Κρίσιμες συσκέψεις

Κρίσιμες συσκέψεις
?????? ????? ?????? ?????????????? ??????????U ,??1 ???? 2009 (EUROKINISSI /??M`?ûQk Eurokinissi

Σε εξέλιξη διαδοχικές συσκέψεις υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μαξίμου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων η έλευση των αξιωματούχων της τρόικας και η επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat. Όχι στα νέα μέτρα λέει ο πρωθυπουργός

Μίνι υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει για σήμερα, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινούν τη Δευτέρα

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις συμμετέχουν το οικονομικό επιτελείο και οι υπουργοί που χειρίζονται θέματα συναφή με την οικονομία και την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους

‘Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού, στις συναντήσεις συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος.

Νέα διάψευση για τη λήψη επιπλέον μέτρων

Σε τρεις τομείς επικεντρώνεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση του αναθεωρημένου προς τα πάνω ελλείμματος και ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι αφού τελειώσει η συζήτηση με εκπροσώπους της τρόικας που θα βρεθούν και πάλι στη χώρα μας για έλεγχο και επιβεβαίωση της τήρησης του προγράμματος του Μνημονίου, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η λήψη νέων και αυστηρότερων μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε μείωση δημοσίων δαπανών.

Η οικονομική πολιτική δηλαδή θα επικεντρωθεί:

*Στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

*Στη μείωση της σπατάλης στην Υγεία

*Στη αποκρατικοποίηση και εξορθολογισμό δαπανών των προβληματικών ΔΕΚΟ

Παρά την έντονη φημολογία για λήψη επιπρόσθετων μέτρων και τις επικείμενες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι δεν θα εφαρμοστεί η αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου για μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών του συντελεστή 11% στο συντελεστή 23%, χωρίς ωστόσο όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες και να επεκταθεί στο θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο του Mega για το αν θα υπάρξουν περικοπές και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός ανέφερε ότι για κάθε Δημόσια Επιχείρηση θα υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσής της, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μια, ώστε να μη συνεχισθούν τα ελλείμματα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχουν:

“Ο στόχος είναι να μη θιγούν οι εργαζόμενοι και να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες” είπε ο υπουργός.

Όσον αφορά τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός είπε ότι είναι φυσικό στο τέλος της διαδικασίας της αναδιάρθρωσής τους, οι ΔΕΚΟ να έχουν λιγότερο προσωπικό, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα γίνει με απολύσεις προσωπικού, αλλά με μετατάξεις, με τη συνταξιοδότηση προσωπικού και, ως τελευταία λύση, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στο ότι δεν θα ληφθούν εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα:

“Μελετάμε μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις και σε καμία περίπτωση δεν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Προς το παρόν αρκούν τα μέτρα συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το Μνημόνιο” ανέφερε.

Ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για εξίσωση τιμής στα πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης εννιάμιση μήνες νωρίτερα, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να δοθεί επίδομα θέρμανσης αντί ενίσχυσης σε 500.000 πολίτες ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 

Αντί δηλαδή για τις 15/10 του 2011, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη Ιανουαρίου του νέου έτους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε σε δηλώσεις του στο Mega το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones – το οποίο επικαλείτο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές – και φέρεται να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ με τον προϋπολογισμό του 2011.

«Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει πέσει καθόλου έξω. Οι Έλληνες πολίτες και ο πρωθυπουργός θα κρίνουν κατά πόσο η μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 14 δισ. ευρώ είναι μια επιτυχημένη πολιτική», ανέφερε για το θέμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε  άλλωστε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πλησιάσει φέτος το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του 6% του ΑΕΠ και σε απόλυτα ποσά θα είναι μεγαλύτερη από 14 δισ. ευρώ.

«Σε αντίθεση μάλιστα με όσα λέει η ΝΔ για το ότι το έλλειμμα το 2009 θα ήταν 10 δισ. ευρώ και τελικά ήταν 35 δισ. ευρώ, μείς το μειώνουμε στα 20 δισ. ευρώ. Κάναμε περισσότερα από όσα είχαμε δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματος», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα