στην ουσία ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα δίνει χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις που δεν θα πληρούν τραπεζικά κριτήρια θα κινείται με την λογική της αναβαλόμενης φορολογίας για τις τράπεζες.
Τούτο διότι ένας αναβαλλόμενος φόρος για όλες τις επιχειρήσεις είναι πιο εύκολο να περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού από ένα εργαλείο που στην ουσία δίνει κρατικές ενισχύσεις ακόμη και σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο διεθνή ανταγωνισμό. Το εργαλείο θα επιτρέπει στο σύνολο των επιχειρήσεων αυτό που ισχύει από το 2014 για τις τράπεζες .
Στην παρούσα φάση το πάτημα δίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει ήδη από το 2019 προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος που φτάνει το 95%.
Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν μείωση του τζίρου τους κατά 90% έχουν πληρώσει ήδη πολύ μεγαλύτερο ποσό φόρου που θα τους επιστραφεί για το 2020 (αντί να συμψηφιστεί με το φόρο του επόμενου χρόνου ) και ο φόρος που θα επιστραφεί θα αποδοθεί ξανά σε ορίζοντα χρόνου με χαμηλό επιτόκιο.
Το τρίτο εργαλείο που θα πρέπει να αποδείξει την χρηστικότητα του είναι η χρήση αφενός του 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην Ελλάδα από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο κατά των συνεπειών της πανδημίας ( Coronafund) και την ανακατεύθυνση και την παροχή εγγυοδοσίας δανείων για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων για ποσό έως 3 δισ. ευρώ .
Τα χρήματα αυτά μπορεί να έχουν φορέα είτε το υπουργείο ανάπτυξης την νεοσύστατη Αναπτυξιακή Τράπεζα ή ακόμη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο επενδύσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εργαλεία αυτά υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια αλλά είχαν μέτρια αποτελέσματα, κυρίως λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας που εμπεριείχε η διαδικασία της εγγυοδοσίας, αλλά και η απροθυμία των τραπεζών να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις χωρίς εξασφαλίσεις.
Αυτή την φορά ο μηχανισμός του ΥΠΑΝ θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του ώστε η ρευστότητα αυτή να φτάσει στην πραγματική οικονομία.