Κορονοϊός: Βαριά άρρωστο το Χρηματιστήριο. Άνοιγμα με μεγάλη πτώση – “Κραχ” διεθνώς

Κορονοϊός: Βαριά άρρωστο το Χρηματιστήριο. Άνοιγμα με μεγάλη πτώση – “Κραχ” διεθνώς
Φωτό αρχείου: Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Έχασε και το φράγμα των 600 μονάδων το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Δευτέρας μετά από τις ειδήσεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

Η εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα μας οδηγεί το χρηματιστήριο από τα χαμηλά στα χαμηλότερα. Η είδηση ότι τα κρούσματα αναμένεται να πολλαπλασιαστουν τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας ήταν αρκετή – σε συνδυασμό με την κατάσταση στον Έβρο και την παγκόσμια εξάπλωση του ιού – ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στο -13% και στις 596 μονάδες στο πρώτο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμή κάτω από τις 600 μονάδες είχε να εμφανισθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο από τον Νοέμβριο του 2016. Λίγο μετά τις 11 η πτώση του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε στο -10% με την ΔΕΗ να είναι στα 2,06 ευρώ (-39,41%), την Πειραιώς στο 1,25 ευρώ (-31,48%) και την Lamda Development στα 5,5 ευρώ (-29,94%). Από το σύνολο των μετοχών μόνο μία, και αυτή με συναλλακτική κίνηση 5 τεμαχίων, κινείται ανοδικά.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:30, διαμορφώνεται στις 620,88 μονάδες σημειώνοντας πτώση 9,33%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς παρουσιάζεται μειωμένη κατά περίπου 4 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 56,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 8,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 10,67%.

Απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-18,56%), της Πειραιώς (-16,67%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-14,46%), της Εθνικής (-13,97%) και της Alpha Bank(-13,15%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-15,34%), του Εμπορίου (-14,93%) και των Τραπεζών (-11,86%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 7.822.353 και 3.736.650 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 7,355 εκατ. και ο ΟΠΑΠ με 4,479 εκατ. Ανοδικά κινούνται μόλις 4 μετοχές, 107 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:ΑΝΕΚ+19,15% και ΕΛΓΕΚΑ+13,33%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Dionic-19,53% και Κυριακούλης-18,38%.

Κορονοϊός: Βαριά άρρωστο το Χρηματιστήριο. Άνοιγμα με μεγάλη πτώση – “Κραχ” διεθνώς

Πανικός και στην Ευρώπη

Την ίδια στιιγμή, κατακρημνίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market» καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κοροναϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε νωρίτερα βουτιά 7% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης οδεύει προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016 όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν τώρα χάσει σχεδόν 3 τρις δολάρια από την αξία τους ύστερα από την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού που προκάλεσε μαζικές ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές τον Φεβρουάριο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 13%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία, μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 6,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν σχεδόν 20% και να οδεύουν προς τη χειρότερη ιστορικά ημερήσια επίδοσή τους. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 38%.

Όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι είναι στο ‘κόκκινο’, με τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης, των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών και των ασφαλιστικών να σημειώνουν πτώση μεταξύ 6% και 8%. Οι λεγόμενοι αμυντικοί κλάδοι, που θεωρούνται ασφαλέστεροι σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, επίσης κατέγραψαν μικρές απώλειες.

Ο ιταλικός δείκτης των blue-chips υποχώρησε κατά 9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των περιφερειακών δεικτών, αφού η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα μεγάλα τμήματα του εύπορου βορρά της σε μια ακόμη προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, ύστερα από τις μειώσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το πλήγμα από την επιδημία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα